Çocukların bedensel, zihinsel ve ruhsal gelişimleri bir bütündür. Biri eksik kalırsa diğerleri de eksilir. Dünya genelinde kabul gören düşünce fiziksel aktivitenin çocuğun doğumundan itibaren desteklenmesidir. Zaten yeni doğmuş bir bebek hareket ettikçe normal motor gelişimini tamamlar.
Yerde yatmayan, yuvarlamayan bir bebeğin emeklemesi çok da kolay olmayacaktır. Ya da koltuk kenarlarına tırmanmamış bebek düştüğü zaman kalkmayı daha zor öğrenecektir. O yüzden bir çocuğun fiziksel aktiviteye katılımı doğumundan itibaren başlar.
Henüz yürüyemeyen bir bebekte yerde yuvarlanmalarını sağlamak, el ve ayaklarını oynatması için çeşitli oyunlar oynamak, yüzüstü yatarken başını kaldırmasını sağlamak, ya da eliyle oyuncağı tutmaya çalışması birer fiziksel aktivitedir.
Bebeklerinizi lütfen kucaklarınızda büyütmeyin. Yere bir çarşaf serip özgürce hareket etmesini sağlayın. Yürümeye başlayan bir çocuk artık birçok aktivitede özgürdür. Parka gidip oynaması, evde bir müzik eşliğinde dans etmesi, evin içinde koşturması bu çocuğun fiziksel aktiviteleridir. Ve bedensel gelişimini destekler.
Çocukların eline tablet, cep telefonu vermek ya da saatlerce TV başına oturtmak sizin için elbette kolay olacaktır. Muhtemelen bu durumda saatlerce çocuğun da sesi çıkmayacaktır. Ancak sedanter bir yaşamın temelleri daha çok küçük yaşlarda atılmaya başlanacaktır.
Kreş-okul çağına gelmiş çocukların için ise muhakkak bir spor aktivitesine katılması gerekir. Basketbol, yüzme, dans gibi bir aktivite çocuğun hem zamanını kaliteli geçirmesini sağlarken hem de bedensel gelişimini destekleyecektir.
Küçük yaşta alışkanlık kazanması ise büyük ihtimalle ileride de devam edecektir. Bütün çocuklar her gün en az 1 saat orta şiddette fiziksel aktivite yapmalıdır. Kemik ve kas gelişiminin uyarılması için oldukça önemlidir.
Ayrıca yapılan egzersizlerin çocuklardaki bir diğer faydası da mental gelişimi destekliyor olmasıdır. Yönetim, problem çözme, öğrenme gibi mental süreçler egzersizle birlikte oldukça gelişmektedir.
Yapılan bir araştırmada orta şiddette egzersiz yapan çocuklarda depresyon, sinirlilik halinin azaldığı ve kendine saygının arttığı bulunmuştur.
Yine diğer bir bilimsel çalışma egzersiz yapan çocukların akademik becerilerinin arttığını, okulda daha başarılı bireyler olduğunu göstermiştir.
Yapmanız gereken çocuğunuzun ilgi alanına göre birlikte bir branş seçip, çocuğunuzun egzersiz yapmasını teşvik etmektir. Ona güvendiğinizi, spor yapmasını desteklediğinizi hissettirmeniz gerekir.
Günlük olarak fiziksel aktivite düzeyi yüksek ve düzenli olarak egzersiz yapan bir çocuk hem çağımızın hastalığı obeziteden korunmuş hem kas-iskelet gelişimi desteklenmiş hem de mental olarak daha sağlıklı olacaktır. Bu konuda attığınız bir adım ileride sizin ve evladınız için çok büyük bir şükür sebebi olacaktır.
Yorumlar