Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için dengeli beslenmenin rolü büyük. Tabi beslenme sırasında sebze, meyve, peynir, ekmek gibi gıdaların doğru bir şekilde tüketmek çok önemli. Özellikle sebzelerin pişirilme ve hazırlanma şekillerine göre vitaminleri artıyor veya azalıyor. Uzmanlar bazı sebzelerin pişirildiğinde, çiğ olarak tüketilmesine göre daha faydalı hale geldiğine dikkat çekiyor. Peki bu sebzeler hangileri ve nasıl pişirmek gerekiyor? Hangi peynir çeşidi diğerleri göre daha fazla kalsiyum içeriyor? Gelin bu soruların cevaplarının ve daha fazlasının yer aldığı yazımıza bir göz atalım. İşte sağlıklı ve dengeli beslenmede önemli bir yere sahip olan ve hazırlanma şekillerine göre faydaları artan 8 yiyecek…
Mantar
Mantarlar pişirildikten sonra B vitamini kaybetse de ısıya maruz kaldıklarında ortaya çıkan vücudumuza yararlı birçok faydası bulunuyor. İlk olarak çiğ mantarlar sünger gibidir ve pişirilerek yok edilebilecek toksinleri emebilir. Aynı zamanda eğer mantarları pişirseniz vücudumuzun çok ihtiyaç duyduğu antioksidanların sayısını artıran en önemli zengin yiyecekler arasında yer alır. Mantarı haşlamak ve kızartmak yerine ızgara veya fırında üzerine kaşar koyarak pişirirseniz sağlık için daha faydalı hale gelirler.
Muz
Uzmanlar, diyabet hastasıysanız olgunlaşmamış muzları yemekten ziyade olgunlaşmamış muzları yemenin daha sağlıklı olduğunu dile getiriyorlar. Bir muz olgunlaştığında nişasta, şeker hastalığı sırasında kontrol etmeniz gereken şekere dönüşmeye başlar.
Pancar
Yapılan bir çalışmaya göre, her gün bir su bardağı kadar pancar suyu tüketmenin yüksek tansiyonu olan 68 kişi üzerindeki olumlu etkiler saptandı. Yani pancar suyu kan basıncını önemli ölçüde düşürmeye yardımcı oluyor. Ayrıca haşlanmış pancarın sindirimi daha kolay olacaktır. Çünkü pancarın sahip olduğu sert lifler, haşlanmış patateslerde olduğu gibi parçalanır.
Havuç
İçeriğindeki beta karoten sayesinde sağlığımız için önemli yer tutan havuç da pişirildiğinde besin değeri artan sebzeler arasındadır.
Ispanak
Doktorlar, ıspanağın vitaminlerle dolu bir besin kaynağı olduğunu ancak pişirirseniz daha fazla kalsiyum ve demiri vücudunuza alabileceğinizi belirtiyor.
Peynir
Peynir mükemmel bir protein kaynağıdır ancak her peynir çeşidinin farklı faydaları olabilir. Örneğin mozzarella diğer peynirlerden daha az tuz ve kalori içerdiği biliniyor. Probiyotik görevi gören bakterileri de bünyesinde barındıran mozzarella peyniri, bağırsak sağlığını ve bağışıklık sisteminizi düzenlemeye oldukça büyük yarar sağlıyor. Aynı zamanda mavi küflü peynir diğer peynirlerin çoğundan daha fazla kalsiyum içerir. Ancak tansiyon hastaları içi çok tuzlu olabilir.
Domates
Çiğ domates C vitamini içerir ancak uzmanlar pişirildiklerinde çok daha yüksek likopen seviyelerine sahip olduklarını belirtiyor. Ayrıca domates, C vitamininden daha güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Bunun yanı sıra domatesi pişirmek içerisindeki lifleri yumuşatacağından sindirimi daha kolay hale getirir.
Ekmek
Yapılan araştırmalara göre kızarmış ekmeğin daha düşük glisemik indekse sahip olduğu ortaya çıktı. Bu indeksin kan şekeri düzeyiniz üzerinde etkisi bulunuyor. Bu yüzden kızarmış ekmek, şeker hastaları ve insülin direnci problemi yaşayanlar için daha çok önerilmektedir. Özellikle ekşi mayalı ekmek, diğerlerine göre daha yüksek düzeyde antioksidan ve folat içerir. Ayrıca fitat seviyeleri daha düşük olduğundan vücudunuzun besinleri daha kolay emmesini sağlar.
Yorumlar