İstanbul’da Ziyaret Edebileceğiniz Manevi Huzurun Adresi 5 Türbe

İstanbul’da Ziyaret Edebileceğiniz Manevi Huzurun Adresi 5 Türbe

İstanbul Türbeleri

Evliyalar Şehri” olarak adlandırılan İstanbul, birbirinden eşsiz cami ve türbelere ev sahipliği yapıyor. Yüzyıllar boyunca pek çok hükümdarın gözdesi olan bu şehir, tarih içerisinde çok defa fetihler gördüğünden nice evliyanın da kalıcı istirahat mekanı oluyor. Köklü bir tarihe sahip İstanbul’da mutlaka görülmesi gereken pek çok yer var. Özellikle gönlünüzü huzurla dolduracak ve bol bol dua edebileceğiniz türbeler.

Gelin, aileniz ve sevdiklerinizle manevi zenginliklerle dolu türbelere doğru ufak bir yolculuğa çıkalım. İşte dualarınızı ihya etmek ve huzurlu bir gün geçirmeniz için İstanbul’da ziyaret edebileceğiniz 5 türbe…

Eyüp El Ensari Türbesi

Eyyûb El Ensari Türbesi

672 yılında vefatı üzerine İslam ordusunun İstanbul’da ulaştığı en ileri noktaya defnedilen Ebû Eyyûb’ün mezarı, Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettikten sonra Akşemsettin’den mezarın bulunmasını istemesi üzerine keşfedilmiş ve türbe haline getirilmiştir. Eyüp Sultan Camii adıyla bilinen Camiin kuzey tarafında ve iç avlunun hemen önündedir. İstanbul’da yapılan ilk eser budur.

Büyük Türk hükümdarı Fâtih Sultan Mehmed tarafından, 1454-55 tarihlerinde yaptırılan Eyüp Sultan Türbesi, haftanın her günü yalnızca 09.30- 16.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Eyüp Sultan Cami ise haftanın her günü ve saati ibadete ve ziyarete açık.

Adres: Eyüp Merkez, 34050 Eyüpsultan/İstanbul

Hz. Yuşa Türbesi

Hz. Yuşa Türbesi

Yuşa (as) İsrailoğullarına gönderilen peygamberlerdendir. Musa (as)’dan sonra gönderilmiş olup Musa (as)’ın yeğeni veya vekilidir. Yusuf (as)’ın neslinden gelen Nûn’un oğludur. Annesi Musa aleyhisselamın kız kardeşidir. Yuşa (as), Musa (as)’a bildirilen dînin esaslarını insanlara tebliğ etmiştir. Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (sav)’in haricinde diğer peygamberlerin kabri için kesin bir yer söylemek uygun görülmemiştir. Makamı demek daha uygundur. Burası da Hazreti Yuşa (as)’ın makamı ve bu makamdaki camisi. Manzarası, konumu çok güzel ve manevi hissi yüksek bir cami Beykoz’da ki Yuşa Tepesinde bulunuyor.

Türbeyi gün içerisinde 09:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Toplu taşıma ile 15A, 15T, 15TY ve 135G numaralı otobüslerle buraya ulaşabilirler. Kendi aracınızla da Kavacık sapağından Beykoz yönüne doğru ilerleyerek Tokatköy’e vardığınızda tabelalar sizi yönlendiriyor.

Adres: Adresi: Anadolu Kavağı Mh., Beykoz / İstanbul

Şeyh Yahya Efendi Türbesi

Şeyh Yahya Efendi Türbesi

Yahya Efendi, Kanuni Sultan Süleyman’ın süt kardeşidir. Trabzon’da doğan Yahya Efendi öğrenimine devam etmek için İstanbul’a gelir. İslam ilimleri, tıp ve geometri alanlarında ders vermeye başlayan Yahya Efendi 1553’te Sahn-ı Seman medreselerinin birinde müderrislik yapar. Kanuni’nin oğlu Şehzade Mustafa’yı boğdurtması üzerine ona yaptığının yanlış olduğunu anlatan bir mektup yazar. Bunun üzerine Yahya Efendi görevinden azledilerek emekli edilir. Emekli edilmesinden sonra Beşiktaş’ta kendine bir bahçe satın alarak bir ev ve mescid yaptırır. Daha sonra evin etrafında medrese hamam ve çeşme yaptırarak burayı bir külliye haline getirir. Kendi yaptırdığı medreselerde tıp ve İslam bilimleri eğitimi vermeye devam eder. 1569 yılında vefat eden Yahya Efendi’nin cenaze namazını Süleymaniye Cami’nde Şeyhülislam Ebussuud Efendi kıldırır. Beşiktaş’taki dergahına defnedilen Yahya Efendi’nin türbesini de 1571 yılında II. Selim Mimar Sinan’a yaptırır.

