Bahar artık tüm benliği ile ben buradayım demeye başladı. Yemyeşil ağaçlar, cıvıldaşan kuşlar, hafif meltem ve rengarenk çiçekler içimizde kelebekler uçuşturuyor. Peki sen bahara hazır mısın? Yerinden kalkamıyor musun? Sürekli uyku hali bir mutsuzluktur sürüp duruyor mu? Bahar depresyonu dedikleri bu olmasın sakın?
Eğer gerçekten kendini uzun süredir bu şekilde hissediyorsan lütfen bir uzman yardımı al. Bunun yanında tek endişen bu rengarenk baharda kiloların yüzünden istediğin kıyafeti giyememek ise hiç merak etme ve yazının devamını oku. Çünkü 10 kolay ve uygulanabilir madde ile baharı kilo vererek geçirmeni sağlayacağım.
1- Uykunuzu düzenleyin. Mevsim geçişlerinde en çok uyku düzeni bozuluyor. Bahar havası çarpması mı desek yoksa fazla mutluluktan mı mutsuzluktan mı uzayan günlerin de etkisi vardır elbet ama bir çok kişi yatağa geç giriyor. Bunun sonucu da sabah iş yerine gelmiş fakat hala beyni uyanamamış insanlar olarak kendini gösteriyor. Bu yüzden akşam en geç 23.30 gibi uykuya dalmamış olmanız gerekiyor. Uykusunu rahat almış bir kişi sonraki gün daha az tatlı ve da az hamurlu yiyecekler açlığı duyuyor. Bir önceki yazım olan uyuyarak kilo verin de lütfen okuyun.
2- Kan tahlillerinizi yaptırın. İhmal etmeyin ve artık kan tahlillerinizi yaptırın. Tam kan sayımının yanında, demir ve demir bağlama ve depolarına, tiroid hormonlarına, d vitaminine , insülin direncine baktırmayı ihmal etmeyin. Bunlardan her hangi birinin eksikliği hem sizi daha kötü , mutsuz, depresif ve yorgun hissettirecek hem de kilo vermenize engel olacak.
3- Su içmeniz vücudunuzda detoks etkisi yaratacaktır. Böbrekleriniz ve karaciğer sağlığınız için su içmeyi ihmal etmeyin. Bunun yanında güzel bir cilt, hızlı bir metabolizma, çalışan bağırsaklar ve toksinlerin vücuttan atılması için bir numaralı içeceğiniz su.
4- Yürüyüşü belirleyin ve yapın. Bu baharda zayıflayacağım sözleriniz lafta kalmasın. İcraata dönüştürmek için ilk adım yürüyüş günlerinizi belirlemek. Ve bunu bir gereklilik olarak görmek. Yani en küçük yoğunlukta hayatımızdan ilk çıkarttığımız şeyin spor olması bizim bunu bir gereklilik olarak görmediğimizin en açık göstergesi. Şimdi toparlanın ve haydi yürüyüşe.
5- Yoğurt tüketin ve yapın. Evde yoğurt yapmak için maksimum ayıracağınız süre yarım saat. Sütün kabarması ve bu şekilde 5 dakika kalması yeterli. O ılırken siz diğer işlerinizi halledebilirsiniz. Sonrasında mayalayıp 4-5 saat kadar fırında (fırın ayarları kapalı) bekletip buzdolabına koyuyorsunuz hepsi bu kadar basit.
6- Günlük fazla kalori aldığınız yiyecek ve içecekleri belirleyin. Hiçbir şey yemediğinizi fakat kilo aldığınızı ya da veremediğinizi düşünüyorsanız bu maddeyi mutlaka uygulayın. Günlük tutun. Bu günlükte hem yedikleriniz, hem içtikleriniz hem de attığınız adım ve içtiğiniz su miktarınız da olsun.
7- Akşam yemeklerinde ağır yemekler yerine kıymalı sebze yemekleri , çiğ salatalarla beraber haşlanmış kuru baklagiller, yoğurt ve çorba gibi hafif öğünler tercih edin.
8- Akşam sonrası televizyon karşısı atıştırmalarını hayatınızdan kaldırın. Duramıyorum diyorsanız bu saatleri bir aktivite ile geçirebilirsiniz. Örneğin dikiş, nakış, örgü. Yürüyüş, kitap okuma, puzzele yapma, çekmece düzenleme gibi mini aktiviyeler olabilir.
9- Günlük hayatınızdaki yürüyüşsüz hareketinize bakın. En az 6-7 bin adımı yürüyüşsüz şekilde atıyor olmanız gerekir. Çorba karıştırırken dişlerinizi fırçalarken ya da yatağa yatmadan hemen önce küçük hareketler yapabilirsiniz. Bu hem zamanım yok deyip egzersiz yapmanızı engel olan zamansızlık problemini de ortadan kaldırır.
10- Her akşam kendinize 10-15 dakika ayırın. Gününüzü değerlendirin ve günlüğünüzde yaptığınız yanlışlara bakın. Neler eksik kalmış yarın nasıl daha iyisini yapabilirsiniz çözümler üretin. Bu sürecin devamlı olmasını ve kolay geçmesini sağlayacaktır.
Yorumlar