Çiftlerin evliliklerinde yaşadıkları sorunlardan biri de, maddi problemlerdir. İster banka hesapları yüklü olsun ister ancak geçinebilsinler birçok çift para konusunda önemli tartışmalara girer. Çoğunlukla bu tür kavgalar kalıcı bir sorunları olduğunu gösterir. Çünkü para güvenlik ve gücün yanı sıra bir çok duygusal ihtiyacında simgesidir ve kişisel değer sistemimizin özüne uzanır. Ancak daha basit çözülebilir bir parasal sorun doğduğunda bunu çözmenin anahtarı ilk önce evliliğin bu alandaki işlevini anlamaktır. Para zevkin yanı sıra güvenliği de satın alır. Bu iki ekonomik gerçekliğin dengede tutulması emek isteyebilir çünkü para ve değerle ilgili duygularımız son derece kişiseldir ve çoğunlukla mizaca bağlıdır.
Para konusundaki çözülebilir farklılıklar uzun zamandır birlikte olan çiftlerden çok, genellikle yeni evlilikler de görülmektedir. Çünkü evlilik sürüp giderken bu meseleler ve başarılı bir biçimde çözülür ya da paranın simgesel anlamları ile ilgili kalıcı sorunlara dönüşür. Bununla birlikte uzun süredir beraber olan çiftler de durumları değiştikçe, kendilerini çözülebilir bir parasal mesele ile yüz yüze bulabilirler. İş değiştirmeler, çocukların eğitim masrafları, emeklilik planları ve yaşlı anne babaların bakımı ile ilgili görüş farklılıkları orta yaşlarda sık rastlanan sürtüşme kaynağıdır.
Çözüm olarak üzerinde iyi düşünülmüş bir bütçe yapmamız gerekir. Neye, ne kadar harcama yapmak isteyeceğiniz konusunda bir fikir edinmek için bazı basit adımlar atmalısınız yine de karmaşık parasal konuların çözümleri de oldukça karmaşıktır. Evliliğiniz açısından en önemlisi mali konularda bir ekip olarak çalışmanız ve bir plan yapmadan önce endişelerimizi ihtiyaçlarınızı ve hayallerinizi birbirinize anlatmalısınız. İçinizden birinin kendini kurban etmesini gerektirecek bir bütçe oluşturmayın. Bu yalnızca kırgınlık oluşturur. İkiniz de pazarlık edilemeyeceğini düşündüğünüz konularda kararlı olmalısınız.
1- Mevcut Harcamalarınızı Ayrıntılarıyla Yazın
Geçen ay boyunca, altı aydır ya da bir yıldır durumunuza hangisi uyuyorsa paranızı nasıl harcadığınızı kaydetmek için bir form kullanın. Bunu banka defterinize ve kredi kartı hesap özetinizi gözden geçirilerek yapabilirsiniz
2- Günlük Masraflarınızı Yönetimi
- a) Oluşturduğunuz listeden mutluluk ve refah anlayışınız açısından önemli bulduğunuz harcamaları not edin.
- b) Gelirinize ve varlıklarınıza dikkatlice bakın, şimdi de günlük masrafları ve diğer temel gereksinimleri olanaklarınız ölçüsünde karşılamanızı sağlayacak bir bütçe yapmaya çalışın.
- c) Faturaların düzenli olarak ödenmesi için bir plan yapın. Çekleri kimin ne zaman yazacağını ve banka hesap bakiyesini kimin tutacağını belirleyin.
- d) Farklı listelerinizi ve planlarınızı birbirinizle tartışın. Yaklaşımınız arasındaki ortak ve zemini arayın. İkinizde temel ihtiyaçlarını karşılamasını sağlayacak işe yarar bir strateji üzerinde karara varın. İşlerin yolunda gittiğinden emin olmak için birkaç ay sonra oturup planınızı gözden geçirmek konusunda anlaşın.
3- Mali Geleceğimizi Planlayın
- a) 5, 10, 20 ya da 30 yıl sonraki hayatınızı hayal edin. İdealinizdeki durum ne olurdu? istediğiniz şeyleri ve hayalinizdeki yaşamı düşünün. Ayrıca en çok ne tür mali sıkıntılardan kaçınmak istediğinizi de düşünün. Örneğin Bazı insanların en büyük mali korkusu emeklilik için yeterince paraya sahip olamamaktır. Kimisi de çocuğun üniversite eğitim masrafını karşılayamamaktan korkar.
- b) Şimdi de en çok istediğiniz ve en çok korktuğunuz şeylere hesaba katarak uzun vadeli mali hedeflerinize sıralayın. Örneğin hedeflerinizin arasında kendinize bir ev yada yazlık satın almak yada yüklü bir emeklilik hesabına sahip olmak yer alabilir.
- c) Listelerinizi birbirinizle paylaşın, uzun vadeli hedefleriniz arasındaki benzerlikleri arayın, bakış acılarınızı tartışın
- d) İkimizde hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacak uzun vadeli bir mali plan yapın. Hala anlaştığınız dan emin olmak için bu planı sık sık söz gelimi her yıl gözden geçirin.
Mali bakımdan çok çeşitli farklılıkları olan çiftler bu adımları izleyerek işe yarar çözümleri ulaşabilirler. Kişilerin isimlerini değiştirerek vereceğim örnekte; Ayşe marka giysileri ve iş yerinin yakınındaki sağlık kulübünde spor yapmayı seviyordu. Ali ise bunları anlamsız harcamalar olarak görüyordu. O parasını arkadaşlar ile öğlen yemeklerini ya da yılda iki kez kayak tatiline harcamayı tercih ediyordu. Ayşe’ye göre onun zevkleri aşırıya kaçıyordu. Her ikisi de formu doldurduktan sonra tam olarak ne kadar paraları olduğunu görebildiler. Maddi durumlarından söz ettiler ve geçici bir uzlaşı bütçesi oluşturdular. İkisi de kendi zevklerinden vazgeçmek istemediği için kendi adlarına, bir de ortak hesap olmak üzere üç ayrı tasarruf hesabı açtırmaya karar verdiler. Çocuklarının eğitimi ve ileride çıkacak diğer önemli masraflar için para biriktirmek üzere ücretlerinin bir kısmını ortak hesaplarına yatırmayı kabul ettiler. Spor salonu veya kayak gezileri içinse ayrı ayrı para biriktireceklerdi. Yeni bütçe sistemlerinin yürüyüp yürümediğini belirlemek için 6 ay sonra bu düzenleme hakkında yeniden konuşmaya karar verdiler.
Belki bu çiftin karşılaştığı sorunlar ve çözümler sizinkiler örtüşmeyebilir fakat yine de mali konulardaki anlaşmazlığın ne olursa olsun İstediğiniz her şeyi şu anda size vermese bile ikinizin de kabul edebileceği bir plan oluşturmak üzere bir takım halinde çalışarak gerginliği yumuşatabilirsiniz.
Online Yaşam ve İlişki Koçluğu Hizmetleri üzerine ayrıntılı bilgi almak için www.interaktifdanismanlik.com ‘u ziyaret edebilirsiniz.
Yorumlar