Yıldız Parkı’nın yanındaki dik yokuştan biraz zorlanarak çıktıktan sonra huzur ve maneviyat dolu bir kapıdan içeriye adım atıp Yahya Efendi Dergahına ulaşıyorsunuz. Biraz ilerideki çeşmede susuzluğunuzu giderip tarikat ehli, devlet ricali ve hanedan mensubu şahısların mezarlarının arasından kuş sesleriyle yukarı doğru tırmanarak eşsiz bir manzara ile karşılaşıyorsunuz. Şehirde ama şehirden uzak gibi.

Adres: Yıldız Mahallesi Çırağan Caddesi, Yahya Efendi Sk. No:6, 34349 Beşiktaş/İstanbul

Aziz Mahmud Hüdayi Efendi Türbesi

Aziz Mahmud Hüdayi Efendi Türbesi

Aziz Mahmut Hüdâyî Hazretleri, İstanbul’un ileri gelen Hak dostlarındandır. Hüdâyî ismi ve Aziz sıfatı, şeyhi tarafından kendisine verilmiştir. Üstadı Üftade Hazretlerine intisap etmeden önce Bursa kadısı ve müderrislerindendir. Hüdâyî Hazretleri, İstanbul’a gelip dergâhını kurduktan sonra Üsküdar’daki dergâhı, kısa zamanda bir ilim ve irfan mektebi hâlini almıştır. Zamanının sultanları, Sultan III. Murat ve I. Ahmet Han kendisinin talebesi oldular. II. Osman ve IV. Murat Han da kendisine gönül veren sevgili talebelerindendir.

Haftanın yedi günü 07:30 ile 20:00 saatleri arasında ziyarete açık olan türbeye özel aracıyla gelmek isteyenler, Edirne veya Kadıköy yönünden gelirken Altunizade çıkışından Bağlarbaşı, Üsküdar tabelasını takip ederek türbeye ulaşabilir. Avrupa yakasından gelmek isteyenler; Marmaray başta olmak üzere Edirnekapı’dan 500A numaralı Edirnekapı-Kadıköy, Taksim’den, 110 numaralı Kadıköy-Taksim otobüsünü kullanabilir. Anadolu yakasından gitmek isteyenler ise tüm ilçelerden Üsküdar’a gelen toplu taşıma araçlarının hepsini kullanabilirler.

  • Adres: Aziz Mahmut Hüdayi Mah. Aziz Mahmut Efendi Sk. Cami İçi No:1 Posta Kodu: 34672 Üsküdar/İstanbul

Sümbül Efendi Türbesi

Sümbül Efendi Türbesi

Asıl adı Sümbül Sinan olan Sümbül Efendi (ö. 936/1529), Halvetiyye tarikatının Sünbüliyye kolunun kurucusudur. Kabri, Fatih’te Kocamustafapaşa’da Sümbül Sinan Efendi Türbesi’ndedir. 899 (1494) yılından vefatına kadar, kendi adıyla anılacak olan Koca Mustafa Paşa Dergâhı’nda irşad faaliyetini sürdüren Sünbül Efendi cuma günleri Ayasofya ve Fâtih camilerinde vaaz verdi, vaazların ardından dervişleriyle Halvetî devranı icra etti. Yavuz Sultan Selim yaptırdığı caminin açılış merasimi sırasında vaaz etme görevini ona verdi. Bu onun padişah nezdindeki itibarını göstermektedir.

Sümbül Efendi Camii’ne gitmek için D44 no’lu dolmuşa binebileceğiniz gibi metro ile gitmek için ise M1A, M1B ya da M2 metrolarını binebilirsiniz. Otobüs ile gitmek için ise 35A veya 35C numaralı otobüslere binerek ulaşım sağlayabilirsiniz.

Adres: Koca Mustafapaşa Cd. No:167 Fatih/İstanbul

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir