Hamarat hanımların en başarılı olduğu konulardan biri de tek hamurla pek çok şekilde hamur işi hazırlayabilmeleridir. Hamuru mayalayıp, içine farklı harçlar hazırlayarak ve hatta değişik şekiller vererek hem görüntü hem tat olarak inanılmaz lezzetlere imzalarını atarlar.
Siz de bir hamurla üç farklı görüntü ve lezzette poğaça yapmak isterseniz YeşilTopuklar.com bunun püf noktalarını açıklıyor. Haydi bakalım bakalım nasıl oluyormuş bu farklılık?
Önce hamurun malzeme listesi gelsin, peşinden de her şekil için ayrı ayrı hazırlanışı…
Poğaça Hamuru Malzemeleri:
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 paket yaş maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 tatlı kaşığı toz şeker
- Alabildiği kadar un
Hazırlanışı: Ilık kıvamdaki süt, su ve sıvı yağ içerisinde yaş mayayı eritip, elenmiş unu azar azar ilave ediyoruz. Tuz ve şekeri atıp, olabildiğince yumuşak bir kıvamda hamur elde ediyoruz. Hamuru güzelce yoğurup, üzerini örterek mayalanmaya bırakıyoruz.
Patlıcanlı Kare Poğaça
İç Harç için:
- 2 patlıcan
- 2 domates
- 2 kapya biber
- 2 sivri biber
- 1 soğan
- 1 çay kaşığı tuz-karabiber
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Arasını yağlamak için:
- 1/2 paket margarin
- 1 çay bardağı sıvı yağ
Üzeri için:
- 1 yumurta sarısı
Hazırlanışı: Yukarıdaki gibi hamuru hazırladıktan sonra iç harç için soğanları yemeklik doğrayıp, sıvı yağda soteliyoruz. Patlıcanları alacalı soyup, küp şeklinde doğrayarak soğanların üzerine ilave ediyoruz. Biber ve domatesleri de aynı şekilde doğrayıp, bu karışıma ekledikten sonra kapağını kapatıp, kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Tuz ve baharatlarını atıp, ocaktan alıyoruz.
Margarini bir tavada eritip, sıvı yağ ile karıştırıyoruz. Mayalanan hamuru üç parçaya bölüp, merdane ya da oklava ile olabildiğince ince açıyoruz. Arasına yağ sürüp, rulo şeklinde sarıyoruz. Her bir parçayı bu şekilde yapıp, buzdolabında 10-15 dakika kadar bekletiyoruz.
Her rulodan 4 parmak genişliğinde parçalar kesiyoruz. Merdane ile küçük kare olacak şekilde açıp, ortasına patlıcanlı iç harç koyuyoruz. Dört kenarını mektup zarfı gibi ortaya doğru kapatıyoruz. Kapattığımız yer alta gelecek şekilde yağlanmış fırın tepsisine diziyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürüp, 200 derece önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
Kıymalı Gül Böreği Tarifi
İç Harç İçin:
- 250 gr kıyma
- 1 soğan
- 2 biber
- 2 domates
- Tuz-karabiber
Üzeri için:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
Hazırlanışı: Bir tavada kıymayı kavurmaya başlıyoruz. Küçük doğranmış soğanları ve biberleri ekledikten sonra domatesleri ilave ediyoruz. Domatesler suyunu çekinceye kadar pişirip, tuz ve karabiberini ekleyerek ocaktan alıyoruz.
Mayalanan hamuru üç parçaya bölüp, olabildiğince ince açıyoruz. Üzerine kıymalı harcı güzelce yayıp, rulo şeklinde sarıyoruz. Hamuru hem biraz daha incelmesi hem de uzaması için elimizle yuvarlamaya devam ediyoruz. İncelip, uzayan hamuru en başından başlayarak resimdeki gibi gül böreği şeklinde sarıp, olduğu yerden kesiyoruz. Bütün hamuru bu şekilde bitirdikten sonra 200 derecede pişiriyoruz. Fırından çıkar çıkmaz üzerine tereyağ sürüyoruz.
Katmer Poğaça Tarifi
İç harç için:
- 150 gr peynir
- 1 tutam maydanoz
Açmak için:
- 1 su bardağı nişasta
Arasını yağlamak için:
- 1/2 paket margarin
- 1 çay bardağı sıvı yağ
Üzeri için:
- 1 yumurta sarısı
Hazırlanışı: Hamurun mayalanmasını beklemeden ceviz büyüklüğünde parçalar koparıyoruz. Nişasta yardımıyla servis tabağı büyüklüğünde açıyoruz. Eriyen margarin ve sıvı yağ karışımından kaşıkla açılan her hamura yedirerek sürüyoruz. Bunu 10-12 kat oluncaya kadar üst üste diziyoruz. (Bu ölçü ile iki tane 10 ya da 12 katlı hamur çıkıyor.) Buzdolabında en az iki saat dinlendirdikten sonra tekrar açıyoruz. Olabildiğince ince açtığımız hamuru 16 eşit parçaya bölüyoruz. Geniş olan kısmına kıyılmış maydanoz ve peynirle hazırladığımız iç harcı yerleştirip, rulo şeklinde sarıyoruz. Yumurta sarısını sürüp, 200 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Not: Verdiğimiz mayalı hamur ölçüsü sadece bir çeşit içindir. Üçünü ya da ikisini yapmak istediğiniz de ölçüyü aynı oranda çoğaltmalısınız.
Afiyetler olsun…
Yorumlar