İnsanlar günde bir kaç defa tuvalete girer ve ihtiyaçlarını giderirler. Tuvalet temizliğini titizlikle uygulamak gerekir. Tuvalette olduğunuz sırada kapı veya camlar kontrol edilmeli ve dışarıdan görülebilme olasılığının ortadan kaldırılması gerekmektedir. Eğer evde çocuk bulunuyorsa, kapıyı kilitlemek gerekebilir. Tuvalette konuşmak caiz olmakla birlikte edebe aykırıdır. Bir zorunluluk olmadıkça tuvalette konuşulmamaya özen gösterilmelidir.
İşte tuvalet sonrası temizlikte dikkat edilmesi gereken hususlar;
- Tuvalet sonrası temizlik, temiz ve bol su ile yapılmalıdır. Tuvalet sonrası temizliğin su ile yapılması sağlık kuralları açısından son derece önemlidir.
- Temizlik tuvalet ihtiyacının bitmesinden sonra yapılmalıdır.
- Eğer tuvalet sonrasında abdest alınacaksa, bir süre beklemek gerekmektedir.
- Tuvalet temizliğinin sol ile yapılması uygundur.
- Tuvalet temizliğinde sabun ve benzeri temizlik maddelerinden yararlanmak gereklidir.
- Temizlik sonrası kalan ıslaklığın giyeceklere bulaşmaması acısından tuvalet kağıdı kullanmak son derece önemlidir.
- Tuvalletten çıkmadan önce eller bol su ve sabunla yıkanmalıdır. Bir çok hastalığın tuvalette kirlenen ellerle yayıldığını unutmayınız.
Peygamber Efendimiz (sav) bir hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur;
Sidikten sakınınız. Bir kimse öldüğü vakit, kabirde ilk hesabını bundan verir. (Taberani)
İnsan temizlik yaparken Allah’ın huzuruna temiz girmek için temizlik yaptığını düşünmelidir. Böyle bir temizlik abdestinde huzurlu alınmasına vesile olur. Taharet ve abdestte huzur, namazda da huzuru getirir. Gafletle yapılan taharet ve alınan abdest de namazın ve ibadetin gafletle geçmesine sebeptir.
Yorumlar