Evde Bambu Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Evde Bambu Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Bambu Çiçeği

Suda yaşayan bambu çiçeği dekoratif olup ofis, büro ve evlerimizde bulunabilecek egzotik bir bitkidir. Bakımı ve yetiştirilmesi kolay olan bambunun bilimsel adı ‘dracaena sanderiana‘dır. Orta Afrika’ya özgü zambakgiller ailesinden olan yeşil renkli yapraklara sahip bu çiçek 1 metreye kadar uzayabilir. Peki evde bambu çiçeği nasıl yetiştirilir? Bambu tohumu nasıl ekilir, çiçeği nasıl çoğaltılır, sulaması ve budaması nasıl yapılır? Bambu çiçeği satın alırken nelere dikkat etmeli? Evde bambu çiçeği yetiştirmek isteyen herkesin merak ettiği konular bu yazıda…

Bambu tohumu nasıl ekilir?

Bir yemek kaşığı tuz, bir bardak suyun içinde karıştırılarak eritilir. Bambu tohumları tuzlu suyun içinde 15 dakika kadar bekletilir. Süre dolduğunda tohumlar başka bir kapta hazırlanan temiz suyun içine alınarak 24 saat bekletilir. Tohum ekimi için torf, bahçe toprağı, ağaç kabuğu karışımı ya da çimlendirme toprağı kullanılabilir. Ekim için küçük çimlendirme saksıları ya da altına delik açılmış plastik bardaklardan faydalanılabilir. Bardağın tabanında birkaç delik açıp lav ya da çakıl taşından bir taban hazırladıktan sonra üstte 2-3 cm kalana kadar toprakla doldurulur. Toprağa yapışmasını sağlayacak kadar hafifçe bastırılarak bambu tohumu ekilir. Üzerine tohumu örtecek kadar toprak eklenir ve hafifçe sulanır. Ilık ve aydınlık bir ortamda, toprağın çok kuru kalmasına izin vermeden çimlenmesi için bekletilir.

Bambu Ağacı

Bambu ağacı/çiçeği evde nasıl yetiştirilir?

  • Bambu ağacı çelikleme yöntemiyle ya da bambu tohumu kullanılarak yetiştirilebilir.
  • Çelikle yetiştirmek için başka bir bambu bitkisinin sürgünlerinden yararlanılır.
  • Ana dal üzerinden çıkan sürgün dikkatlice kesilir ve gövdedeki kesik kısım hava alıp bozulmasını önlemek için eritilmiş mum damlatılarak kapatılır.
  • Alınan çeliğin alt yaprakları temizlenir.
  • Bir bardak ya da kavanoza 3-5 cm kadar su eklenerek, bambu sapları kökleninceye kadar, eksildikçe su ilave edilerek bu şekilde bekletilir.
  • Köklenen bambu bitkisini su içinde yetiştirmek için dibine çakıl taşı ya da renkli cam boncuklar koyabileceğiniz uzun ince bir vazo kullanılabilir. Su miktarı yaklaşık 10 cm kadar olmalıdır.
  • Köklenen bambu çiçeğini toprakta yetiştirmek için torf, bahçe toprağı ve kum eşit oranda karıştırılabilir. Toprağın hava alması için bir miktar ağaç kabuğu da eklenebilir.
  • Bambu çiçeği ekimi için drenaj delikleri olan dar ve uzun bir saksı tercih edilebilir.
  • Lav ya da çakıl taşıyla bir taban hazırlandıktan sonra saksı, yarısına kadar toprakla doldurulur ve bir miktar suyla ıslatılır.
  • Bambu bitkisi saksıya dikilir. Çevresi toprakla doldurulup hafifçe bastırılarak yerleşmesi sağlanır.
  • Bu işlemlerden sonra bambu çiçeği aydınlık ve ılık bir ortamda, odanıza taze bir enerji getirmeye hazırdır.

Bambu Çiçeği Yetiştirme

Bambu çiçeği nasıl çoğaltılır?

