Hz. Nuh (as)’ın gemisinden karaya çıktığı gün, geride kalan çeşitli tahılları bir araya getirip de pişirdiği şükür tatlısıdır Aşure. Aşurenin kendi gibi, mânası da tatlıdır.
Eskiden saraylarda, Muharrem ayında yapılan aşureler, özel testilere konulup, dağıtılırmış. O zamanlar aşureye kuru bakla, hurma, tereyağı, bal, çörekotu koyulurmuş.
Tekkelerde de Muharrem ayının 10. günü aşure pişirilmesi adet haline gelmiş. Hatta tekkeye gelen insanlar da aşure malzemelerine benzetilirmiş. Bu benzetmenin sebebi de; kazana atılan malzemelerin, saatlerce kaynadıktan sonra pişmesi gibi tekkeye devam eden insanlarında zamanla olgunlaşıp Yaradana teslim olmasıymış.
Şükür Tatlısı Aşurenin Tarifi
Malzemeler:
- 2 su brdağı aşurelik buğday (yarma)
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı kuru fasulye
- 2 yemek kaşığı pirinç
- 3 yemek kaşığı kuru üzüm
- 8-10 adet kuru kayısı
- 7-8 adet kuru incir
- 2 yemek kaşığı gül suyu
- 3 su bardağı toz şeker
- 1 yemek kaşığı limon ya da portakal kabuğu rendesi
- Üzeri için
- 1/2 su bardağı ceviz
- 1/2 su bardağı fındık
- 1/2 su bardağı badem
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- Nar taneleri
Hazırlanışı: Akşamdan kuru fasulye ve nohutu ayrı ayrı ıslatıp, sabah yumuşayana kadar kaynatıyoruz. Aşurelik buğdayı da bol suyla bir taşım kaynatıp ağzını kapatıyoruz.
Büyükçe bir tencereye geceden haşladığınız yarmayı koyuyoruz. 15 bardak su ilave ediyoruz. Kaynayınca nohut ve fasulyeyi ekliyoruz. Kuru üzüm, incir ve kayısıyı 5-10 dakika suda beklettikten sonra tencereye alıyoruz. Şekerini damak tadımıza göre yavaş yavaş ilave ediyoruz. Pirinci de ilave ettikten sonra kıvam alıncaya kadar ara ara karıştırarak pişiriyoruz.Ocaktan aldıktan sonra kaselere paylaştırıyoruz. Arzuya göre ceviz, fındık, badem, tarçın ve nar taneleri ile süslüyoruz.
Bize bu nimetleri verene çok şükür…
Afiyetler olsun.
Yorumlar