Bahar ayının son günlerini yaşamakta olduğumuz, güneşin iyiden iyiye kendini hissettirdiği şu günlerde sıcaklığın artmasıyla dondurma sezonu da başlamış demektir.
Büyük küçük herkesin damak zevkine hitap edecek çeşidi olan dondurmanın tarihine bakacak olursak; ilk dondurma makinesi Amerikalı Nancy Johnson tarafından 1843’te icat edilmiş, modern dondurmacılığın temelleri ise 1851 yılında, Jacob Fussell’in Baltimore’da kurmuş olduğu ticari dondurma tesisini kurması ile atılmıştır. 1876 yılında New York’ta İtalyan asıllı Amerikalı Italo Marchioni ilk dondurma kornetini üretmiş ve günden güne gelişen teknolojiyle tüketicilerin beğenisine sunulmuştur.
Dondurmanın Yapım Aşamasında
Süt, sütün yağsız kuru maddesi, şeker, glikoz şurubu gibi tatlılık verici maddeler, stabilizatör, emülgatör, bitkisel yağ ve/veya süt yağı, çeşidine göre çikolata, kakao, meyve, fındık/fıstık, karamel gibi besinler, sahlep, doğal ve doğala özdeş aromalar kullanılmaktadır.
Dondurmanın Besin Değeri
Besin değeri yüksek bir tatlı olan dondurma kalsiyum ve protein açısından zengin olduğu gibi; A, B, C, D, E vitaminleri ile fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineralleri de içermektedir. Diğer tatlılarla karşılaştırıldığında daha besleyici ve sağlıklı bir seçim olan dondurmanın aynı zamanda kalorisi de diğer tatlılara oranla düşüktür. 100 gram sade dondurma yaklaşık 200 kalori, 1 top dondurma da yaklaşık 100 kalori içermektedir. Normal bir külah ise yaklaşık 20 kaloridir.
Dondurmanın Diyetteki Yeri
Günlük hayatınızda yeterli ve dengeli besleniyor, fiziksel aktiviteye önem veriyor iseniz haftada 2-3 gün dondurma tüketmenizde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. 2 top sade dondurma = 1 dilim ekmek + 1 su bardağı süt + 1 porsiyon meyve demektir.
Eğer kilo kaybı ve/veya kontrolü için belli bir program dahilinde hareket ediyor iseniz yağı ve şekeri azaltılmış, kalorisi daha düşük olan light dondurmaları haftada 1-2 gün tercih edebilirsiniz. 2 top light dondurma= 1 porsiyon meyve ile eşdeğerdir.
Burada dondurma seçimiyle beraber dondurma üzerine eklettiğimiz çikolata sos, fındık, krokan parçacıklarına da dikkat etmek gerekmektedir. Masum gibi görünen bu tatlar dondurmamızın kalorisini yaklaşık 100 kalori arttıracaktır.
Dondurma Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler:
- Dondurmayı tüketirken dikkat etmemiz gereken en önemli nokta, dondurmanın sağlık ve hijyen kurallarına uygun hazırlanmış olmasıdır.
- Süt mikroorganizmaların üremesi için iyi bir ortam olması nedeniyle çabuk bozulmakta ve sağlığı tehdit edebilmektedir. Bu nedenle dondurmaların mutlaka pastörize sütten yapılmış olması gerekmektedir.
- Paketli dondurmalarda izinsiz üretilen veya son kullanma tarihi geçmiş ürünler asla satın alınmamalıdır.
- Paketli dondurmaların bulunduğu soğutucuların yeterli soğuklukta olması gerekmektedir.
- Midede kramp oluşturmaması içinse yavaş tüketilmelidir.
- Bademcik ameliyatlarından sonra komplikasyonları azaltmak için önerilen dondurma solunumu yolu enfeksiyonu ya da bademcik iltihaplanması gibi durumların tedavisi esnasında önerilmemektedir.
Ev Yapımı Çilekli Light Dondurma Tarifi
Malzemeler:
½ kg süzme yoğurt
½ kg çilek
1 çay bardağı splenda (toz tatlandırıcı)
1 çay kaşığı vanilya
Yapılışı: Tüm malzemeleri blenderda karıştırıp, buz kalıplarına koyun. 6-7 saat dondurucuda beklettikten sonra servise hazır olan bu light dondurmanın 2 küçük karesi sadece 50 kcal.
Afiyet olsun…
[…] en çok sevdikleri arasında olan dondurmayı kesinlikle evde katkısız bir şekilde kendiniz hazırlamalısınız. Herşeyin […]