Osmanlı saray mutfağında 15. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar gelen börek çeşitlerinin oldukça fazla olduğunu görüyoruz. Fırın böreği, tencere böreği, akıtma sakız böreği, su böreği, saç böreği, süt böreği, tatar böreği, fincan böreği, Türk böreği, vertika, kol böreği, bunlardan sadece bir kaçı… Birde bunları, iç malzemesine göre ayırınca bu liste bir hayli kabarıyor.
Osmanlı mutfağında bu börekler el açması yufkalarla hazırlanıyorsa da günümüzde birçoğu yufkadan da yapılabiliyor. Böylelikle saray mutfağındaki böreklerin birebir aynısı olmasa da benzer tatlar pratik bir şekilde hazırlanmış oluyor.
Gelin yine bir saray mutfağı lezzeti olan kol böreğinin en pratik halinin malzeme listesine ve nasıl yapıldığına birlikte bakalım…
Pratik Kol Böreği Tarifi
Malzemeler:
- 3 adat yufka
- 1 çay bardağı eritilmiş tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı süt
- 1 yumurtanın akı
İç harç için:
- 300 gr kıyma
- 2 soğan
- Tuz, karabiber, pul biber
Üzeri için:
- 1 yumurta sarısı
- Çörek otu, susam, dolmalık fıstık
Hazırlanışı: Peynirli, ıspanaklı ya da patatesli iç harcını tamamen kendi zevkinize göre hazırlayabileceğiniz kol böreğini biz kıymalı yapmayı tercih ettik.
Bir tava içerisinde kıymayı kavuruyoruz. Soğanları ince doğrayarak kıymanın içerisine ekliyoruz. Tuz ve baharatlarla tatlandırıyoruz. 3-4 dakika kadar kavurup ocaktan alıyoruz. Soğuması için kenarda bekletiyoruz.
Sos için sıvı malzemeleri karıştırıyoruz. Bir yufkayı tezgah üzerine seriyoruz. Çırptığımız sosu fırça ile yufkanın her yerine gelecek şekilde sürüyoruz. Yufkanın bir ucuna kıymalı harcı koyduktan sonra yanlardaki iki karşı ucu içeri doğru katlayıp, rulo şeklinde sarıyoruz. Ruloyu da kendi etrafında çevirerek fırın tepsisinin ortasına yerleştiriyoruz. Diğer iki yufkayı da rulo şekline getirip, ilk olarak hazırladığımız sarılı yufkanın etrafına doluyoruz. Yumurtanın sarısını üzerine sürüyoruz. Çörek otu, susam ve dolmalık fıstık serpip 180 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
Afiyetler olsun.
Yorumlar