Muharrem ayının birinci gecesi yani bu gece Müslümanlar için kameri yılbaşıdır. Muharrem ayı; Zilkade, Zilhicce ve Receb ile beraber Kur’an-ı kerimde kıymet verilen dört aydan biridir.
“Muhakkak ki ayların sayısı, Allah Teâlâ’nın indinde, Cenâb-ı Hakk’ın kitabında gökleri ve yeri yarattığı günden beri onikidir. Bunlardan dördü haram olanlardır. İşte bu, doğru bir hesaptır. Artık o aylarda nefislerinize zulmetmeyiniz. Ve müşrikler sizinle toplu bir halde savaşta bulundukları gibi siz de toplu bir halde müşrikler ile savaşta bulunun ve biliniz ki, Allah Teâlâ muhakkak korunanlar ile beraberdir.”
(Tevbe 36)
Muharrem ayının İslam tarihinde belli başlı üç önemli özelliği vardır. Birincisi oruç, ikincisi Hicrî takvimin başlangıcı olması, diğeri de Hz. Hüseyin ve evlatlarının Kerbela’da şehit edilmesidir.
Muharrem ayı ile ilgili bir hadis-i şerifte:
“Ayların efendisi Muharrem, günlerin efendisi Cuma’dır.”
(Deylemi)
Muharrem ayı, ilahi bereket ve feyzin, bollaştığı bir aydır. Allah’ın rahmetine kavuşmak için bir fırsat olan Muharrem ayı hakkında Peygamberimiz, bir hadis-i şerifinde şöyle buyurmuştur:
“Ramazandan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı Muharrem ayında tutulan oruçtur. Farzlardan sonra en faziletli namaz, gece namazıdır.”
(Müslim, İbni Mace, Tirmizi, Nesai)
Muharrem ayının İslam tarihinde takvim başlangıcı olması, Hz. Ömer zamanında belirlenmiş, o tarihten bu yana 1 Muharrem Hicrî yılbaşı olarak kabul edilmiştir.
Hicri yılbaşını Noel kutlaması gibi algılamamakla beraber yeni yılın bu ilk gecesinde ve gününde özellikle büyükleri ziyaret edip, yeni yılın hayırlı ve bereketli olması için dua etmelidir. Hediyeleşmenin sünnet olduğunu düşündüğümüz de bu günleri vesile kılmalı hatta uzakta ki akrabalara ya da arkadaşlara tebrik kartı gönderilmelidir. Bugün, bayram gibi temiz giyinmeli, fakirlere sadaka vermeli, gecesini dua ve ibadetle geçirilmelidir.
[…] Hristiyanların “Christmas”ına benzeme çabasından sonra merak ediyorum ‘ilk hicri yılbaşı partisi’ ne zaman yapılacak. İçimden bir ses yapıldı da sen duymadın […]