Okullar açıldı, sonbahar geldi ve yoğun bir dönem bizleri bekliyor… Bu yorucu dönemden biraz sıyrılıp, doğa ile iç içe bir gün geçirmeyi kim istemez ki…
Tüm yoğunluklarınızdan ve stresinizden uzaklaşıp, yeşil doğa ile kucaklaşma niyetindeyseniz size çok güzel bir önerimiz var! Şehrin göbeğinde botanik bir bahçe sizleri bekliyor! Üstelik bu bahçe 7’den 70’e her yaş grubuna hitap eden eğitim atölyeleri ile birlikte sizlere doğal bir terapi sunuyor… Şehrin içinde böylesine güzel bir yeşil alan neresi diye soracak olursanız çok uzaklara gitmeyin, burası Ataşehir’de bulunan “Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi”… Bahçenin ziyaretçi girişi Ataşehir Bulvarı üzerinde bulunan kapıdan yapılmaktadır. Bahçe’ye giriş ücretsizdir.
Ali Nihat Gökyiğit‘in eşi adına kurduğu Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, yeniden düzenlenerek ‘Bir İstanbul Bahçesi‘ne dönüştü. Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, İstanbul gibi bir metropolün ortasında, barındırdığı canlı bitki koleksiyonları ve yürüttüğü bilimsel ve eğitsel etkinliklerle Türkiye’deki okul dışı öğrenme mekânlarının en önemlilerinden biri.
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, Türkiye’de eğitim birimine sahip olan ve sistemli olarak farklı gruplar için eğitim programları uygulayan ilk ve halen tek botanik bahçesidir. Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen Küresel Bitki Koruma Stratejisi’nin hedeflerinden biri olan Hedef 14; bitki çeşitliliğinin önemi ve bu çeşitliliğin korunmasına duyulan ihtiyaç konularının, eğitim ve halk eğitimi programlarına katılmasını öngörüyor. Eğitim programları ise bu hedefi gerçekleştirmek için halk eğitimi konusunda aktif rol oynuyor. İstanbul’un göbeğinde bulunan Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi‘nde birçok etkinlik bulunuyor. Kurslar, sergiler, belgesel gösterimleri, konferanslar, atölye çalışmaları ve daha birçok etkinliğin düzenlendiği botanik bahçesinde siz de yerinizi alabilirsiniz. Üstelik bu etkinliklerin bazılarına ücretsiz olarak da katılabiliyorsunuz.
Yetişkin etkinlikleri kataloğunu inlemek için tıklayın.
Çocuk etkinlikleri kataloğunu inlemek için tıklayın.
İstanbul Bahçesi’nin Bölümleri
Bahçe üç bölüm üzerine kurulu 5 adadan oluşuyor. Adalar arasında geçiş, tünel ve köprülerle sağlanıyor. Tünellerin birinde İstanbul’un nadide çiçekleri ve anıt ağaçları, diğerinde ise Türk süsleme sanatının temsili fotoğrafları sergileniyor. Bunun dışında Boğaziçi’ni temsil eden akıntılı su kanalı, 300 sene öncesine ait bir Osmanlı konak bahçesi ve otağı, mahalle çeşmesi ile İstanbul’da bulunan çiçek, ağaç ve çalılar yer alıyor. Ayrıca gezenleri bilgilendirmek amacıyla bahçedeki çiçeklerin yanlarına isimleri ve fotoğrafları da konulmuş. Projenin amacı; 1641 yılında Bahçe Düzenleme ve Ağaç Geliştirme Cemiyeti’nin kurulması ve ‘Çiçekçibaşı’ makamının oluşturulmasıyla tohumları atılan Osmanlı bahçe kültürünü günümüzde de yaşatmak.
Bir İstanbul Bahçesi 7 gün boyunca ücretsiz gezilebiliyor. Yeşil alan üzerinde piknik yapmak ve ateş yakmak yasak. Piknik yapmak isteyenler için özel bir mesire alanı ayrılmış. Ayrıca piknik alanının hemen yanında çocuklar için keşif alanı ve park bulunuyor. Yine parkın her yerini gören ‘veli seyir terası’ da oynayan çocuklarınızı gözetlemeniz için düşünülen yerlerden.
Yorumlar