Mutfak temizliği önem ister, emek ister ama öyle uzaktan görüldüğü gibi de kolay değildir. Titiz hanımların eli hep üzerinde olsa da çoğunlukla kimyasallarla yapıldığından bir taraftan temizlediğimizi zannedip diğer taraftan sağlığımızı tehdit ediyoruz maalesef.
Peki mutfak için doğal temizlik tüyoları veriyoruz desek bakmaz mısınız? Elbette sağlıklı temizliğin sırlarını öğrenmeyi kim istemez? Öyleyse yeni bilgileri sizlerle paylaşmaya devam edelim.
Mutfakta her gün kullandığımız, sürekli elimizin altında bulunan bir kaç malzemenin doğal yollarla nasıl temizlendiğini öğrenince çok şaşıracaksınız. İşte çaydanlıktan ocağa doğal temizlik sırları
Pırıl Pırıl Çaydanlıklar İçin
Gülü seven dikenine katlanır hesabı çayı sevene de, temizliği uğraştırır çaydanlığın. Ama çay, sofraların olmazsa olmazı ise çaydanlık da pırıl pırıl olmak zorunda. Peki nasıl?
2 kaşık kabartma tozu ve bir miktar kaynar su çaydanlığınızın içini çay lekesinden, kireçten kurtarmaya yetiyor. Hem de sadece 30 dakikada.
Çaydanlığın dış yüzeyi için ise 1 yemek kaşığı karbonatı serpiştirip, üzerine aynı oranda sirke sıkarak süngerle ovuyoruz. Sonuç ilk günkü gibi parlak bir çaydanlık.
Ocak Temizliğinde Unutulan Ayrıntı
Ocak temizliği yaparken ızgara kısımlarını kenara alıp yüzeyi yine sirke ve karbonat karışımı ile ovun. Ama esas kir ve yağın ızgarasında olduğunu unutmayın. Izgara temizliğinde en etkili yol; kilitli naylon torbalara koyarak içine amonyak ekleyip ağzını sıkı sıkı kapatmak. Bu şekilde bir gece bekleyen ızgara, sabah bir sünger yardımıyla ovalandığında ışıl ışıl olacak.
Temizlenmesi İmkansız Zannedilen Şişeler
Ağız kısmı dar olduğu için süngerin girmesi mümkün olmayan şişelerin temizliği zannedildiği gibi imkansız değil.
Şişenin beşte biri kadar bir kısmı pirinçle dolduruyoruz. Üzerine de doğal bulaşık deterjanı ekleyip, yarısını geçecek kadar suyla doldurarak 5-6 dakika çalkalıyoruz. Şişe temizlendiğinde pirinçleri çıkarın işte size ışıl ışıl bir şişe…
Kesme Tahtaları Mikrop Yuvasına Dönmesin
Uzmanlara göre et ve sebze aynı kesme tahtasında doğranmaz. Bunu ne kadar uyguluyoruz tartışılır ama tartışılmaması gereken en hassas konu temizliği.
Kesme tahtasının üzerine bolca kaya tuzu serpip, yarıya böldüğümüz limon parçalarıyla her yerini ovuyoruz. Bol suyla duruladıktan sonra mikrop yuvası olmaktan kurtulmuş oluyor kesme tahtamız.
Bakır Kaplar Işıl Işıl Parlasın
Artık çoğu evde olmasa da bazıları için bir tutkudur bakır kaplar. Peki onları nasıl temizlemeli?
Lekeli kısımların üzerine biraz sofra tuzu serpiştirip, üzerine de elma sirkesi sıkıyoruz. Sonra bir süngerle ovalayıp, bol su ile duruluyoruz. Sonuç yeni gibi ışıl ışıl…
Yorumlar