Düz Tabanlıların Uzak Durması Gereken Ayakkabılar

Düz Tabanlıların Uzak Durması Gereken Ayakkabılar

Düz Tabanlı Hanımların Giymemesi Gereken Ayakkabılar
Düz tabanlık; ayağa yük verme esnasında ayağın iç kavisindeki düzleşme olarak tanımlanmaktadır. Bebeklerden erişkinlere, kadınlardan erkeklere kadar tüm toplumu ilgilendiren ciddi bir sağlık problemidir.

Erişkin dönemde oluşan düz tabanlık diyabet, kemik kırıkları, yanlış ayakkabı kullanımı, obezite, aşırı alkol sigara kullanımı gibi nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Bazı kişilerde herhangi bir probleme yol açmazken çoğu zaman ayakta durmakla artan ağrı, uzun yol yürüyememe, çabuk yorulma, diz, bel ve baldır kaslarında meydana gelen ağrı hastaların hekime başvurma sebepleri arasındadır.

Eğer düz taban bir bireyde semptomlar ortaya çıkmışsa tedavi programı başlatılmalıdır. Ayakkabı modifikasyonu tedavinin önemli bir aşamasıdır. Ortopedik ayakkabı kişinin ayağına göre hazırlanmış ayakkabıdır. Hazır olarak satılan ayakkabılar, ortopedik ayakkabı değildir. Bu hastalarda ayak iç kavisini destekleyen ‘medial ark takviyesi’ ayakkabının iç kısmına yerleştirilmelidir. Kişinin ayak uzunluğuna göre ölçüsü alınıp kişiye özel yapılmalıdır. Ayrıca ayakkabı alırken dikkat edilmesi gereken önemli hususlar vardır. Topuk kısmı 3 ile 5 cm arasında değişen, parmakları sıkıştırmayacak şekilde ön kısmının yeterli genişlikte olması gerekmektedir. Bu da şu demek oluyor hanımlar; eğer düz tabansanız babetlerden, converse tip ayakkabılardan, tamamen düz ya da yüksek topuklu ayakkabılardan, çok sevdiğimiz stiletto ayakkabılardan uzak duruyoruz.

Düz Tabanlıların Yapması Gereken Hareketler

Düz taban tedavisinde ayağın iç kısmını destekleyen kasların kuvvetlendirilmesi ve ayak çevresi kaslardaki gerginliğin azaltılması için egzersiz olmazsa olmazdır. Haydi hanımlar kolları sıvıyoruz ve güzel ayaklara sahip olmak için egzersizlere başlıyoruz.

  • 1. Sert bir zemine ayaklarınızı dümdüz uzatarak oturunuz. Havlu ya da çarşafı katlayarak ayak tabanınızdan geçirip iki elinizle tutun. Kendinize doğru çekip 10 kadar sayın. Serbest bırakın. 10 tekrarla bu egzersizi tamamlayın.
  • 2. Sandalyeye oturun. Yere bir havlu ya da çarşaf serin. Bir ayağınız havluyu sabit tutarken diğer ayağınızın parmaklarıyla havluyu toplamaya çalışın. Her iki ayak için bu egzersizi 10 tekrarla tamamlayın.
  • 3. Parmaklarınızın ucunda havaya kalkın ve evinizin bir duvarından diğer duvarına kadar yürüyüp 10 tur atın.
  • 4. Topuklarınızın üzerinde havaya kalkın. Parmaklarınız havada olacak şekilde topuklarınızın üzerinde evinizin bir duvarından diğer duvarına 10 tur atın.
  • 5. Ayağınızın altına dolu bir şişeyi koyup ileri geri hareket ettirin.

Düz tabanlığın tedavisinde unutmamız gereken nokta hastalığa sebep olan etkeni ortadan kaldırmaktır. Yoksa tedaviye rağmen hastalık tekrarlayacaktır. Diyabetten dolayı olduysa diyabetin takibi ve tedavisi, obeziteden kaynaklanıyorsa kilo verilmesi esastır. Doktor ve fizyoterapistinizle yürüteceğiniz tedavi programı sizi tekrar ayak sağlığınıza kavuşturacaktır. Ayağınızın sizi sevdiklerinize kavuşturacak kadar kıymetli olduğunu unutmayın!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir