Türkiye’de yapılan araştırmalar; her üç çocuktan birinde uzak veya yakını görme sorunu olduğu, bu durumun da çocukların derslerdeki başarısını düşürdüğü sonucunu ortaya çıkarıyor. Bu sorunu yaşayan çocukların aileleri çoğu zaman durumun farkında bile olamıyor. Bunun için okul öncesinde çocuklarını muhakkak göz muayenesinden geçirmek gerekiyor. Göz bozukluğunda önlem alınmadığında, gözde tembellik başlıyor ve bu durum ilerleyen yıllarda çocuğun görme kalitesini ciddi oranda etkiliyor.
Çocuğunuz okurken satır atlıyorsa…
Çocuğun tahtayı yeterince iyi görememesi, okurken satır atlaması, cümleleri eliyle takip etmesi, bir gözünü daha öne alarak kitaba bakması, televizyonu yakından seyretmesi, gözlerde sulanma ve dolayısıyla ödevlerini yaparken zorlanması gibi durumlar göz bozukluğunun işareti. Çocuklarında bu durumlardan birini veya birkaçını gözlemleyen anne-babaların en kısa zamanda doktora göstermeleri gerekir.
Düzenli göz muayenesi
Uzmanlar, 0-16 yaş grubundaki çocukların gözlerini korumak için, doğumdan hemen sonra, ilk bir yaş, iletişimin kurulabildiği ve görmenin alınabildiği 2-4 yaş içerisinde, okula başlamadan önce ve okul süresince düzenli göz muayenesi yapılması gerekli olduğunu söylüyor.
Göz bozukluğu
Gözün bozuk olduğunun nasıl anlaşılacağı konusunda uzmanların görüşü ise şu şekilde: Göz kayması, çapaklanma, şişlik, bir gözü kapayarak bakma, kısarak bakma, çok yakından okuma, okuduğu satırı atlama, televizyonu yakından izleme, düşük performans, baş ağrısı, dalgınlık, başı bir yana eğerek bakma, sık sık gözleri kaşıma gibi…
Yorumlar