Çocukla İletişim, Sadece Ders Odaklı Olmamalı
Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Şeref Şimşek, ailelerin gençlerle iletişiminin sadece ders odaklı olmasının yanlışlığına dikkat çekti. Çocukları her seferinde derse yönlendirmek, sadece dersini merak etmek, devamlı ‘çalış’ demek, gençlerle ilgilenme anlamına gelmiyor.
Ergenlik dönemine geçiş hem gençler hem de aileler açısından çoğu zaman sıkıntıları beraberinde getiriyor. Ergenlik çağına giren gençlerde, kendi fikrinde ısrar etme, zıtlaşma, karşı cinse ilginin artması, agresif davranma ve ders notlarının düşmesi yaşanabiliyor. Çocuklarıyla doğru iletişimi sağlayamayan anne-babaların bazıları sözel ve fiziksel şiddete başvuruyor. Problemin içinden çıkamayan birçok aile ‘Ne yapmalıyım?’ sorusuna cevap arıyor.
Ergenlik çağındaki çocuklarla iletişimin sadece ders odaklı olmaması gerektiğine dikkat çeken Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Şeref Şimşek, sözlü veya fiili şiddete başvurmanın çocukları aileden koparabileceğine dikkat çekiyor. Çocukların en çok sevdiği kişiler üzerinden yönlendirme yapılmasını tavsiye eden Şimşek, ergenlik döneminde biyolojik gelişimin yanı sıra cinsel kimliğin de oturmaya başladığını vurguluyor. Bu döneme giren çocukların aileleriyle zıtlaşabileceğini ifade eden Şimşek, geçiş döneminin stresli ve sıkıntılı olabileceğine vurgu yapıyor. Şimşek, “Aileler, çocukların kendilerini yanlarında görmek istemediklerini söyler. Daha çok arkadaşlarıyla birlikte olmaya çalışırlar. Sorunlarını da arkadaşlarıyla paylaşır ve aileye sorunlarından söz etmezler. Dağınıktırlar. Söylenen şeyleri duymamazlıktan gelebilirler. Ergenlik döneminde bunlar normaldir. Doğru davranırsak her şey yoluna girer.” şeklinde konuşuyor.
KIYASLAMALAR DOĞRU DEĞİL
Gençlerden sürekli ders çalışılmasının beklendiğini ve arkadaşlarıyla kıyaslanma yapıldığını ifade eden Şimşek, çocuklara yapılan tavsiyelerin de iletişimin kesilmesine yol açtığını aktarıyor. Çocukların başarılı olması için anne-babaların iletişimi ders odaklı kurduğunu söyleyen Şimşek, zamanla aile ile gençler arasında kopukluklar yaşandığını belirtiyor. Çocuklarını her gördüklerinde derse yönlendirmenin yanlış olduğunu kaydeden Şimşek, “Başka bir konu yokmuş gibi çocuklarını gördükleri anda ‘Ders çalıştın mı?’ sorusunu soruyorlar. Bu şekilde kurulan iletişimler de bu dönemdeki sorunların daha abartılı geçmesine neden olabiliyor.” diyor.
Anne-babaların gençlere cinsel gelişimle ilgili eğitim vermesinin önemine işaret eden Şimşek, bu eğitimlerle ilgili birçok eğitici kitabın yer aldığına dikkat çekiyor. Çocukların bu konularla ilgili sorularının yanıtsız bırakılmaması gerektiğine vurgu yapan Şimşek, aksi halde arkadaş çevresinden cinsel kimliğiyle ilgili bilgi almasının çok tehlikeli olduğunu ifade ediyor.
Yorumlar