Bayram Sofralarına Yapılması Gelenek Haline Gelmiş Lezzetler ve Tarifleri

Bayram Sofralarına Yapılması Gelenek Haline Gelmiş Lezzetler ve Tarifleri

Ramazan Bayramı Lezzetleri

Çocukların şeker toplayıp harçlık aldığı, akraba ziyaretlerinin ve özenle hazırlanan kalabalık sofraların maalesef olamayacağı yine pandeminin gölgesinde geçecek bir bayram yaklaşırken her şeye rağmen umudumuzu kaybetmiyoruz. Belki aynı sofraya oturamayacağız ama görüntülü aramalarla madden, gönül bağıyla manen birlikte olacağımız bu bayramda geleneklerimizi devam ettireceğiz. Bayram sevinci evimizi sarsın diye en güzel elbiselerimizi giyinip, en özenli sofralarımızı kuracağız. Peki, Ramazan Bayramı sofralarının gelenek haline gelmiş lezzetleri neler? Gelin bu bayram gelen için değil gelenek için yapabileceğiniz lezzetli mi lezzetli yemek ve tatlılara birlikte bakalım…

Değişmez Bayram Lezzeti: Yaprak Sarma

Geleneksel bayram yemekleri deyince ilk akla gelen yaprak sarmadır ki bu değişmez hatta değiştirilmesi dahi düşünülemez lezzettir. Bayramdan önceki gün yapraklar kalem gibi sarılır, akşamdan pişirilir, ertesi gün soğuk bir şekilde sofradaki yerini alır hatta daha misafirler gelmeden ev ahalisi yemeye başlar, annelerde yetmeyecek diye biraz telaşlanır. Bu tatlı telaşı yaşayamasak da yine de sarmalar sarılsın, geleneklerimiz hiç bozulmasın. Gelsin mi o zaman nefis sarma için malzeme listesi…

Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi

Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi

Malzemeler:

  • 150 gram asma yaprağı
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 soğan
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 limon suyu
  • 1 çay kaşığı tuz, nane, tarçın

Pişirmek için:

  • 1 limon
  • 1 çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı:

Bir tavaya zeytinyağı alıp, yemeklik doğradığınız soğanı pembeleşinceye kadar kavurun. Yıkayıp süzülen pirinçleri ekleyip, kavurma işlemine devam edin. Salçayı ilave edip, güzelce karıştırdıktan sonra bir limon suyu, ince kıyılmış maydanoz, tuz ve baharatları ekleyip ocaktan alın.

İç harçtan tatlı kaşığıyla alıp, salamura asma yapraklarının geniş kısmına parmaklarınızla yayarak yerleştirin. Yaprağın iki kenarını iç harcın üstüne doğru getirip, ne çok sıkı ne çok gevşek olacak şekilde sarın. Tencerenin dibine bir kaç yaprak serip, sardığımız yaprakları üzerine dizin. Sarma işlemi bitince tekrar yaprak ile kapatıp, bir limonu yuvarlak dilimler şeklinde keserek üzerine yerleştirin. Bir çay bardağı zeytinyağı ve üzerini geçecek kadar sıcak su ilavesi yaptıktan sonra sarmaların dağılmaması için bir tabak ya da dolma taşı yerleştirip, kısık ateşte yaklaşık 30-35 dakika kontrollü olarak pişmeye bırakın. Yaprakların kararmaması için iyice ılıdıktan sonra üzerindekileri alıp, soğuk olarak servis edin.

Bayram İçin Börekler

Klasik Ama Çok Lezzetli: Börekler

İster hazır yufkayla ister el açması olarak kendi yaptığınız isterseniz pastanelerden sipariş ettiğiniz börekler de bayram sofralarının klasik ama çok lezzetli bir geleneğidir. Bu güzel geleneği devam ettirmek için eğer sipariş etmeyecekseniz hangi böreği yapacağınıza kendiniz karar verin istedik. Her kadının tarif defterinde olması gereken ya da elde açılan nefis börekler yazılarımıza bakarak seçim yapabilir, bu güzel geleneğe kendi el lezzetinizi katabilirsiniz.

Tam Doyumluk Lezzet: Tavuklu Pilav

Tam geleneksel bir misafir ağırlama yemeğidir tavuklu pilav, yanında ayran ve salata ile başlı başına bir menüdür de aslında. Bu bayram misafir gelemeyecek belki ama o hissi yaşayabilmek için tavuklu pilava sofranızda yer verebilirsiniz. İşte size sadece bayram değil mevlit ve düğünlerinde değişmez lezzeti tavuklu pilav tarifi

Tavuklu Pilav Tarifi

Tavuklu Pilav Tarifi

Malzemeler:

  • 1 bütün tavuk
  • 2 su bardağı pirinç
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı:

Pirinçleri güzelce kadar yıkayıp, en az 20 dakika ılık su içerisinde bekletin. Tavuğu temizleyip, ister bütün ister parçalanmış olarak bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ekledikten sonra tavuklar iyice haşlanana kadar pişirin.

Bir pilav tenceresinde tereyağını eritip, üzerine süzgeçte suyunu süzdürdüğünüz pirinçleri ekleyerek bir-iki dakika kavurun. Haşlandıktan sonra kemiklerinden ayırarak didiklediğiniz tavuk etlerini üzerine ekleyin. Kaynar suyu ve biraz daha lezzet vermesi için haşlanan tavuk suyundan bir bardak kadar ekledikten sonra tuz ve karabiberi ilave edip hafifçe karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte suyunu çekinceye kadar arada bir iki kez tahta kaşıkla karıştırarak pişirin.

Bayram Tatlıları

Bayram Tatlıları: Baklava, Revani, Kadayıf, Gül Tatlısı

Bayramda ağızları tatlandıracak nefis lezzetler tabi ki tatlılar özellikle de şerbetli olanlar. Geleneksel bir bayram menüsünde ev baklavası ilk sırada yerini alır. Yapılışı biraz zahmetli olsa da bayram deyince baklava, baklava deyince de hep bayram akla gelir. Onu; yapılışı da nispeten daha kolay ve Osmanlıdan günümüze gelen revani, çıtır dokusuyla damak çatlatan kadayıf, adını şeklinden alan gül tatlısı gibi lezzetler takip eder.

En son Diyarbakır yöresinin meşhur soğuk baklava tarifini vermiştik. İster el açması hamuru, sütlü şerbeti ve çikolatayla muhteşem bir lezzete dönüşen soğuk baklavayı yapın. İsterseniz biraz daha kolaya kaçarak şimdi tarifini vereceğimiz şerbeti kaynatılmadan soğuk hazırlanan revaniyi… Soğuk baklava mı yoksa soğuk revani mi? Karar sizin, işte pratik soğuk revani için malzeme listesi…

Soğuk Revani Tarifi

Soğuk Revani Tarifi

Malzemeler:

  • 3 yumurta
  • 3 kahve fincanı şeker
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 5 kahve fincanı un
  • 1 paket kabartma tozu

Şerbeti için:

  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su

Yapılışı:

Yumurta ve şekeri çırpıp, yoğurt ve sıvı yağı ekleyin. Un ve kabartma tozunu eleyerek ilave ettikten sonra güzelce karıştırıp, kare fırın kabına aktarın. 180 derece önceden ısıtılmış fırında pişerken, şerbeti için su ve şekeri bir kapta soğuk olarak karıştırarak eritin. Tatlı fırından çıkınca çatalla bir kaç delik açıp, soğuk şerbeti üzerine dökün. Dilimledikten sonra dilediğiniz gibi süsleyerek servis edin.

Afiyet olsun…

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir