Bayram Alışverişlerinde TSE Markası Arayın

Bayram Alışverişlerinde TSE Markası Arayın

Bayram Baklavası

Yaklaşan Ramazan Bayramı nedeniyle şekerli ve çikolatalı mamullere yönelik talebin artmasına paralel olarak piyasaya çok sayıda marka ve şekilde mamul arzı söz konusudur.

TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz’ın, Bayram alışverişlerine ilişkin hatırlatma ve uyarıları şöyle:

“Türk Standardları Enstitüsü, ülkemizde gıda sektöründe hizmet veren firmalara 1744 belge vermiştir. Bu belgelerden 1422’si TSE Belgesi, 10’u TSEK Belgesi ve 312’si Helal Gıda Belgesi’dir.

TSE markası için müracaat eden firmaların öncelikle üretim yerlerinde ürünün teknolojik ve hijyenik şartlarda üretildiğine ilişkin tetkikler yapılır. Ardından Enstitü bünyesinde bulunan Gıda Laboratuvarlarımızda bu ürünler analizlerden geçirilerek, ilgili standarda uygun olup olmadığı denetlenir. Tüm tetkikler sonunda standarda uygunluğu tespit edilen ürünler TSE markası kullanmaya hak kazanırlar.

TSE tarafından, belgeli kuruluşların üretim yerleri ve ürünleri yılda en az 1 kere denetlenir. Bu denetimler kapsamında gerektiğinde piyasadan numune alınarak denetim yapılması da söz konusudur. Bu konuda TSE’yi yönlendiren önemli bir uygulama da tüketici şikâyetleridir. Tüketicilerimiz, her türlü şikâyetleri için TSE Tanıtım ve Yayın Daire Başkanlığı bünyesinde 0312 416 65 15 numaralı telefondan Tüketici Birimi’ne başvurabilirler.

Öte yandan Türk Standardları Enstitüsü tarafından gıda sektörüne yönelik hazırlanmış 1342 adet Türk Standardı yürürlüktedir.

Ramazan Bayramı için vatandaşlarımızın misafirlerine en çok ikram ettikleri baklava, şeker, çikolata, lokum, kahve ve kolonya alırken dikkat etmeleri gereken hususlar da ilgili standartlarda belirlenmiştir.

Tüketicilerimizin piyasadan gıda maddesi satın alırken, dikkat etmeleri gereken en önemli konu ambalaj üzerinde TSE markası bulunup bulunmadığının kontrolüdür. Çünkü TSE Markası ürünün, Türk standartlarına uygunluğunu belgeler ve TSE Markalı ürün Türk Standardları Enstitüsü’nün garantisi altındadır. Ürünle ilgili karşılaşılan herhangi bir şikâyet durumunda Enstitümüze başvurulması halinde söz konusu şikâyetler değerlendirmeye alınmakta, üretici firma ile irtibata geçilerek müşterinin şikâyeti giderilmeye çalışılmaktadır.

Bayram alışverişlerinizde TSE Markası taşımayan ürünlerin ucuz fiyatlarının sizi yanıltmasına izin vermeyin. Aldığınız ürünlerde mutlaka TSE markası arayın, son kullanma tarihlerini kontrol edin. Düşük kaliteli, çok ucuza satılan merdiven altı ürünleri almaktan kaçının. Unutmayın ki kalitenin bir maliyeti vardır ancak kalitesizliğin maliyeti daha yüksektir”.

TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz’ın açıklamaları çerçevesinde Ramazan Bayramı öncesinde baklava, şeker, çikolata, lokum, kahve ve kolonyada Türk standartlarına göre bulunması gereken özellikler şöyledir:

Bayramlık İkramlar

Baklava: Kendine özgü renkte (altın sarısı) ve görünüşte olmalı. Yanık, koyu renkte olmamalı, tepsinin her bir dilimi bakılan her yönden aynı özgü altın sarısı renginde olmalı, üstü ve altı aynı renkte olmalı, ton veya pişme farkı olmamalı, içindeki antepfıstığı bakıldığında zümrüt/çimen yeşili rengini korumalı. Çeşniler renklerini ve fiziki özellikleriyle tat ve kokularını korumalı, değişime uğramamalı. Ağza alındığında ağızda donma ve kaplama yapmamalı, şerbeti ve yoğunluğu sert olmamalı, ağızda ve dişlerde hissedilmemeli, boğazı yakmamalı; kendine has pişkinliğine ait ağızda çiğnemeye mahal vermeden bile dağılmalı ve erimeli. Baklavada küf tadı veya kokusu bulunmamalı. Baklava kalitesini bozmayan ambalajlar içerisinde veya tepside piyasaya arz edilir. Baklava oda sıcaklığında muhafaza edilmeli, taşınmalı ve koku yayan ve bunları kirleten maddelerden ayrı yerde bulundurulmalı.

