Prensip, kişinin kendi yaşamı için belirlediği kurallardır. İş hayatının çoğu başarılı ismi, prensip sahibi kişilikleri ve sürdürdükleri istikrar sayesinde iyi yerlere gelmiştir. Başarıya giden her işte izlenmesi gereken bir yol haritası vardır. Bilindiği üzere tasarımında aşamaları vardır. Her bir tasarımcı kendi yolunu izler ve hepsinin çalışma stili farklıdır.
İyi ve kaliteli bir ürün için dikişin mükemmeliyeti ve kumaşın kalitesi yeterli olmaz. En önemli bütünleyici faktörlerinden biri tasarımdır. Tasarım yaparken ise dikkat etmeniz gereken unsur fonksiyonel olmasıdır. Kişiye kullanım kolaylığı sağlamalıdır. Bunu en iyi şekilde yapabilmek için insan anatomisini iyi analiz etmeli ve vücut proporsiyonları dikkate alınmalıdır. Yani, 36 beden bir kadın gömleğinde boyun çevresi 37 cm olmalıyken, siz sırf tasarım diye onu 34 cm yaparsanız bunun adı tasarım değil saçmalık olur. Bu ve bunun gibi bir çok örnek tasarımın kuralları ve kalıplarıdır. Bu kalıpları siz belirlersiniz. Her bir tasarımcı, tasarımını kuvvetlendirmek için bunu mutlaka oluşturmalıdır. Bu kurallar tasarımın alt yapısı için gerekli olan sağlam bir temel demektir.
Tasarımlarınız yenilikçi, işlevsel, estetik, anlaşılır, kontrollü, yalın, dürüst, dayanıklı ve detayına kadar uyumu olmalıdır. İşte bunların tümüne tasarım prensipleri diyebiliriz. Uygulamak zorunda değilsiniz ama bilmek zorundasınız.
Tasarım prensiplerinizi oluşturdunuz diyelim. Peki bunun size ne gibi faydası olacak?
- Kendinize koyduğunuz kurallar sayesinde, kullanacağınız malzemenin doğruluğunu tespit edebileceksiniz.
- İki veya üç farklı materyalin aynı tasarım üzerinde kullanılabilir olup olmadığının farkına varacaksınız.
- Bir materyalin detayda mı, yoksa bütünde mi kullanılması lazım sorularına anında yanıt verebileceksiniz
- Koyduğunuz prensipler sayesinde iş gücünüz artacak doğabilecek en ufak hatayı bile hemen çözüme kavuşturabileceksiniz.
- Daha yenilikçi daha yorulmaz ve yenilmez olacaksınız.
- Tasarım mantık ve vizyon işidir. Daha iyi görebilecek ve daha iyi düşüneceksiniz.
- Yalınlığın her zaman daha iyi olduğunu anlayacak ve tasarımlarda sadeliğe gideceksiniz. Çünkü az olan her zaman daha iyidir.
- Gerekli detaylara focuslanmayı ve gereksiz olanlarla vakit kaybetmemeyi öğreneceksiniz.
- Müşteriye verdiğiniz değer artacak ve onlara daha fazla saygı duyacaksınız. Çünkü onlardan gelen doneler yardımıyla tasarımınız daha güçlenecek ve hayat bulacak.
Fazla akademik bir yazı olmasını istemediğimden dolayı maddeleri çoğaltmıyorum. Sadece sizden istediğim tasarım kurallarınızı bir an önce oluşturmanız. Zaten o zaman benim bugün yazdığım maddeleri siz çoğaltacak ve farkına varacaksınız. Düzenli, titiz ve kararlı bir tasarımcıya her zaman ihtiyaç var. Benim tasarımdaki ilk prensibim Dieter Rams’ın sevdiğim bir sözünde saklı: “İyi tasarım mümkün olduğunca az tasarımdır!“
Yorumlar