Elinizdeki Uyuşmanın ve Güçsüzlüğün Nedenini Bilmek İster misiniz?

Elinizdeki Uyuşmanın ve Güçsüzlüğün Nedenini Bilmek İster misiniz?

Karpal Tünel Sendromu ve Tedavi Egzersizi

‘Elimde geceleri öyle bir ağrı oluyor ki uykumdan uyanıyorum!’ ya da ‘Elimde bir güçsüzlük, ağrı var; hiçbir şey tutamıyorum!’ diyorsanız bu yazımı dikkatle okumanızı öneriyorum. Karpal tünel sendromu denilen eldeki baş parmak, işaret parmağı, orta parmak ve yüzük parmağının yarısını ilgilendiren el bileğindeki karpal tünel dediğimiz tünelde median sinirin sıkışmasıyla oluşan ciddi bir rahatsızlıktır. Parmaklarda ve el de uyuşma, beceriksizlik, kas kuvvetinde azalma ve özellikle geceleri artan ağrı bu hastalığın belirtileridir. Ağrı geceleri uykudan uyandıracak kadar çok artabilir. Sabah uyanıldığında ve günün ilk saatlerinde ellerdeki sertlik oldukça rahatsız edicidir. Küçük cisimleri kavramada beceriksizlik ya da ağır cisimleri kaldıramama hastaların yakındığı diğer şikayetlerdir.

Karpal Tünel Sendromu ve Tedavi Egzersizi

Uzun süreli bilgisayar kullananlarda, dikiş, nakış ya da ev işlerinde elini sık kullanan kadınlarda, sık tekrarlanan el bileği hareketlerinde, el bileğinde meydana gelen yaralanmalarda, el bileği kırıklarından sonra, hamilelerde, çeşitli sistemik hastalıklarla birlikte görülebilse de çoğu zaman sebebi belli değildir.

Karpal Tünel Sendromu ve Tedavi Egzersizi

Karpal Tünel Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalığın şiddeti ve hastaların şikayetlerine göre tedavinin konservatif ya da cerrahi olacağına hekim tarafından karar verilir. Konservatif tedavide fizik tedavi uygulamaları, egzersiz, dinlenme splinti, diyet, yaşam değişiklikleri ve medikal tedavi yer almaktadır.

Medikal tedavide hekimin uygun gördüğü ilaçların düzenli olarak kullanılması tedavinin önemli bir unsurudur.

B6 ve B12 vitamini açısından zengin içerikli besinlerle beslenmek sinir iletim hızını ve iyileşmesini hızlandırmaktadır. Balık, süt, peynir, yumurta, ciğer, fındık, sarımsak kolaylıkla ulaşabileceğiniz B6 ve B12 açısından zengin besinlere örnektir.

Medikallerde, eczanelerde ve birçok yerde satılan dinlenme splinti konusunda çok dikkatli olmak gerekir. El bileğinin alması gereken pozisyon çok önemlidir. Dinlendirmek yerine aksine hastalığınızı tetikleyebilirsiniz. Bu yüzden hekim ve fizyoterapistinize danışarak onların önerdiği splinti edinmeniz özellikle gece oluşan ağrılarınızı azaltmada oldukça etkili olacaktır.

Yaşam değişiklikleri karpal tünel sendromunun tedavisinin olmazsa olmazlarındandır. Hastalığa sebep olan koşulları değiştirmezsek hastalık tekrarlayarak kronik bir hal alabilir. Ev hanımları bir süre ağrıya sebep olan ev işlerinden uzak durarak, bilgisayar başında çalışan kişiler mouse pad kullanıp uygun aralıklarla mola vererek hastalığın oluşmasını engelleyebilir. Ama en doğrusu terapistinize çalışma şartlarınızı ve ortamınızı anlatarak, onun önerileri doğrultusunda değişiklik yapmak olacaktır.

Karpal Tünel Sendromu ve Tedavi Egzersizi

Hangi Egzersiz Türü İyi Gelir?

Fizyoterapi ve rehabilitasyon programında ultrason, TENS, LAZER, kas kuvvetini artırıcı akımlar, zıt banyolar, kinezyolojik bantlama, sert bantlama ve egzersizler uygulanmaktadır. Evde kolaylıkla uygulayacağınız egzersizlerle şikayetlerinizin azaldığını göreceksiniz. Sizin için birkaç egzersiz tarif edeceğim…

Karpal Tünel Sendromu Egzersizleri

  • Ağrı olan taraftaki avuç içiniz karşıya bakacak şekilde diğer elinizle parmaklarınızdan tutup geriye doğru gerin.
  • 10’a kadar saydıktan sonra dinlendirin.
  • 10 tekrarla bu egzersizi tamamlayın.
  • Her iki elinizin avuç içini göğüslerinizin ortasında birleştirip iki elinizi aynı anda itin.
  • 10’a kadar saydıktan sonra dinlendirin.
  • 10 tekrarla bu egzersizi tamamlayın.
  • Oyun hamuru ya da her yerden kolaylıkla temin edebileceğiniz stres topunu sıkıp bırakarak kas kuvvetinizi artırabilirsiniz.

Karpal tünel sendromu kadınlarda daha çok olmak üzere toplumda görülme sıklığı giderek artmaktadır. Doğru zamanda doğru tedavi programıyla bu hastalıkla baş edebilirsiniz.

Her zaman dediğimiz gibi sağlıklı hayat için egzersiz, doğru egzersiz için fizyoterapist!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir