Hurma ve Zeytinin Bilinmeyen Faydaları

Hurma ve Zeytinin Bilinmeyen Faydaları

Hurmanın Faydaları

Ramazan ayına sayılı günler kala iftar sofralarımızın değişilmez iki besini olan hurma ve zeytin tüketimi de artmaktadır. Hurma, Kuran’da pek çok ayette bahsi geçen, cennet nimetleri arasında “eşsiz-hurma” ifadesiyle nitelendirilen bir meyvedir. Zeytin ise; mubareketin zeytunetin” ifadesiyle “bereketli, kutlu, uğurlu, sayısız yarar sağlayan” anlamlarına gelen mübarek sıfatıyla nitelendirilen bir besindir.

Hurma; bilinen en eski bitki çeşitlerinden biri olmakla birlikte; günümüzde lezzetinin yanı sıra besleyici özelliği nedeniyle de özellikle Ramazan ayında çok tercih edilen bir besindir. İftar, vücudun beyin ve sinir hücreleri için gerekli olan glikozun karşılanması gereken öğün olduğu için hurma düşük kan glikoz düzeyini normal düzeye getirmek için çok iyi bir kaynaktır. Bununla birlikte içeriğinde çok sayıda vitamin ve mineral bulunduran hurmada %44-88 oranında şeker bulunmaktadır. İyi bir potasyum kaynağı olan hurma içinde kalsiyum, magnezyum ve demir de bulunmaktadır. Hurmanın etli kısmında %0,2-0,5 yağ bulunurken çekirdeğindeki yağ oranı %7,7-9,7 arasındadır.

Hurma ile ilgili yapılan bilimsel çalışmalar pek çok faydası olduğuna işaret edilmektedir:

  1. Hurmanın içerdiği demir, kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini kontrol etmektedir. Özellikle hamilelerde ve uzun süre regl dönemi geçiren kadınlarda kansızlığı engellemek için tüketilmesi önerilmektedir.
  2. Anne adayları için doğumu kolaylaştıran, emziren kadınların ise süt miktarını arttıran etkisi olduğu bilinmektedir.
  3. 1 tanesinde 1,5 gram lif bulunan hurmanın lif oranının yüksek olması nedeniyle kabızlığa iyi geldiği bu nedenle sindirime olumlu katkısı olduğu belirtilmektedir. Sindirime olan bir diğer katkısı ise bağırsağın boşalma zamanını yavaşlatmasıyla ilgilidir.
  4. LDL yani kötü kolesterolü düşürücü etkisiyle kalp damar hastalıkları riskini azalttığına dair yapılan çalışmalar bulunmaktadır.
  5. İçeriğinde bulunan beta karoten ile düzenli tüketildiğinde göz sağlığını koruyucu, gece körlüğünü iyileştirici etkilerinin olduğu bilinmektedir.
  6. Serbest radikallerin uzaklaşmasını sağlayan antioksidan etkisi olduğu belirtilmektedir.

Son zamanlarda yaşlanmayı geciktirici bakım ürünlerinde (anti-aging) bitkisel kaynaklı hormonlara (fitohormonlar) daha çok önem verilmektedir. Hurma çekirdeği de fitohormonlar açısından zengindir. Bu nedenle hurmanın hormonal etkilerinden güzellik sektöründe de yararlanıldığı bilinmektedir.

Hurma düşük kalorili ya da düşük şeker içerikli bir besin değildir. Tek bir hurmada 15-20 kalori mevcuttur bu nedenle günde 3-4 tane tüketilmesi 1 porsiyon meyve ile eşdeğerdir. Miktarına dikkat edilerek tüketilmelidir.

Zeytinin Faydaları

Zeytin; yalnızca lezzetli bir besin değil, bunun yanında önemli bir sağlık kaynağı olarak da son yıllarda yapılan araştırmalarda yerini almıştır. Zeytinin yanı sıra zeytinin yağı da önemli bir besin kaynağıdır.

Zeytin ve zeytinyağının bilinen önemli faydaları:

  1. Kalp damar hastalıklarını koruyucu ve önleyici etkisi olduğu bilinmektedir.
  2. Zeytin ve zeytinyağında bulunan hücre yenileyici ve yaşlanmayı geciktirici ‘’Oleuropein’’ maddesi başta ABD olmak üzere birçok gelişmiş ülkede kansere karşı yapılan ilaçlarda kullanılmaktadır.
  3. Zeytinyağı içinde bulunan doymamış yağ asitleri vücutta biriken toksinlerin dışarı atılmasında rol oynamaktadır.
  4. Doğal kozmetik maddesi olarak kullanılmaktadır.
  5. Aromaterapi olarak kullanılmasıyla hücre yenilenmesine yardımcı olduğu belirtilmektedir.
  6. Egzama ve saç dökülmesine karşı olumlu etkilerinin olduğu yapılan çalışmalarda gösterilmektedir.
  7. Zeytinyağı vücudumuzda hücreleri tahrip eden, yaşlandıran serbest radikalleri baskılayan E vitamini açısından da zengindir.
  8. Zeytin ve zeytinyağı, içinde bulunan linoleik asit (omega-6 yağ asidi) nedeniyle yeni doğmuş bebekler, gelişim çağındaki çocuklar için son derece faydalı bir besindir. Linoleik asitin eksikliği, bebekteki gelişimin yavaşlamasına ve birtakım deri rahatsızlıklarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
  9. Kabızlığı önleyici, hemoroid oluşumunu yavaşlatıcı etkisi bilinmektedir.
  10. Zeytinyağının unutkanlığı önlediğine dair yapılan çalışmalar bulunmaktadır. Bu çalışmalardan birinde Akdeniz ülkelerinde yaşayan ve yemeklerinde çoğunlukla zeytinyağı kullanan toplumların 65 yaş üzeri yetişkinlerinde hatırlama oranının diğer ülke yetişkinlerine göre çok daha fazla olduğu saptanmıştır.

Zeytin ve zeytinyağının da hurma gibi pek çok faydası olmakla birlikte 1 gramlarının 9 kcal olduğu yani enerji yönünden oldukça zengin oldukları unutulmamalıdır.

Yorumlar

“Hurma ve Zeytinin Bilinmeyen Faydaları” için bir yanıt

  1. […] Ramazan ayına has bir meyve olarak kabul gören hurma, başlı başına bir şifa […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir