Ders Arasında Çocuklar İçin Dergi Çıkarıyorlar

Ders Arasında Çocuklar İçin Dergi Çıkarıyorlar

Üniversite hayatı, vize, final, ödevler, proje derken yoğun bir tempo. Ancak Bu koşturmacanın içinde gelecek nesillere katkıda bulunmak isteyenler de yok değil. Misal Yuno Dergisi çalışanları…

Yayın ekibinin tamamını üniversite öğrencilerinin oluşturduğu Yuno Dergisi, 4 yıldır bu yana sessiz sedasız 9-13 yaş arası çocuklara hitap etmeye devam ediyor. İsmi ‘oyun’ kelimesindeki harflerin karıştırılmış halinden oluşmuş derginin tüm çalışanları bayan öğrenciler. Her birinin gönüllü olarak emek verdiği derginin genç yazarları arasında biyomedikalden gıda mühendisliğine, ilahiyattan radyo televizyon ve sinemaya, okulöncesi öğretmenliğinden mimarlığa, beden eğitiminden fen ve matematik öğretmenliği bölümünde okuyan 12 bayan öğrenci görev yapıyor. Hepsinin tek amacı, çocukların gelişimine katkıda bulunmak. Dergiye öğrenciyken adım atan öğrenciler arasında mezun olup mesleğini eline alanlar dahi, hâlâ çocuklara bilgi aktarma sevdasından geri kalmış değil.

Derginin genç kalemleri arasında Esma Ece Uluğ biyomedikal mühendisliği, Betül Gür okulöncesi öğretmenliği, Merve Ekinci gıda mühendisliği, Hande Asutay Darçın radyo, televizyon ve sinema yüksek lisans öğrencisi, Amina Bayraklı istatistik, Hamide Merve ve Ayşenur Durusoy kardeşler ilahiyat, Kübra Gül Erdoğan matematik öğretmenliği, Fatma Nur Özçetin fen bilgisi öğretmenliği, Zehra Keskin mimarlık, Pınar Bulut da beden eğitimi öğretmenliği bölümlerinden mezun olmuş ya da henüz eğitimlerine devam eden isimler bulunuyor. Her birinin farklı alanlarda olması, derginin içeriğinin zengin olmasına da katkıda bulunuyor.

Mesela, beden eğitimi öğretmeni spor sayfasının, sinema bölümü öğrencisi sinema ve kitap sayfası gibi kendi ilgi alanlarıyla olan bölümlerin sorumluları oluyor. Tabii alanının dışına çıkanlar da yok değil. Kendi alanlarıyla ilgili olsun veya olmasın en önemli kıstas, çocukların anlayacağı dille bu yazıları kaleme almak. Çocukların dergiyi aldığında hem eğlenmesi hem de yeni bilgiler edinmesi temel hedef. Sık sık bir araya gelen öğrenciler, çocuklara daha güzel bir yayın hazırlamak için kafa yorma çabası içinde. Hal böyle olunca, bazen derslerde küçük kaçamaklar da olmuyor değil. “Gönüllüyüz, hiçbir maddi beklentimiz yok.” diyen genç üniversiteli kalemler, çocukların ufuk dünyasına başladığı yolculukta kendilerinin de geliştiğinin altını çiziyor. Dünyaya çocuk gözüyle tekrar bakmanın keyfini de yaşadıklarını belirten genç Yuno ekibi, “Onlara hazırladığımız yayınlarla empati kuruyoruz. Bazen kendi yaşımızı unutuyoruz; ama çok eğleniyoruz.” diyor.

Ekibin tek sıkıntısı ise maddi imkânlar. İki ayda bir çıkan 2 bin tirajı olan Yuno, Türkiye’nin farklı illerine gönderiliyor. Tabii bu süreçte matbaası, dağıtımı derken biraz maddi sorunlar yaşanıyor. Bunun için de aileden, harçlıklardan artırılan paranın yanı sıra ‘dost’ların katkısı ile küçük reklamlar biraz rahatlamalarına fırsat tanıyor. “Yeter ki çocukları popüler kültürün olumsuz etkilerinden kurtaralım.” görüşünü benimseyen üniversiteliler derginin yayın politikasının ilköğretim öğrencilerinin bakış açısının değişmesine katkıda bulunmak olduğuna dikkat çekiyor.

Kaynak: Zaman

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir