Sağlıklı bir iletişim ve çatışmaların önünü kesmek için, dinleme çok önemli bir faktördür. Her insan için dinlenilmek, önemsenmek çok önemlidir.
Sorunlu evliliklerde en sık duyduğum, çiftlerin kendilerinin dinlenilmediğinden ve duygularının anlaşılmadığından şikayet etmesidir. Şunu diyebilirim; evliliklerin bu zamandaki en büyük sorunu birbirlerini dinlememektir.
Eşler birbirlerini etkili ve empatik şekilde dinleyebildikleri ve birbirlerine rahatlatacak sorular sorabildiğinde, aralarındaki sorunlarda en aza inecektir. Ancak bunun başarılabildiği bir evlilikte, eşler birbirine güven ve sevgi duymayı da başarabilir.
Kötü dinleyicilerin evlilik hayatı da başarısızdır. Haliyle eşinden mesajı doğru şekilde alamayan taraf, doğru şekilde de cevap veremeyecektir. Birbirlerini dinlemeyen kişilerin sağlıklı ilişki kurmaları mümkün değildir.
Mutlu bir evlilik için, eşler birbirinin duygularını dinlemeli ve anlamalıdırlar. Bunun için ise her alanda kişi, öncelikle dinleme becerisini geliştirmeli ve dinleme hataları yapmamalıdır.
Doğru Dinleyebilmek İçin Önce Eşinizi Tanıyın
Dinlemeyi bilen kişi sayısı maalesef çok az ve çoğu evlilikte ise, kişilere doğru dinlemek zor geliyor… Doğru dinlemek için, hem karşı tarafın ne anlattığını iyi anlamak, hem de kendi dinleme tekniklerimizi geliştirmek gerekir.
Eşinizin nasıl bir temsil dili olduğunu keşfedip ona göre yaklaştığınızda ya da size nasıl yaklaştığını anladığınızda sizin için hayat çok daha kolay olacaktır.
NLP’nin temsil sistemine göre en iyi dinleyenler işitsellerden çıkıyor.
İşitseller: Yalnız kalmaktan, kendilerini dinlemekten ve kendileri ile konuşmaktan hoşlanıyorlar. Bu nedenle şehrin kalabalık yerlerinde ev tutmak istemezler. İşitsel eşine ev tutmak isteyen kimse, gürültüsüz sakin yerleri seçmelidir. Ve eşi ile konuşmayı seçerken daha çok onun kullandığı cümlelere benzer cümleler kurmalıdır.
Görseller: Çok hızlı konuştukları ve hızlı düşündükleri için dinlemeyi fazla sevmezler. Daha çok aktivitelerin ve ışığın bol olduğu yerleri seven görseller, müzik eşliğinde kitap okuyup, çalışabilirler. Başkalarını ise müzikli ortamda dinlemekten keyif alırlar. Eğer görsel bir eşiniz varsa onunla müzik eşliğinde konuştuğunuzda sizi daha dikkatli dinlediğini fark edeceksiniz.
Dokunsal: Bu dili kullananlar da ise, dokunmak ve dokunulmak çok önemlidir. Dolayısıyla onlar sözleri duygulara dönüştürmeye çalışırlar. Dokunsallara göre hayat duygularla yaşanır. Onlar duygularla temasa geçmek istediğinden yavaş ve derin konuşurlar. Dokunsallarda işitseller kadar olmasa da duyguları anlamak için dinlemeyi severler. Dokunsal bir eşiniz varsa, Konuşmalarınızı duygulara hitap edecek sözcüklerle bezeyin, hislerinizi içine katın ve konuşurken ona dokunun. O zaman sizi, daha kendini vererek dinlediğini göreceksiniz.
Dinleme Hatası Yapmamak İçin Öneriler
- 1- Zihninizi arındırın
Çiftler konuşmaya başlamadan zihnini iyice arındırmalı ve karşı tarafa odaklanmalıdırlar. Zihnini arındıran kişiler, birbirinin sözünü kesmez, ve cümlelerini bitirmeye kalkmaz. Bunun için en iyi yöntem ise duygularınızı konuşma öncesi yazmaktır.
- 2- En iyi ortamı hazırlayın
Konuşmaya başlamadan önce ortamdaki sesler en aza indirilmelidir. Bunun için daha öncesinden çevreyi kontrol etmelisiniz ve uygun dinleme ortamını ayarlamalısınız. Mümkünse çocukların uyudukları saatler, tv ve cep telefondan uzaklaşıp yada sessize alındığı ve sizi kimsenin rahatsız etmeyeceğinden emin olduğunuz zamanlar olmalıdır.
- 3- Dikkatinizi kontrol edin
Tüm dikkatinizi eşinize verin ve o konuşurken tepki vermeyin sadece onun tepkilerini anlamaya çalışın. Tepki verecekseniz bile bunu sonraya bırakın. Sinirlenip erken verilen tepkiler çoğu zaman sizi haklı dahi olsanız haksız duruma sokar.
- 4- Olumlu mesajlar gönderin
Dinlerken sözel olmayan halinizle olumlu mesajlar kullanın. Onaylamayı yada dinlediğinizi belli eden, başınızı sallamak, gülümsemek, yada konu ile ilgili yüz ifadesi, göz teması gibi… Ayrıca, Saate sık sık bakma yada başka şeylerle ilgilenme gibi davranışlarda bulunmamak da önemlidir.
- 5- Önemli sözleri tekrarlayın
Konuşmanın önemli kelime ve sözlerini tekrarlayabilirsiniz. Ayrıca ”Çok ilginç bunu hiç düşünmemiştim”, ”Bu hiç aklıma gelmemişti” şeklinde vurgular yapabilirsiniz. Yada anladığını ifade eden vurgular yapılabilir. ”Anlıyorum”, ”haklısın” gibi…
- 6- Birbirinize konuşma için zaman tanıyın
Birbirinizi dinlerken, birbirinize zaman vermelisiniz. Bu boşluklarda konuşanın sözleri özetlenebilir. ”Anladığıma göre şunu söylemek istiyorsun?”, ‘‘Yanlış anladıysam beni düzelt lütfen, şöyle mi demek istiyorsun?” ara cümleler ile dinleyiciyi etkili dinlediğini gösterip, özet çıkarabilirsiniz.
Bu durumlara dikkat edilirse dinleyici eş, konuşan eşin görüşleri, fikirleri ve duyguları üzerinde yoğunlaşabilir. Böylece de etkin bir şekilde her iki yönlü bir iletişim kurulabilir. Bu durum eşler arasındaki ilişkiyi rahatlatıp, çatışmaları sonlandırabilir.
Dinlemek hayatı sevdiğimizle paylaşabilmektir.
Yaşam ve İlişki Koçluğu Hizmetleri üzerine ayrıntılı bilgi almak için www.interaktifdanismanlik.com ‘u ziyaret edebilirsiniz.
Yorumlar