İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadın Koordinasyon Merkezinin katkılarıyla T.C. Kalkınma Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’na bağlı ÇATOM (Çok Amaçlı Toplum Merkezleri) tarafından 9 yıldır aralıksız düzenlenen “Doğu’dan İstanbul’a Kadın Eli Sergisi” Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu’nun katılımlarıyla açıldı.
Kadınlara sosyal, kültürel ve ekonomik hayata katılımları noktasında destek olmak ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşayan kadınların el emeği ürünlerini İstanbullular ile buluşturmak gibi gayelerle düzenlenen Doğu’dan İstanbul’a Kadın Eli Sergisi Sultanahmet Meydanında.
Serginin açılışına Sare Davutoğlu’nun yanı sıra; İstanbul Valisi Vasip Şahin ile eşi Şeyma Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile eşi Özleyiş Topbaş, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin eşi Fatma Güllüce, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın eşi Tülay Yılmaz, İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok’un eşi Gülhan Altınok, Fatih Belediye Başkanı Fatih Demir ile eşi Şule Demir, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ve çok sayıda davetli katıldı.
“Çalışmalarımıza Mardin’den gelen bir mektup ile başladık”
Açılış konuşmasını yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadın Koordinasyon Merkezi Fahri Başkanı Özleyiş Topbaş, “Kadın koordinasyon merkezi olarak kadınımızın ve ailemizin yanındayız. Onların sorunlarına çözüm olmak, kendi ayakları üzerinde durabilmeleri ve sosyal yaşamın içerisinde yer alabilmeleri için elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Bu uzun soluklu çalışmamıza ilk olarak Mardin’den gelen bir mektup ile başladık. Bir kadınımız üretim yaptıklarını fakat satamadıklarını bunun için de destek istediğini bize ifade etmişti. Bizler bu duruma yanıtsız kalamazdık ve çalışmalarımıza başladık. İlk çalışmamıza Mardin’den başladık. Şimdi ise 9 ilde 42 merkezin katılımlarıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Onlara bir kapı açmak ve imkan sağlamak çok çok önemlidir” diyerek serginin hayırlara vesile olmasını diledi.
“Kadınlar hayat gayesinin emekçileridir”
Tarihte birleştirici güç olan kadınların günümüzde yine birleştirmeye ve güçlendirmeye devam edeceklerini söyleyen Sare Davutoğlu, “Bizim çalışan, üreten ya da çalışmayan evde oturan kadın diye bir ayrımımız yok. Bizim kültürümüzde kadınlarımız çocuklarımızı yetiştirerek, ev bütçesini denkleştirerek, ailesi dışındaki toplum içerisinde yaşayan birçok insanın ihtiyacını karşılayarak ve sorunlarına çözüm üreterek her daim çalışıyorlar. O yüzden bizler kadınımızı çalışan veya ev kadını olarak adlandırmıyoruz. Kadınlar hayat gayesinin emekçileridir ve bunun ispatı da bazen bir kilim, bazen tarladaki bir ürün, bazen ise mutlu ve huzurlu bir ailedir” ifadelerini kullandı.
Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerinden her gün birinin kültürel zenginlikleri, halk oyunları, müzik ve mutfakları ile tanıtılacağı sergi 30 Mayıs 2015 Cumartesi gününe kadar, 10.00 – 21.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.
Yorumlar