Bayramlık İkramlar

Kahve: Öğütülmüş kahveler, kendine özgü renk, tat ve kokuda, akıcı olmayan toz şeklinde olmalı. İçerisinde topaklar, yabancı maddeler, gözle görülebilir küfler bulunmamalı. Öğütülmüş kahveler ambalajlı olarak piyasaya arz edilmeli. Ambalaj malzemesi insan sağlığına zarar vermeyen ve öğütülmüş kahvenin niteliğini bozmayacak şekilde olmalı. Ambalajların ağzı rutubet almayacak, tat ve koku kaybına neden olmayacak şekilde kapatılmalı. Öğütülmüş kahve ambalajının kütlesi net 2,5 kilogramı geçmemeli.

Bayramlık İkramlar

Kolonya: Kolonyanın görünüşü berrak olmalı, içinde tortu, bulanıklık, yabancı cisim bulunmamalı. Kolonyada, Sağlık Bakanlığının Kozmetik Yönetmeliğinde kullanılmasına müsaade edilen boyalar kullanılabilir. Ancak limon kolonyasına hiç bir boya maddesi katılamaz. Limon kolonyasında, kullanılan esansa bağlı güneş ışığında solan hafif bir renk mevcut olabilir. Limon kolonyası en az 70 derece, diğer kolonyalar en az 60 derece etil alkol ihtiva etmeli. Kolonya cam veya renksiz plastik şişelere veya plastik bidonlara konabilir.

Bayramlık İkramlar

Akide şekeri: Şeker parlak görünmeli. Yapıldığı veya çeşni olarak kullanılan meyve veya maddenin rengi belirgin olmalı. Şekerin kıvamı sert olmalı, yüzeyde ıslanma oluşmamalı. Tadı ve kokusu, çeşni veya meyveyle uyumlu olmalı. Akide şekeri, akide şekerini etkilemeyen veya akide şekerinden etkilenmeyen, insan sağlığına zararlı olmayan ve akide şekerinin özelliklerini bozmayan ambalajlarda piyasaya verilir. Akide şekerinin depolanmasında ve taşınmasında ambalajların ıslanmasından, nem çekmelerinden ve doğrudan güneş ışığı almalarından kaçınılmalıdır.

Bayramlık İkramlar

Çikolata: Çikolata üzerinde parmak izi, böcek ve benzeri parça ve kalıntı, küf bulunmamalı. Çikolata uygun muhafaza şartlarında 24 saat bekletildiğinde kırılabilir vasıfta olmalı, kırık yüzey homojen bir yapıda olmalı. Çikolata, tipine has tat ve kokuda olmalı, yağdan kaynaklanan sabunumsu, acımsı, yabancı tat ve koku, yabancı madde bulunmamalı. Ambalaj olarak, sağlığa zararlı olmayan ve çikolatanın özelliklerini koruyacak özellikte, mevzuata uygun malzemeler kullanılır. Kakao yağı dışında bitkisel yağ içeren çikolata mamullerinde bu durum, etiket üzerinde belirtilmeli. İçinde çikolata bulunan ambalajlar, rutubetsiz, 16 – 20 derecenin altında ve güneşsiz yerlerde muhafaza edilmeli, yağmur altında bırakılmamalı ve bu şartlarda yüklenip boşaltılmamalı. Çikolatalar doğrudan güneş ışığından korunmuş raflarda satışa sunulmalı.

Bayramlık İkramlar

Lokum: Lokumun görünüşü, lokumun tipine özgü ve verildiği şekli korumuş olmalı, üzerinde veya içinde gözle görünür yabancı madde bulunmamalı. Lokumun dokusu, elastik yapıda olmalı, parmakla bastırıldıktan sonra eski şeklini alabilmeli, ağızda yumuşak ve kaygan olarak hissedilmeli. Lokumun tat ve kokusu tipine özgü olmalı, yabancı tat ve koku ihtiva etmemeli, çiğ nişasta lezzetinde olmamalı. Lokum ambalajlı olarak piyasaya arz edilir. Lokum, lokumun özelliklerini koruyacak nitelikte kâğıt, selofan, alüminyum, plastik veya bunların birleşimlerinden yapılmış malzemelerle ambalajlanır. Lokumun depolanmasında ve taşınmasında ambalajın doğrudan güneş ışığı almasından ve ıslanmasından kaçınmalı, uygun muhafaza sıcaklığı kaymaklı lokum için 10 derecenin altında, diğerleri için ise 15- 20 derece arasında olmalı, bağıl nem yüzde 75’den fazla olmamalı.

Kaynak: tse.org.tr

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir