İslamiyete Uygun İdeal Bir Düğün Nasil Olmalıdır ?
Evlenmek Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) hem kavlî, hem de fiilî sünnetidir. Bunun için evliliğin bütün safhaları; nişandan nikâha, çeyizden düğüne kadar nasıl olacağı, nasıl yapılacağı, nelere dikkat edilmesi gerektiği bütün teferruatıyla hadislerde bildirilmiştir. Düğün merasimi de evliliğin önemli bir safhasıdır.
“Düğünlerinizi mescitlerde yapınız” ( Feyzü’l-Kadîr, 2/11) hadis-i şerifi düğünlerde nelere dikkat edilmesi hususunda önemli bir ölçüyü vermektedir. Demek ki, mescidde yapılması yasak olan şeyler düğün merasimlerinde de yasaktır. Diğer bir ifade ile, mescitlerde yapılamayan, düğün salonlarında da yapılmamalı. (1)
Bugünkü düğün salonlarında ise, çalgılı, danslı, kadınlı-erkekli merasimler yapılmaktadır ki, bunun ne sünnette yeri vardır, ne mescitlerde… Ayrıca kutsal bir müessese olan aile; günah, hata ve yanlış bir temel üzerine kurulursa, doğacak neslin bundan etkilenmemesi mümkün değildir. Uygun bir zemine ekilemeyen tohumdan nasıl verimli bir ürün alınamazsa, sünnete aykırı olarak yapılan düğün ve nikâhlardan da sünnete göre yetişecek nesiller beklemek hayal olur.
Bundan dolayı kendi inanç ve tercihlerinizde haklı olarak ısrar etmeniz size çok şey kazandıracaktır. Böyle bir ısrarınız Allah ve Rasûlünü razı edeceği için aynı zamanda bir ibadet, sünnet çerçevesinde hareket ettiğiniz için de sizi vicdanen huzur ve rahata götürecektir. Ayrıca hakkın hatırını gözettiğinizden dolayı başkaları için canlı bir örnek oluşturmuş olursunuz. Yoksa, “delidir, ne yaparsa yeridir” sözünde olduğu gibi, “düğündür, ne yapılsa mübahtır” şeklindeki bir yaklaşım ölçüsüz bir harekettir ve kimseye bir faydası yoktur.
Buna benzer meselelerde baştan sıkı tutulmaz, tavizler verilmeye başlanırsa, “taviz tavizi getirir” sözünde olduğu gibi, her yanlış hareket için bir kılıf ve bahane bulunur, aile hayatı önü alınmaz sıkıntılarla çalkalanır durur.
Netice olarak, böyle bir uygulamaya rıza göstermediğinizi, kabul etmediğinizi, mes’uliyet de alamayacağınızı belirtir, açık tavrınızı bildirirsiniz.
Not: (1) Mehmet Paksu’nun Kadın, Evlilik ve Aile
İslami ölçülere göre düğün ve eğlence nasıl olmalıdır?
İslam Hukuku Profesörü Hayrettin Karaman islamiyete uygun ölüçülerde bir düğünün nasıl olacağına dair bilgileri açıklıyor. Soru ve cevaplar, İslam Hukuku Profesörü Hayrettin Karaman‘ın resmi web sitesinden alınmıştır.
Soru: Rabbin izni ile Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) en kuvvetli sünneti olan evliliği düşünmekteyiz. Ancak evliliğin duyurulması konusunda iki görüş ortaya çıktı. Aile bireylerimiz düğün yapılmasını, düğünün bir düğün salonunda olmasını istiyor. Ancak kadın-erkek karışık olacak salonda ve çalgılı oyunlar da oynanacak. Biz ise bu şekilde olmasını istemiyoruz. Allah rızası için bir birlikteliğe adım atarken günah işlenmesine vesile olmak istemiyoruz. Ve bu noktada ailem ile çatışıyoruz. Ve ana-babaya asi olmaktan korkuyor ve çekiniyorum. Annem senelerce bu şekilde bir düğünün hayalini kurduğunu ve anne olarak bunu istemenin en doğal hakkı olduğunu söylemekte. Ve onun istediğini yapmadığımızda çok çok üzülecek… Dinimize göre düğünün nasıl olması gerektiği konusunda bizleri aydınlatırsanız çok mutlu oluruz. Bir de şunu eklemek istiyorum ki, dinimizin belirlediği kurallara karşı fazla hassas olmayan bir aile yapım var. Kadın erkek karışık olduğunda dahi erkeklerin bölümüne gidip eşiyle veya akrabaları ile oynayabilecek kişiler var. Allah razı olsun. Selam ve dua ile…
Cevap: Dinimiz haram, helal, mekruh, çirkin, ahlaka aykırı nesneler ve davranışları açıklamış, bunlara hangi durumlarda nasıl riayet edileceğini de bu yoldan -çerçeve olarak- aydınlatmıştır. Düğünün nasıl yapılacağını din, detaylarıyla belirlememiş; bunu, haramlara düşmemek şartıyla düzenleme işini müslümanların örf ve âdetine, içinde bulunduklara şartlara bırakmıştır. Medine’de Peygamberimizin muhterem eşi bir yoksul kızı gelin etmişti, gelin gittikten sonra Peygamberimiz eve gelmiş ve gelinin, bu şehirde âdet haline gelmiş olan müzik eşliğinde gidip gitmediğini sormuş, “Böyle bir şey yoktu” cevabını alınca “Keşke olsaydı, Medineliler buna alışmışlardır, bundan hoşlanırlar” demiştir. Haramlar bellidir, düğünde meşru eğlence ve neşe caizdir, hatta gereklidir, haram işlemeden “müzik, oyun, eğlence, yeme içmeyi…” de içeren düğün şekilleri bulunabilir.
Soru: Hocam, Moral Dünyası dergisinin Temmuz ayı sayısında düğünler konusunu kapak konusunu işleyerek “İdeal bir düğün nasıl olmalıdır?” sorusuna cevap bulmaya çalışacağız. Malumunuz olduğu üzere düğünler her kesimden insanın katıldığı bir platform. Çok değişik düşünce ve fikirde insanlar bir araya geliyorlar. Düğünlerde çok çeşitli uygulamalar yapılıyor. Düğünlerde yapılan uygulamaların nasıl olması gerektiği yönünde bazı sorularımız olacaktı. Ayrıca sizin bu konuda yazmış olduğunuzu söylediğiniz yazınız da bize ışık tutacaktır.
Düğünden maksat nedir? Düğünler eğlenme maksatlı mı yapılır?
Cevap: Düğünler bir mutlu olayı ilan ve mutluluğa katkıda bulunmak maksadıyla yapılır.
Soru: Düğünlerde Kur’anı Kerim okunmalı mı? Okunursa ne zaman ve hangi miktarda kimler tarafından okunmalı?
Cevap: Düğünde Kur’an okumak genellikle uygun olmuyor. Okunacaksa bunun uygun yeri ve zamanı gözetilmelidir.
Soru: Düğünlerde dini konuşma yapılmalı mı? Yapılırsa kim tarafından, ne kadar süre ile ve hangi konularda yapılmalı? İnsanlara ne gibi mesajlar verilmeli veya verilmemeli?
Cevap: Düğünlerde, vaaz eder gibi “dini konuşma” yapılmamalıdır.
Soru: Düğünlerde oynama-eğlenmenin ölçüsü ne olmalı? Kadın ve erkeklerin bir arada bulunduğu düğünlerde oynama ve eğlenme yapılmalı mı? Eğer eğlence düzenlenecekse kadın ve erkekler ayrı ayrı mı eğlenmeli?
Cevap: Bazı yerlerde ve durumlarda kadınlarla erkekleri ayırmak mümkün veya uygun olmaz. Eğer her iki cins de varsa kadınların oynamaları uygun ve caiz olmaz. Erkekler ise örf ve adete göre erkeklere mahsus oyunları oynayabilirler.
Soru: Düğünlerde hangi tarz çalgı aletleri kullanılmalı, hangi tarz şarkılar söylenmeli veya söylenmemeli? İlahi ve dini içerikli müzikler söylenmeli mi?
Cevap: Her türlü musiki aleti yerine göre kullanılabilir. Şarkı, türkü ve ilahilerden bir demet sunulabilir. Şarkı ve türkülerin nezih, ahlaka ve dine aykırı olmayan güfteli olması gerekir.
Soru: Düğün merasimlerinin kadın ve erkek ayrı mı yapılması gerekiyor? Eğer bir arada yapılacaksa nelere dikkat etmeli?
Cevap: Bir arada olması gerektiğinde kadınların tesettüre dikkat etmeleri ve yabancı (mahrem olmayan) erkeklerle ihtilattan (temas etmek, yanyana gülüşüp oynamaktan…) sakınmaları gerekir.
Kaynak: hayrettinkaraman.net
çalgı aletleri haram değil mi peygamber efendimiz(sav)in ‘ümmetimden bir kesim çalgı aletleri ve zinaya helal diyecek’ şeklinde bir hadisi şerifi olduğunu duydum
[…] tasarımcı ve markalardan seçtiğimiz gelinlikler tesettürlü hanımların da düğünlerinde rahatlıkla kullanabilecekleri modellerden oluşuyor. Yalnız bazı modeller var ki tamamen kapalı […]