Çeyiz Anadolu’nun Ruhudur
Çeyiz medeniyet birikimi ve en önemli folklör malzemesidir. Bir ülkenin kültürünü sergileyen, motiflerin hayat tarzını bir bir işlediği çeyizler, Anadolu’nun ruhudur adeta. Genç kızların ellerinin değdiği o güzelim kumaşlarda, çeşit çeşit iplerle bezenen her ilmek, bizim bağlarımızdır, gelecektir, mirastır. ‘Ne gerek var ‘ diye bir kenarı attığımız bu güzelim eserler elden ele geçerken, barındırdığı büyük maddi ve manevi değer maalesef bilinmiyor. Günümüzde ise bunu öğrenmek mümkün.
Kadınların el sanatlarını küçük yaşlardan öğrenmesine olanak sağlayan çeyiz kültürü, çeşitli motiflerin yaratılmasında ve yeni modellerin ortaya çıkarılmasında önemli bir etkendi. 5 – 6 yaşlarından itibaren çeyizi için anneleri ve ablaları tarafından yetiştirilen kızlar, ilerleyen zamanlarda yeni desenler, yeni motifler ve oya türleri yaratma yarışına girerdi. Çeyizin 40 gün gezmeye açık olması da kültür alışverişinin oluşmasını sağlardı.
El emeği, göz nuru, büyüklerimizin geleceğimize bıraktığı en özel miras çeyiz sandıklarında yatıyor; danteller, eşarplar, patikler, seccadeler, lifler, havlular, göz kamaştıran iğne ve tığ oyaları ailenin kızına verdiği değeri temsil ediyor. Bir yandan da seyirlik için hazırlanan çeyizler büyük bir gösteriş malzemesi olarak karşımıza çıkıyor.
O sandığın içinde aslında büyük büyük anneannenizin kızı için akıttığı bir damla yaş, umudu, mutluluk dilekleri ve geçmişin kokusu sizi bekliyor.
Yorumlar