Kışla birlikte aniden artan ve azalan hava sıcaklıkları cildinizi olumsuz yönde etkileyebilir. Bunun sebebi ani sıcaklık değişimleriyle birlikte cildin alt kısmında yer alan kılcal damarların çatlamasıdır. Bu çatlamalar sonrasında kalıcı cilt kızarıklıklarına yol açabilir. Bu tür kızarıklıklar bayanların korkulu rüyası olan egzama ve sedef benzeri cilt hastalıklarının da önünü açmaktadır.
Uzmanlar, soğuk havalarda özellikle yüz, el ve ayak derisine daha fazla ilgi gösterilmesi gerektiğini belirtiyor. Özellikle ileri yaştaki kişiler, hassas cildi bulunanlar ve tabi ki çocuklar daha fazla risk altındalar.
Kışın aylarının cildi olumsuz etkilemesinin sebebi, soğuk ve kuru havayla birlikte nem oranının azalması ve derinin yağ salgılamasının bu durumdan olumsuz etkilenmesidir. Bu deri kuruluğunu meydana getirir. Yeterli miktarda nemlenmeyen ciltlerde ise deri kuruluğu başta olmak üzere, çatlama, gerilme ve kılcar damar genişlemesi meydana gelir.
Soğuk havalar cildinizi olumsuz etkiler
Cildimiz soğuk havalara tepki gösterir, ısı kaybının önüne geçmek için kan damarlarımızın çapı daralır. Bu kan dolaşımının yavaşlamasına sebep olur. Buda cildin beslenmesini olumsuz yönde etkiler. Bu durum ciltte meydana gelen kuruluk sonucu kanamalara veya mevcut yaraların çatlamasına dahi sebep olabilir. Bu sebeple kış aylarında cildimize daha fazla özen göstermek durumundayız.
Soğuk çarpmasından kendinizi koruyun
Soğuk havalarda en sık yaşanan cilt problemi ise soğuk çarpmasıdır. Bu küçük ve kırmızı bir leke ile kendini gösterir. Zamanla moraran bu leke ilerleyen süreçte yaraya dönüşebilir. Bundan korunmanın yolu ise ortam ısısının iyi ayarlanmasından geçer. Bununla birlikte cildi nemlendirici kremler kullanılmalıdır. Özellikle kapalı ortamlarda, ısıtıcı ve klimaların etkilerinden korunmak için daha sık nemlendirici krem kullanılmalıdır. Açık havalarda cildinizi korumak için altı, eldiven ve bere kullanmayı ihmal etmeyin!
Peki cildimizi soğuk havanın etkilerinden nasıl koruruz?
Haftada 2 gün peeling
Soğuk havalarda cildin üst kısmı kalınlaşacağından bunu önlemek için haftada 2 gün peeling yapılabilir. Ancak hassas cilt yapısına sahip olanlar ve cildinde damar çatlaması bulunanlara bu uygulama önerilmez. Bu kişilerin dermokozmetik ürünler kullanması daha sağlıklı olacaktır. Peeling yapılmasına rağmen ciltteki kalınlaşma ve kızarıklıklardan kurtulamıyorsanız bir uzmana danışmalısınız.
Bol su, sebze ve meyve tüketin
Cilt kuruluğunun önüne geçmek için bol su içmek gerekmektedir. Kış aylarında günde 2 lt su içilmesi önerilmektedir. Bununla birlikte bitkisel çaylar, doğal meyve suları ve süt de tüketilebilir. Omega-3 desteği soğuk havalarda cildin savunmasını arttıracaktır. Kış meyveleri ve sebzeleriyle birlikte tahıllı besinler tüketmekte cilt bakımı açısından önem taşır.
Sıcak suyla banyo yapmak kılcak damarları genişletir.
Sıcak su deri üzerindeki yağ tabakasına hasar vereceğinden, kış aylarında sıcak suyla banyo yapmak, el ve ayakları yıkamak cildi hassas olan kişilerde sakıncalıdır. İdeal banyo süresi 5-10 dakikadan fazla olmamalıdır. Sıcak su, kılcal damarların genişlemesine yol açar, hücrelerdeki su oranı azalır, cilt dokusu kurumaya başlar ve hassaslaşır. Bu noktada yağlı sabun ve jellerin kullanılması önerilmez. Kullanılan sabunların PH değerinin 5,5 olmasına dikkat edilmelidir. Temizlik ürünlerinin de yan etkilerinin olmamasına dikkat edilmelidir.
Yorumlar