İftar sofralarını tatlandıracak 3 farklı tarifle geldik bugün. İkisi Balkan mutfağından biri Mersin’den. Bulgaristan mutfağına ait balkabağı ile yapılan aslına bakarsanız Sakarya’da ‘kabak gıvırma‘ adıyla bilinen tikvenik tatlısı iftar sofralarına yakışacağını düşündüğümüz ilk lezzet. Ne şerbetli ne de sütlü bir tatlı. Daha önce duymadıysanız nasıl bir tatlı olduğuna şaşıracaksınız?
Lübnan kurabiyesi olarak da bilinen kerebiç ise Mersin coğrafi işaret tescilli ve yörenin en meşhur lezzetleri arasında. Evde bulunan malzemelerle kolaylıkla yapabileceğiniz kerebiç tatlısı şık sunumu ile misafirlerinize veya ailenize ikram edebileceğiniz enfes bir lezzet. Yapılışı sizi şaşırtacak farklı kreması ile diğer tatlılardan ayrılan kerebiç, iftar sofralarında damaklarda iz bırakacak.
Günün son tatlısı; görünüşüyle revani tatlısını andıran Boşnak mutfağının meşhur lezzetlerinden biri. Hem içinde hem üzerinde bol Hindistan cevizi ile slatka tatlısı yine iftar davetlerinde kurtarıcınız olacak pratik bir tarif. Birbirinden lezzetli ve güzel tatlı tarifleri için malzeme listelerine geçmeden iftar için menü önerimizi paylaşalım.
İftar Menüsü Önerisi
- Başlangıç: Hurma–Ceviz–İncir
- Çorba: Çeşmi Nigar Çorbası
- Ana Yemek: Pabucaki
- Tatlı: Kerebiç Tatlısı
Hurma ile açtığımız iftara hafif başlangıçlarla devam ediyoruz. Tereyağlı baharatlı sosu, ekşili terbiyesi ile nefis bir mercimek çorbası olan çeşmi nigar ile devam ediyoruz. Patlıcan ile yapılan onlarca lezzetten biri olan pabucakiyi ana yemekte servis ediyoruz. Son olarak biz kerebiçi menüye ekledik ama siz diğer tarifleri yani tikvenik ya da slatka tatlılarını da düşünebilirsiniz.
Tikvenik Tatlısı Tarifi
Malzemeler:
- 4 yufka
- 1 çay bardağı sıvı yağ
İç harcı için:
- 500 gram bal kabağı
- 1 çay bardağı şeker
- 2 çay bardağı ince çekilmiş ceviz içi
- 1 tatlı kaşığı tarçın
Üzeri için:
- 2 yemek kaşığı pudra şekeri
Yapılışı:
Balkabaklarını rendeleyip; toz şeker, ceviz içi ve tarçın ile karıştırın. Yufkaları ortadan ikiye bölüp, üzerini yağlayarak hazırladığınız iç harcı yayın. Her bir yufkayı rulo şeklinde sarıp, tepsiye dizin. Kalan sıvı yağı yufkaların en üst kısmına bir fırça ile sürüp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana dek yaklaşık 30-40 dakika pişirin. Servis etmeden önce üzerine pudra şekeri serpin.
Kerebiç Tatlısı Tarifi
Malzemeler:
- 3 yemek kaşığı irmik
- 100 gr. tereyağı
- 1 yumurta
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı pudra şekeri
- 3 su bardağı un
- 1/2 paket kabartma tozu
İç harcı için:
- 5 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 su bardağı ceviz içi
Kreması için:
- 1 adet çöven otu kökü
- 5 su bardağı pudra şekeri
- 3.5 su bardağı su
Yapılışı:
Öncelikli olarak kremasının istenilen kıvamda olması için çöven otu kökünü suyun içerisinde 1 gece bekletip, ertesi gün yaklaşık olarak 2 saat kadar kaynatın. Daha sonra çöven otunu süzün ve suyun içerisine pudra şekeri ekleyip, karışımını köpük kıvamına gelene kadar yaklaşık 30-40 dakika mikser ile çırpın.
Hamuru için oda ısısında erimiş tereyağı, irmik , yumurta ve sıvı yağı da ekleyerek karıştırın. Pudra şekerini, azar azar un ve kabartma tozunu da ekleyerek kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun. İç harcı için; iri dövülmüş ceviz, toz şeker ve tarçın ekleyerek karıştırın.
Hamurdan istediğiniz boyutta parçalar kopartıp, elinizle bastırarak hamuru açın. Ortasını cevizli harç ile doldurduktan sonra kenarlardan kapatın. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine hazırladığınız hamurları dizin. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında ortalama 25-30 dakika pişirin.
Slatka Tatlısı Tarifi
Malzemeler:
- 3 yumurta
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı irmik
- 1 çay bardağı Hindistan cevizi
- 1 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 paket vanilya
Şerbeti için:
- 3 su bardağı şeker
- 2. 5 su bardağı su
- 1 paket vanilya
- 1 tatlı kaşığı limon
Yapılışı:
Önce şerbeti için şeker ve suyu bir tencereye alıp kaynatın. Şeker eriyince vanilya ve limon suyunu ekleyip, ocaktan alarak oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
Yumurta ve şekeri krema haline gelene kadar bir kapta mikserle çırpıp, yoğurdu ekleyin. Ayrı bir kasede unu, irmiği, kabartma tozu, vanilya ve Hindistan cevizini karıştırıp, krema kıvamındaki harcın içine ekleyin. Bu aşamada mikseri kullanmadan onun yerine bir spatula yada kaşıkla üstten alta doğru karıştırın. Tereyağı ile yağladığınız 28×28 fırın kabına harcı döküp, 180 derecede tam 35 dakika pişirin. Fırından çıktıktan sonra üzerine soğuk şerbeti döküp, dilimleyin. Üzerine Hindistan cevizi serperek servis edin.
Yorumlar