Kurban bayramında ikram denilince her ne kadar kavurma gelse de akla, biz sizin için her güne ayrı et yemeği tarifi derledik. İlk gün daha kolay pişmesi açısında ciğer tava ile başladık. Son güne de eti patatesin içine sakladık. İşte bayramın 4 gününe 4 tarifimizden ilki…
Bayramın 1. Günü: Ciğer Tava
İlk güne pratik bir tarifle başlayalım ne dersiniz? Hazırlaması da pişme süresi de bir o kadar kısa olan ciğer tava tadıyla kokusuyla ciğer sevmeyenleri bile cezbedecek. İki farklı sunum şekli önerdiğimiz ciğer tavanın malzemeleri gelsin ve ilk gün başlasın o zaman…
Malzemeler:
- 500 gram ciğer
- 1,5 su bardağı un
- 2 yemek kaşığı mısır unu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 kırmızı soğan
- 1/2 demet maydanoz
Kızartmak için:
- Sıvı yağ
Hazırlanışı: Ciğerleri temizleyip, küp şeklinde kestikten sonra tel süzgeçte iyice süzülmesi için 10-15 dakika bekletiyoruz. Büyük boy buzdolabı poşetinin içinde, tuz, un, mısır unu ile birlikte ciğerleri her yerine bu karışım bulaşacak şekilde çalkalıyoruz. Bol ve kızgın yağda ciğerleri kızartıp, kağıt havlu üzerine alıyoruz.
Halka kırmızı soğan dilimleri ve maydanozla ya da ciğerle aynı büyüklükte doğranmış patates kızartması ve tavada sotelenmiş biber- domatesle birlikte servis ediyoruz.
Bayramın 2. Günü: Güveçte Türlü
Etin sebzelerle buluştuğu en lezzetli yemek olan türlü, bayramda misafirlerinize ikram edebileceğiniz nefis bir seçenek olacak. Gittiği her evde kavurma yiyen misafirleriniz, sebze gördüğünde hem şaşıracak hem sevinecek. O halde türlünün de malzemeleri gelsin hem de güveçte…
Malzemeler:
- 300 gram dana kuşbaşı eti
- 2 havuç
- 10 arpacık soğan
- 7-8 taze fasulye
- 1 kabak
- 1 patlıcan
- 5-6 mantar
- 1 patates
- 1 su bardağı bamya
- 4 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı: Sebzelerin hepsini arpacık soğan büyüklüğünde doğrayarak türlüyü yapmaya başlıyoruz. Bir tencerede yağı kızdırıp, etleri suyunu salıp çekinceye kadar pişiriyoruz. Sebzeleri de sertlik sırasına göre havuçtan başlayarak, arpacık soğan, fasulye, bamya, patates, patlıcan ve kabak olacak şekilde ekleyip hafif kavuruyoruz. Tuz, karabiber ve sarımsakla birlikte 1/2 su bardağı sıcak su ilave ederek yarı pişmiş bir kıvam alıncaya kadar ocakta tutuyoruz.
Porsiyonluk güveç kaplarının içine türlüyü paylaştırıp, incecik dilimlenen mantarları üzerine serpiştiriyoruz. 180 derece fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirip, sıcak olarak servis ediyoruz.
Bayramın 3. Günü: Garnitürlü Et Sarma
Renkli görünümüyle tam da bayram sofralarına yakışacak bir tarif var sırada. Yine et ve sebzenin mükemmel uyumu diyeceğimiz bu lezzet; emek verilmiş, özenle hazırlanmış sofraların yıldızı olacak. O zaman lafı hiç uzatmadan garnitürlü et sarmanın da malzemelerine bir bakalım…
Malzemeler:
- 4 parça dana antrikot
- 3-4 domates
- 2 havuç
- 2 patates
- 1 su bardağı bezelye
- 10-12 dal taze soğan
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2-3 su bardağı su
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Hazırlanışı: Havuç, patates ve taze soğanı küp şeklinde doğrayıp, tuz ve karabiberle biraz ovalayarak tatlandırdığımız inceltilmiş dana antrikotun bir ucuna düzgünce yerleştiriyoruz. Bezelyeleri de üzerine serpiştirerek sarma sarar gibi sıkı bir şekilde malzemeler içeride kalacak şekilde sarıp, bir kürdan yardımıyla açılmaması için tutturuyoruz. Derince bir tavada zeytinyağı ve tereyağı eritip, sardığımız etlerin her tarafı güzel kahverengi bir renk alana dek yaklaşık ikişer dakika kızartıyoruz.
Etler kızarıp renkleri dönünce, püre haline getirdiğimiz domatesleri ilave ediyoruz. Arzuya göre biraz daha tuz ve karabiber atıp, suyunu da ilave ederek kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakıyoruz.
Servis tabağını aldığımız et sarmanın kürdanlarını çıkartıp, verev bir şekil vererek ortadan ikiye kesiyoruz. Tavadaki domates sosu da üstüne gezdiriyoruz. Patates püresi eşliğinde sunum yapıyoruz.
Bayramın 4. Günü: Etli Patates Dolması
Ve son gün… 3 gündür et ya da etli yemek yiyen ev halkını ve tabi ki misafirlerinizi şaşırtacak bir tarif verelim mi? Evet diyenler için etin, patatesin içine saklandığı nefis bir dolma tarifinin malzemeleri geliyor.
Malzemeler:
- 6 patates
- 500 gram kuzu kuşbaşı
- 2 yemek kaşığı bayat ekmek kırıntısı
- 2 diş sarımsak
- 1 su bardağı su
- 1 tutam maydanoz
- 3 yumurta
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 soğan
- 1 tutam safran
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 su bardağı et suyu
- 1 çay kaşığı tuz
- 6 dilim kaşar peyniri
Hazırlanışı: Eti küp şeklinde doğrayarak düdüklü tencerede erimiş tereyağı ile 3 dakika kadar mühürlüyoruz. Ardından 1 su bardağı kadar su ilave edip, kapağını kapatarak 10-15 dakika pişmeye bırakıyoruz.
Derince bir kabın içine yumurtalardan birini kırıp, üstüne tuz karabiber, pişirdiğimiz etleri, ekmek kırıntısı, ince doğranmış sarımsak ve maydanozu ekleyip güzelce karıştırıyoruz. Yıkayıp kabuklarını soyduğumuz patatesleri ikiye bölüp, her bir yarımın içini dolma olacak şekilde oyarak hazırladığımız iç malzemeyle dolduruyoruz.,
Bir kaseye diğer yumurtaları kırıp, çırpıyoruz. Yayvan başka bir kaba da unu koyduktan sonra doldurduğunuz patateslerin üst kısmını önce bu una ardından da yumurtaya batırarak derin bir kızartma tenceresine altın sarısı rengi alana kadar pişiriyoruz.
Bir sos tavasında 3 yemek kaşığı zeytinyağı ile ince doğranmış soğanları kavuruyoruz. Safranı, tuz ve karabiberi ilave edip, et suyunu da ekleyerek bir taşım kaynatıyoruz. Bu sosu yağda kızardıktan sonra fırın tepsisine aldığımız patateslerin üzerine gezdiriyoruz. Bu şekilde önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika daha pişiriyoruz. Son olarak üzerine kaşar peynirlerini serpiştirip, eriyene dek yaklaşık 5 dakika daha fırında tutuyoruz. Patates dolmalarını maydanoz yapraklarıyla süsleyerek sıcak sıcak servis ediyoruz.
Afiyetler olsun.
Yorumlar