Etiketin tarihçesine inip okurken yorucu ve sıkıcı bir yazı olmasını istemediğimden dolayı, asıl bilmemiz gereken detaylara değinmeyi tercih ediyorum. Bu sebeple çoğumuzun, ‘sırtıma batıyor’ deyip kestiğimiz ürün etiketleri ne anlama geliyor ve marka için ne ifade ediyor kısmıyla ilgilenip, bu doğrultuda edindiğim bilgileri paylaşmanın daha doğru olacağına karar verdim.
Etiket nedir dediğimiz anda aslında aklımıza gelen ilk önemli detay bir ürünün sahip olduğu kimliğidir. Markayı en iyi şekilde ifade edebilmek için etiketin önemi büyüktür. Öyle ki, göz ardı edilmeyecek bir etkisi var. Etiketin, markayı en iyi şekilde temsil etmesi gerekiyor. Çünkü ürünün reklamını yapan şey, aslında o etikettir. Çoğu zaman etiket kişilerde ürünü giyinme hissini arttırır.
Ürününü rekabet ettiği diğer markalar arasından öne çıkarmak ve dikkat çekmek isteyen markalar, etiketlerinin dokuma kalitesine büyük önem verir. Kaliteden kasıt, dokuma etikette bir ürünün dokuma sıklığıdır. Yani üründen geçen tel sayısıdır. Tel sayısı arttıkça, ürünün kalitesi de artar.
Etiket dokuma çeşitleri; atkı saten, saten, kenar örme ve dar dokuma olarak çeşitlendiriliyor. Üst grup çalışan firmalar genelde saten ve atkı saten etiketleri tercih ediyorlar. Bunlar, kıyafet giyildiğinde kişiyi rahatsız etmeyecek şekilde dar dokudadır. Bu yüzden daha çok tercih edilir.
Atkı saten dokuma yapılan bir ürün ten tarafından hissedilmez. Bu sebeple pahalı ve ünlü markaların tercihleri arasındadır. Fakat onunda kendi içinde kesim farklılıkları vardır. Residans ve ultrason kesim diye ikiye ayrılır. Büyük markaların tercihi ultrason kesimdir. Kenarlar hiçbir şekilde batma yapmaz ve yumuşak bir his verir. Saten dokuma biraz daha ten tarafından hissedildiği ve batma yaptığı için sadece saten dokuma olarak tercih edilmez.
Ürün satış fiyatı ucuz olan markalar, etiket ve benzeri aksesuarlarını daha uygun kullanıyorlar. Dolayısıyla etiketler tene batıyor ve kişide etiketi kesip atma isteği uyandırıyor. Etiket bir ürünün kimliğidir demiştik.
Etiketi kesilip atılan ürün kimliğini de kaybetmiş oluyor.
Atkı satende kesime göre bile farklılık vardır
Kenar katlamalı ve katlamasız şekilde çalışılan etiketler yine kalite anlayışına göre ikiye ayrılıyor. Mesela etiketini kenar katlamalı çalışmak bir lüks aslında. Çünkü etiketlere sıcak kesim yapılıyor. Soğuduğu zaman ise sertleşiyor. Dolayısıyla kenarları katlama yapılmadığı için direk tene değiyor ve batıyor. Bu sebeple kişi yine rahatsız oluyor ve ürünün etiketini kesip atıyor. Ama katlama yapıldığı zaman batacak kısımlar iç tarafa alındığı için rahatsızlık vermiyor. Batma hissi en aza indirgeniyor. Hatta bu his ortadan tamamen kalkıyor.
Kısacası; kalite bir bütündür. Kaliteli kumaş kullanan bir firma, fermuarını da düğmesini de etiketini de kaliteli kullanır. Etiket önemsenmeyecek kadar ufak bir detay gibi görünebilir. Ama üst segment bir marka için her bir detay oldukça değerli ve önemlidir. Yani kötü etiket markanın reklamını kötü yapmakta demektir. Beklenen kalitenin üstünde bir sıklıkta dokunan bir etiket ile markanın değeri kolaylıkla arttırılabilir.
Son olarak, bu yazıyı hazırlarken tüm teknik bilgileri benimle paylaşan ve etiket dokuma atölyesini keyifle gezdiğim sevgili dostum Çiğdem Aydın’a çok teşekkür ederim.
Ülkem adına bolca üzüntü ve sıkıntılı günler çektiğimiz 2016’yı geride bırakırken, önümüzdeki yeni yılı umut ve sevgiyle karşılamayı diliyor, kalbi taşlaşmış yüreklerin şefkat ve merhametle dolmasını yüce Allah’tan gönülden istiyorum.
Beni Instagram ‘dan ve www.chalah.com.tr ‘den de takip edebileceğinizi belirtmek isterim.
Mutlu yıllar
Yorumlar