Yaşam içinde maruz kaldığımız stresli durumlar, bedene bir şekilde yansımaktadır. Esasen çoğu hastalığın da psikolojik kökenli olduğu düşünülecek olursa, bedene yansıyan oranın da oldukça fazla olduğu görülecektir. Bu hastalıklardan biri de “bruksizm”dir. Tıp dilinde bruksizm, Türkçesi ise “diş gıcırdatma hastalığı”.
Bruksizm Nedir?
Bruksizm, sıklıkla gece uyurken görülen bir hastalıktır. Gündüz uyanıkken de bruksizm kendini gösterebilir. Ancak gece veya gündüz, her iki durumda da kişi durumun farkında değildir. Ancak bu durum, dışarıdan gözlenecek düzeydedir ve diş gıcırdatma sesiniz dışarıdan da duyulabilecek ölçüdedir. Özetle bruksizm, gece veya gündüz görülen, kişinin dişlerini sıkması, kenetlemesi, gıcırdatması olarak tanımlanan psikolojik kökenli bir hastalıktır.
Dişlerimizi Neden Gıcırdatıyoruz?
Bruksizm hastalığının tam olarak belli bir nedeni maalesef ki bulunamamıştır. Ancak bruksizmi tetikleyen temel faktörün stres olduğu bilinmektedir. Bazı insanlarda ise diş gıcırdatma bir alışkanlık olarak da süregelmektedir. Büyük ölçüde psikolojik kaynaklı stres ve kaygıya dayalı ortaya çıkan bruksizm, kimi zaman da diş ve çene bozukluklarından kaynaklanabilmektedir. Diş gıcırdatma, cinsiyetler açısından değerlendirildiğinde, en çok kadınlarda görülmektedir. Aşırı hassas bireylerde, bruksizm oranı çok daha yüksek olarak karşımıza çıkmaktadır.
Trafik, şehir gürültüsü, stres, evlilikte yaşanan problemler, gelecek kaygısı gibi durumlar en fazla dile getirilen nedenlerdir. Bunun yanı sıra alkol, sigara, kafeinli maddelerin de diş gıcırdatmayı tetiklediği bilinmektedir. Hırslı ve rekabete dayalı ortamlarda iş yapan insanlarda da diş gıcırdatma sıklıkla ortaya çıkmaktadır. Dişlerdeki dolgular, vitamin eksikliği gibi faktörler de diş gıcırdatmaya nedendir.
Bruksizm hastalığının en sık görüldüğü yaş dilimi 20-40 yaş arasıdır. Ancak yapılan çalışmalar, son on yılda, okul öncesi dönem çocuklarında da bruksizm bulgularına rastlanıldığını göstermektedir.
Bruksizm Zararlı Mıdır?
Bruksizm, uzun vadede bazı hasarlara neden olabilmektedir. Sürekli diş gıcırdatan kişilerde diş kırılmaları, diş etinin çekilmesi, yanaklarda şişme, ağrılar görülmektedir. Dişlerde aşınmalar görülür. Baş ağrıları artar. Dişlerde kamaşma denilen durum artar ve ısıya karşı hassasiyet fazlalaşır. Dişlerde sızlamalar baş gösterir. Kas ağrıları artar.
Bruksizm Nasıl Tedavi Edilir?
- Öncelikle yapmanız gereken, stres düzeyinizi azaltmak olacaktır. Hayatınızdan stres ve anksiyeteyi çıkarmalı veya minimuma indirmelisiniz.
- Uyku kalitenizi yükseltmelisiniz.
- Alkol ve kafeinli içeceklerden ve sigaradan uzak durmalısınız.
- Diş bakımınızı düzenli yaptırmalısınız.
- Silikon etkisi gösteren gece koruyucuları kullanmalısınız.
- Bruksizm düzeyiniz, baş edilemeyecek ölçüdeyse, mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız.
Yorumlar