Dr. Merve Kavakçı’nın Katılımıyla “Tesettür Mühendisliği”

Dr. Merve Kavakçı’nın Katılımıyla “Tesettür Mühendisliği”

Tesettür Mühendisliği 2 – Türkiye ve Dünyada Başörtüsü Yasağı

2010 yılında Ankara’da kurulduktan kısa bir süre sonra geniş bir kitleye hitap eden Türkiye Entelektüel Kadın Hareketi, kuruluşundan itibaren dini değerlere sadık kalmaya ihtimam göstererek müslüman kadının hayatın içindeki misyonunu ve vizyonunu genişletmeyi hedef almış ve etkinliklerine bu çerçevede devam etmiştir. Bu kapsamda yapılan çalışmalar meyvelerini vermiş ve TEK Hareketi, 2013’te Türkiye Büyük Millet Meclisi ve AB işbirliği ile düzenlenen “Türkiye’de ve Avrupa Birliği’nde Sivil Toplum Diyalog Forumu” na davet edilen iki kadın hareketinden biri olmuştur.

Bunun dışında her sene farklı bir etkinlik tarzıyla, farklı etkinlik gruplarıyla birlikte çalışmalarını sürdüren hareket, bu senesini kapitalizm, modernizm ve İslam arasında git gel yaşayan müslüman kadınların ihtiyaç duyduğu bir başlığa, ” Tesettür “e ayırdı. TEKH, bu soruna ışık tutabilmek adına toplum mühendisliği, siyaset mühendisliği vb kavramların yanına bir yenisini ekleyerek, yozlaştırılmaya ve islamdan tamamiyle uzak bir bakış açısı tarafından şekillendirilmeye çalışılan tesettür anlayışının varlığını vurgulamak amacıyla “Tesettür Mühendisliği” kavramını oluşturdu. Bu bağlamda toplumu bilgilendirebilmek amacıyla ” Tesettür Mühendisliği” adlı paneli düzenledi.

Dr. Merve Kavakçı Tesettür Mühendisliği

Düzenlenen programa katılımın beklenenden çok daha fazla olması, program sonrasında aldığımız olumlu dönütler, katılımcıların bu ve benzeri programların devam etmesi konusundaki talepleri neticesinde hareket, Tesettür Mühendisliği panelinin ikincisini düzenlemeye karar vererek hummalı bir çalışma başlattı. Hareketin üyeleri arasından oluşturulan özel proje ekibi bahar dönemi boyunca kadın tesettürünün dünyanın hangi coğrafyalarında, ne şekilde kısıtlandığı, ve sosyal hayatta bu durumun onları nasıl etkilediği konusunda araştırmalar yaptı. Araştırma ekibi yalnız başörtüsü değil, çarşaf, burka ve benzeri örtü tarzları ile giyinen hanımların günlük hayatta, iş yaşamında karşılaştığı zorluklara ve yapılan her türlü ayrımcılığa da değinmeyi ihmal etmedi. Aslında bu paneli düzenleyerek İslamofobinin o karanlık sokaklarında gezinirken, Fransa’da, Amerika’da, Türkiye’de, Doğu Türkistan’da, Birleşik Arap Emirlikleri vb coğrafyalarda kadınların giyimleri üzerine uygulanmış ve halen uygulanmakta olan çifte standardı öğrendikçe, “Müslüman, geceleri yastığa başını rahatça koyamayan insandır” düsturunu idrak etmeyi ve idrakine vesile olmayı amaçlamışlar.

Tesettür Mühendisliği 2- Türkiye ve Dünyada Başörtüsü Yasağı başlıklı programın akışında TEKH üyesi panelist arkadaşlarımızın sunumlarına , değerli Merve Kavakçı‘nın konuşmasına ve uluslararası canlı bağlantılarla farklı ülkelerden yaşayan örneklere yer verilecek.

Dışarıdan her türlü katılıma açık olan program tesettürün sadece bir cinsi ilgilendirmediği fikrindeki tüm hanımlara ve beylere hitap ediyor.

Onur konuğu olarak Gülsen Ataseven ve diğer sürpriz konukların katılacağı program 24 Mayıs Cumartesi günü Altunizade Kültür Merkezi’nde saat 13.30 da gerçekleşecek.

Ekibin bir parçası olmak isteyenler, www.tekhareketi.com dan başvuru formu doldurarak Tek Hareketi’ne katılabilirler.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir