Hedefimizi Belirlerken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Hedefimizi Belirlerken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Hedefimizi Belirlerken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Hayatımız hakkında kararla alırız. Belirli şeyleri hedefler hatta saplantı haline getirebiliriz. İçimizden harekete geçmek geldiği halde bir türlü harekete geçemeyiz. Hatta başarısız başlangıçlar yapıp başladığımız noktalardan bile geriye gidebiliriz. Bunun sebebine bakıldığında hedeflerimizle alakalı isabetsiz tercihler yapmamızdan kaynaklanabilir.

Hedefimizi gerçekleştirmek için; çok iyi bir niyetimiz, nedenimiz, arzumuz ve kararlılığımız olabilir fakat hedefe bizi götürecek yol sistemli bir şekilde izlenmediği sürece sonuç alınamayabilir.

O zaman hedefimizde ilerlerken nelere dikkat etmeliyiz?

Hedefimiz Net Olmalı;

Hedefimizi belirlerken şöyle bir cümle kurduğunuzda; ”Daha iyi bir iş istiyorum” Bu çok belirleyici ve net bir hedef değildir. Çünkü burada ” daha iyi” derken neyi ifade ettiğini tam olarak bilemeyiz. Ne yapacağız da daha iyi bir işe sahip olacağız? Daha iyi bir işe sahip olmak için neler yapmalıyım? bu soruları sormaya ihtiyaç duyarız. Soruların cevaplarına net cevap verip, onları kendimize hedef olarak belirlemeliyiz. ”Hedeflerimize ulaşmak için önce hedeflerimizin net olması şarttır”

Hedefimizin Gerçekçi Olmasına Dikkat Etmeliyiz;

Öncelikle hedeflerimizi belirlerken kendimizi tanımamız önemlidir. Hedefimiz bizim potansiyelimize ve kendi içi kaynaklarımıza uygun olmalıdır. Böylece hedeflerimizde başarılı olmamız daha yakınlaşır. Örneğin kilo vermek isteyen bir kişi ”Bir ayda 30 kilo vereceğim” diye, bir hedef belirlerseniz bu pek gerçekçi olmaz, fakat ”ayda 1 kilo vereceğim” gibi bir hedefte bizi ne motive edebilir, nede gerçekçi bir hedef olabilir. Gerçekçi olan ayda 3-4 kilo vermeyi hedeflemektir.

Hedeflerimiz Biz İle İlgili Olmalıdır;

Hedeflerimiz bizden başka birilerini ilgilendiriyorsa, yani kendimizin gerçekleştireceği bir şey değilse, kendi üzerimize düşeni yapsak bile bu hedefin gerçekleşmesi için yeterli değildir. Burada dikkat edilmesi gereken; Eğer hedefimizin içinde çocuğumuz eşimiz ya da başka bir yakınım da varsa onlarında bu hedef için çaba göstermeleri gerekir. Ki böyle bir hedef de, bizim kendi hedefimiz değil ortak hedef olur. Kendimiz için belirlediğimiz hedeflerin içinde sadece biz olmalıyız.

Hedeflerimizdeki İlerlemeyi Takip Edebilmeliyiz;

Hedefler belirleyebiliriz. Fakat bunları bir şekilde ölçüp değerlendirmezsek ne kadar ilerlediğimizi göremeyiz. Hedeflerimizde netlik olması gerektiği gibi onların net bir şekilde de ilerlemeyi göstermesi gerekir. Örneğin; Kilo vermek gibi bir hedefiniz var ama tartılmaktan korkuyorsanız. Kaç kilo ile başladığınızı, ne kadar verdiğinizi takip etmediğiniz sürece sadece kendinizi kandırmış olursunuz.

Hedefimizin İçinde Eylem Planı Olmalıdır;

Arzuladığımız ve gitmek istediğimiz bir yer vardır. Burada eylemleri planlamak harekete geçmek için vazgeçilmez bir başarı anahtarıdır. Eylem planı nicelikteki değişiklikleri ölçebilmemizde, hedefimize doğru ilerlememizde emin adımlarla ilerlemek için çok önemlidir. Eğer nasıl ilerleyeceğimiz noktasında plan yapmazsak, ertelemenin ya da kaçışın kapısını aralamamızı sağlar. Ayrıca doğru plan ne, nerede, ne zaman, nasıl sorularına yanıt bulmalıdır.

Hedeflerimize Varmak İçin Kendimize Söz Vermeliyiz;

Hedeflerimize ulaşacağımıza ilk önce kendimiz inanmalıyız ve ilk önce kendimize, hedeflerimize varacağımız noktasında söz vermeliyiz. Kendimize verdiğimiz samimi sözler, bilinçaltımıza, bu hedefi çok istediğimize dair verdiğimiz bir mesajdır. Başkalarına vereceğiniz sözler sizi hedefinizin bitiş noktasına götürmeye bilir, ama kendinize verdiğiniz sözler bizi yolun sonuna taşır.

Hedeflerinize neden ulaşamadığınızı düşünüyorsanız; Tekrar hedeflerinizi gözden geçirmenizi tavsiye ederim. Daha gerçekçi ve kendimizin verdiği, eylem planını içinde barındıran ve ölçüp değerlendirebileceğimiz, net hedefler bizi başarıya taşıyacaktır.

Güzel günler…

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir