İftar Sofraları Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

İftar Sofraları Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

İftar Sofraları Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeli

Ramazan’ın yaklaşması ile birlikte kaynaşmayı ve buluşmayı hedefleyen iftar davetleri yeniden gündeme geliyor. Uzun zaman görüşülemeyen akraba ve dostlarla bu davetlerde bir araya geliniyor. Hal böyle olunca iftar daveti, ev sahibine her zamankinden daha fazla telaş yapmaya sürüklüyor.

Ramazan’ın bir kaç yıldır yaz mevsimine denk gelmesine ve bundan dolayı günlerin uzun olmasına rağmen iftar hazırlığı göründüğü kadar kolay olmuyor. Her şeyin tam zamanında hazır olması, masa düzeni, servisi hepsi ayrı bir özen gerektiriyor. Ayrıca yazın iftar sofralarının balkon ya da bahçelere hazırlanması biraz yorucu olsa da büyük keyif veriyor.

YeşilTopuklar.com  olarak bu telaşınızı yarı yarıya indirmek adına iftar sofrası hazırlamanın püf noktalarını paylaşıyoruz. Yemek seçiminden servise kadar nasıl hazırlanmanız gerektiğini yazımızın devamında bulacaksınız.

İftar Sofraları Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeli

Konsepti Belirleyin

İlk önce ana yemek olarak ne yapacağınızı belirleyin ki diğer menüleri ona  uygun hazırlayın. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli detay konseptleri karıştırmamanız. Mesela ana yemek olarak ali nazik yaptıysanız, tatlı olarak tiramisu değil, şerbetli veya sütlü bir tatlı seçmelisiniz.

Eğer çalışan bir hanımsanız bu zahmetli ve zaman alan yemeklerin ön hazırlıklarını bir gece önceden yapıp buzluğa koyabilir, iftar saatine yakın son rötuşları yapabilirsiniz. Nasıl mı? Yine hünkar beğendi için söyleyecek olursak patlıcanları önceden közleyip, soğuyunca kabuklarını soyarak buzluğa atabilir ve etlerini de önceden kavurabiliriz.

Davetli Sayısına Dikkat Edin

İftar sofralarında yapılan en büyük yanlışlardan daha zevkli oluyor ya da bir seferde bitsin diye bütün aileyi bir arada ağırlamaya kalkışmaktır. Kalabalık sofralarda iftar her zaman daha güzeldir ama bu durumda ev sahibi olarak gereğinden fazla yorulacağınız anlamına gelirken, konuklar arasında da kargaşaya neden olacaktır.

İftar Sofraları Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeli

Yemek Hazırlıkları

İftar davetinden bir gün önce yapacağınız tatlı ve zeytinyağlılar size hem zaman kazandırır hem de bir gece beklediğinden daha lezzetli olurlar. Malum iftar sofrası deyince tatlı ve zeytinyağlı lezzetler muhakkak olmalı.

Ana yemek eğer tencerede pişecek et veya tavuk ise bunu iftara en az üç saat kala yapmanız iyi olur. Izgara yapacaksanız bunu son yarım saate bırakabilirsiniz. Pilav ve makarnayı da iftara yarım saat kala hazırlayıp dinlenmeye bırakabilirsiniz.

Salata, püre, meyve salatası gibi ikramları son bir saatlik zaman diliminde hazırlayın ki tadı ve görüntüsü değişmesin.

İftar Sofraları Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeli

Sofra Düzeni ve Hazırlığı

Yemek ve çatal-bıçak takımlarınızın temizliğine dikkat edin. Son anda kötü bir sürprizle karşılaşmamak için yemek ve çatal bıçak takımlarınızı gözden geçirin. Gerekirse tekrar yıkayın, lekelerden arındırın ve kuru bezle parlatın.

Masa örtünüzün iftar sofrası için hazır olup olmadığını kontrol edin. Amerikan servisleri çok seviyor olabilirsiniz, ama bunların bir iftar sofrası için hiç uygun olmadığını unutmayın. Düz ve açık renk bir örtü, bir iftar sofrası için her zaman daha iyi bir seçenektir. Ayrıca iftar sofrası; iftariyeliğiyle, çorbasıyla, hoşafıyla her davet sofrasından daha kalabalık olduğu için, düz bir örtü gözü daha az yoracaktır.

Mutfak Temizliğine Dikkat

Bulaşık makineniz dolu ise boşaltın. İftardan sonra bulaşıkları hemen makineye dizmek ve ortalığı çarçabuk toplamak için makinenin boş ve temiz olmasına özen gösterin. Tabii ki tüm bulaşıklar, makineye sığmayabilir. Onları da ya çabuk bir şekilde elinizde yıkayın ya da daha sonra yıkamak üzere bir kenara dizin ve bir an önce konuklarınızın yanına dönün. Asla dakikalarca mutfakta kalmayın.

İftar Sofraları Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeli

İftariyelikleri Hazırlayın

Hurma, zeytin, peynir, pastırma… Hepsini Ramazan için her zamankinden daha özenli seçtiniz mutlaka. Şimdi sıra onları en güzel şekilde sunmaya geldi. Her birini bir örnek küçük tabaklara yerleştirin, üstlerini streçle örtün; böylece iftara yakın hemen dolaptan çıkarıp sofranıza kolayca taşıyabilirsiniz. Sofranız çok büyük ve davetli sayısı da çoksa, her iftariyelik için en az iki tabak hazırlayın ki herkes kolayca ulaşabilsin.

İftar Sofraları Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeli

Servis Masası

İftar sofrası öyle bir sofra ki, önce gözlerin doyması lazım. Tatlısı, tuzlusu, çorbası, iftariyeliği ile zengin ve bereketli olan menünün tamamı da sofraya sığmayacaktır. Bunun için küçük bir masayı, sehpayı ya da konsolu servis masası mantığında kullanın ve tatlınızı, tatlı tabaklarınızı, şerbet ve çay bardaklarınızı buraya yerleştirin.

Son Rötuşlar

İftar saatinde bütün hazırlıkların bitmiş, son beş dakikasında bütün konukların sofrada oturuyor olması için son yarım saat kala sofrayı kurun ve çorbayı ısıtmaya başlayın. Ekmekleri kesip, su ve içecekleri bardaklara koyun, iftariyelikler herkesin uzanabileceği noktalara yerleştirin. Son iki dakikada çorbaları kaselere koyun ve yeni servise kadar sofradan kalkmamaya özen gösterin.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir