Sevgili anneler ve anne adayları, sizleri çocuğunuzun hem şimdiki hem de ilerideki sağlığını etkileyecek bir konu hakkında bilgilendirmek istiyorum. Gelişimsel kalça displazisi, kalça ekleminin stabil olmayışından halk arasında doğuştan kalça çıkığı olarak bilinen geniş bir tablodur. Ülkemizde görülme oranı diğer ülkelere kıyasla daha fazladır.
Ortalama %0,5-1,5 arasında değişen sıklığın anlamı ise şudur; her yıl ortalama 1,5 milyon canlı doğum gerçekleştiğini düşünürsek 7500-22500 civarında gelişimsel kalça displazisi olan bebek aramıza karışmaktadır. Yeni doğan bebeklerin kundaklanması, ailede gelişimsel kalça displazisinin bulunması, her iki bacağı dümdüz ve bitişik hale zorlayan pozisyonlar görülme sıklığını artırmaktadır.
Ülkemizde gelişimsel kalça displazisi konusunda sağlık profesyonelleri eğitilmiş olup, erken tanının sağlanması için şartlar oluşturulmaya çalışılmaktadır. Doğumdan sonraki ilk 3-4 hafta erken tanıda çok önemlidir. Çünkü eğer tanı bu zaman diliminde konulursa ilk 6 ay içinde ortezleme ile tedavi sağlanmaktadır.
Ancak ortezlemeyle iyileşme sağlanamazsa ya da tanı geç konulursa cerrahi müdahale gerektirir. Tanı konulamaz ve birey gelişimsel kalça displazisi ile büyürse ileride kalçada osteoartrit yani kireçleme gelişecektir. Osteoartrit ilerleyince fiziksel tedaviler sonuç vermez ve tek tedavi total kalça protezi olur. Hem maliyeti yüksek hem de zor ve ağrılı bir sürece dönüşecektir. Maalesef günümüzde kalça protezi olan hastaların birçoğunda geçmişten gelen gelişimsel kalça displazisi öyküsü bulunmaktadır.
Bilinçli annelerin yetişmesiyle bu oranın düşeceğine inanıyorum. Hastanelerde maalesef ki sağlık profesyonelleri bazen gözden kaçırabiliyor. O yüzden bebeğinizi önünüze yatırdığınızda nelere bakmanız gerektiğini bilirseniz erken tanı ve tedaviyle önlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Bebeği çıplak bir şekilde sert bir zemine yatırın.
- Her iki bacağı arasında uzunluk farkı var mı?
- Bebeğiniz bir bacağını daha az hareket ettirme eğiliminde mi? Ya da hareket ettirirken anormallik oluyor mu?
- Bacaktaki boğumlar her iki bacakta simetrik mi? Sayıları eşit mi?
- Bebeğin altını değiştirirken bir bacak daha sert mi?
Eğer bunlardan bir ya da birkaçı varsa bir ortopediste danışın. Ortopedist ultrason ile kolay bir şekilde tanıyı koyacak hemen müdahale edecektir. Ayrıca ultrason konusunda endişe duymayın. Ultrason diğer görüntüleme yöntemlerine göre en zararsızıdır. Radyasyon riski yoktur, vücudun içine herhangi bir girişim yapılmayacaktır. O yüzden gönül rahatlığıyla baktırabilirsiniz.
Bilinçli anneler, sağlıklı bebekler demektir. Eğer sizde bu yazıyı sonuna kadar okuyup acaba dediyseniz bilinçli bir anne olma yolundasınız.
Sağlıkla kalın.
Yorumlar