Hızla değişen dünya gündemi, iş hayatındaki dengelerin de kendini aktif olarak güncellemesini sağlıyor. Bizden önceki nesilde çok soru soran çalışanlar sevilmezken, günümüzde işverenler sorgulayan çalışanları daha çok tercih etmektedir. Çünkü sorgulamak, kişinin o işle ilgilendiğinin bir kanıtıdır.
Değişen iş hayatı, sektöre öncülük eden firmaların işe alacakları adaylardan beklentilerini de etkilemektedir. Eğitimlere, kurslara, seminerlere giderek kendinizi donanımlı bir çalışan haline getirirken; becerilerinizi artırmaya yönelik faaliyetlerde bulunarak öne çıkan aday olabilirsiniz. İnsan kaynakları uzmanı ile yapacağınız görüşmede, bu becerilerinizle ilgi çekebilirsiniz.
Özellikle kariyer sitelerindeki iş ilanlarının vazgeçilmezi olan ‘aranan nitelikler’ aslında hiç de öyle klişe beklentiler değildir. Eğer bu niteliklere sahipseniz iş yerinde uzun süre çalışan ve yükselen çalışanlardan biri olabilirsiniz. Hem kurumsal hem de bireysel rekabetin arttığı günümüzde, niteliklerinizi geliştirerek bilinçli bir çalışan olarak iş hayatına başlayabilirsiniz.
Bu mezun, o bildiğiniz mezunlara benzemez
Birçok yeni mezunda görünen korkak ve deneyimsiz tavırlar yerine, kendini ve yeteneklerini tanıyan nitelikli bir çalışan olarak ışıldamak için yüzünüzü kendinize dönmeniz gerek. Düşünce sisteminizi geliştirmek, ilk sohbette fark edilmenizi sağlayabilir.
İşverenlerin; merak eden ve sorgulamaktan çekinmeyen yeni mezunları, şirketlerine katacakları bir değer olarak görmeye başladıkları bir dönemdeyiz. Bir sorun gördüğünde altında yatan sebepleri merak eden ve çözüm üretmeye çalışan adaylar kesinlikle kısa sürede diğerlerinin arasından sıyrılacaktır.
İş başvurularında sıklıkla göze çarpan ‘aktif dinleyici’ ise sosyal iletişimin arttığı günümüzde toplantı sırasında konuşulanların önemli satırlarını hızlıca okuyabilme ve yerinde tepkilerle karşılık verme becerisini ifade etmektedir. Yeni mezun adaylardan beklenen, sessizce dinlemeleri veya aşırı tepkilerle kendini öne çıkarmaya çalışmaları değil; aktif bir dinleyici olarak toplantının akışına uyum sağlamalarıdır.
Bilgi, her çağda güçtür!
Çok iyi bir sözel bölümü öğrencisi olsanız da dijital çağda iyi bir iş bulmak istiyorsanız yeterli düzeyde bilgisayar, elektronik ve matematik bilgisine sahip olmalısınız. Matematik bilgisi derken, elindeki verileri analiz etmeye yetecek düzeyde istatistik bilgisinden söz ediyoruz.
İstatistik bilgisi; fikirlerinizi ve yeteneklerinizi pazarlarken karşınızdakini etkilemek için oldukça güçlü bir araca dönüşebilir. Bilgisayarınızın dilinden anlamak ise ufak tefek sorunlarla işlerinizin aksamasını ve gecikmelerin yaşanmasını önlemeye yarar.
Farklı alanlarda kendini geliştirmiş ve edindiği bilgileri iş aradığı sektöre uyarlamış bir yeni mezun, gerek Cv’si gerek mülakat sırasındaki tavırları ile işverenlerin veya işe alım uzmanlarının dikkatini çekecektir.
Hazırlayan: Hümeyra Yabar
Yorumlar