Bambu çiçeği sağlıklı sonuç verdiği için çelik yöntemiyle çoğaltılır. Çelik alma işlemi her mevsim yapılabildiğinden kısa sürede yeni bir bambu bitkisi elde etmek mümkündür. Bambu çiçeğinin ana gövdesinden yukarı doğru uzayan sürgün kesilerek çelik alınır.

Kesilen çeliğin alt yaprakları koparılarak sap kısmı köklenmesi için hazırlanır. Su içinde bekletilen çelikler köklendikten sonra toprağa dikilebilir ya da vazolarda yetiştirilmeye devam edilebilir.

Bambu bakımı nasıl yapılır?

  • Bambu çiçeği aydınlık ya da yarı gölge ve ılık yerlerde daha güzel bir görünüm sergiler.
  • Suda yetiştiriliyorsa 10 santim kadar su koymak, suyunu haftada bir yenilemek gerekir.
  • Birkaç damla bitki besini kullanılması bambu çiçeğinin sağlıklı bir şekilde gelişimine devam etmesini sağlayacaktır.
  • Bambu çiçeği toprakta dikili ise her zaman nemli olacak kadar sulanması önemlidir. Kullanılacak su ise klorsuz içme suyu ya da dinlendirilmiş ve oda sıcaklığında olmalıdır.

Bambu Çiçeği Budama

Bambu Çiçeği İçin Vitamin Kullanılmalı Mı?

Bambu çiçeğiniz için vitamin kullanabilirsiniz ama dikkat etmeniz gereken nokta çiçek ve çiçeğin yaprakları sağlıklı ise bu dönemde olmamalıdır. Bambu çiçeğinizin budaması yapılmış ve yaprakları solmuş ise bu dönemde hem çiçek açabilmesi hem de sağlıklı bir biçimde gelişebilmesi adına seralarda satılmakta olan çiçek vitaminlerinden temin ederek, kullanım koşullarına uygun bir biçimde besin desteği uygulayabilirsiniz.

Bambu Çiçeği Nasıl Budanır?

Bambu çiçeğinin üzerinde bulunan yapraklarının, solmasının ardından bambu çiçeğinin, tekrar yapraklarını tazeleyerek, yenileyebilmesi adına çürüyen yapraklar makas aracılığıyla kesilerek şekillendirilmelidir.

Bambu Çiçeği Sulama

Bambu Çiçeğini Nasıl Sulamalı?

Bambu çiçeğinizin, yapraklarında kuruma ya da sararma gibi durumların oluşması, çiçeğinizin yeteri kadar sulanmadığını, toprağının ya da gübresinin fazla olduğunu ve doğrudan güneş ışığına maruz kaldığını gösteren belirtilerdir. Bambu çiçeği köklerini, suya değdiği yere salmata olduğu için şeffaf bir vazo kullanmanız durumunda bambu çiçeğinizin tamamını görebilir ve su seviyesini de doğru olarak belirleyebilirsiniz. Ayrıca bambu çiçeğinizi, vazonun içerisinde dik tutabilmek ve vazonun dibinde yosunlaşma oluşmasının önüne geçebilmek için doğal renklere sahip çakıl taşları kullanabilir ve bu sayede de daha dekoratif bir görüntü elde edebilirsiniz. Bambu çiçeğinizi yerleştireceğiniz vazonun yüksekliğine dikkat etmeli ve bambu çiçeğinizin en az üçte birinin su içerinde olduğuna dikkat etmelisiniz. Bambu çiçeğinizi içerisine yerleştireceğiniz vazoya içme suyu koymalı, ancak tamamını doldurmamalısınız ve bunu haftada bir kez değiştirmelisiniz.

Bambu Çiçeği Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bambu çiçeğinizi satın alırken, canlı yeşil renkli olmasına, çiçek üzerinde herhangi bir morluk, leke ya da sararma bulunmamasına ve yapraklarının uç kısımlarının sararmamış ve kurumamış olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca bambu çiçeğinizi kokladığınız da ekşi bir kokusu olmamalıdır ki bu çiçeğin sağlıksız olduğunu gösterir.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir