İstanbul Fetih Turu
Fetih 1453 filmine milletçe epey ilgi gösterdik. Öyle ki film, dört milyon seyirci barajını en kısa sürede aşan film oldu…
Peki, İstanbul’un fethinin nerede başladığı, savaşın hangi mekânlarda geçtiği ya da fethin sultanı hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? Fethin nerede başlayıp nasıl devam ettiğini yerinde görmek isteyenler için Alkış Turizm, ‘Fetih Turları’ düzenliyor. Bu turların ilki geçtiğimiz pazar günü Turizmci Güçhan Bedestenci ve İstanbul rehberi Iraklı Müslim Aldi eşliğinde başladı. Geziye, 10 kişi katıldı. Aldi rehberliğindeki gezi oldukça keyifliydi. Çünkü o, tarih kitaplarında yazılanların dışındaki bilgilerle renklendiriyor anlatımlarını. “Boğazkesen Hisarı’nın boyu şu kadar metre demeyeceğim. Bu bilgiyi hem istediğiniz kaynaktan öğrenirsiniz hem de aklınızda kalmayabilir.” diyor. Bunun yerine Fatih Sultan Mehmet Han’ın askerleriyle beraber kucağında taş taşıyarak hisarın duvarlarını yükselttiklerini anlatıyor. Olayların tarihini değil, ruhunu, sanki o günde yaşıyormuş gibi adeta. Öyle hevesle aktarıyor ki dinleyenler adeta coşuyor. Aldi’nin babası Iraklı, annesi Türk. 14 yıldır Türkiye’de yaşıyor. İstanbul’a ve Osmanlı tarihine oldukça hâkim. Bu hem tarihi mekânlarda hem de yol boyunca araçtaki anlatımlarından anlaşılıyor. Bundan sonraki fetih turunun tarihi 18 Mart. Geziler ayda bir ve pazar günleri gerçekleşecek.
Gezinin ücreti 45 lira (müze girişleri dahil). Fetih turlarına katılmak isteyenler www.alkistur.com adresini ziyaret edebilir.
Buluşma noktası Kadıköy
Gezi, Anadolu Yakası’nda oturanlar için saat 08.45’te Kadıköy İskelesi’nde başlıyor. Buradan Beşiktaş’a doğru yol alınıyor.
İkinci adres, Beşiktaş
Avrupa Yakası’nda oturanlar için 09.15’te Beşiktaş İskelesi’nde buluşuyor. Yolculuk Rumeli Hisarı’na….
Fethin başlangıç noktası
Fethin başlangıç noktası Rumeli Hisarı’na varılıyor. Sabah saatleri, hava biraz soğuk; ancak rehber Aldi fethin coşkusunu cümlelerine öyle yansıtıyor ki soğuk çok da hissedilmiyor. Rehberin etrafını saran grup zaman zaman anlatılanlar karşısındaki şaşkınlığını gizleyemiyor.
Fatih’in otağının bulunduğu yer
Panorama 1453 Fetih Müzesi, Fatih’in savaş sırasında otağının bulunduğu yere inşa edilmiş. Burada rehbere çok söz düşmüyor. Zira bir yandan top sesleri, bir yandan mehter takımı, en önemlisi de insana savaşın içindeymiş izlenimi veren atmosfer ziyaretçilere her şeyi anlatıyor.
Fethin olmazsa olmazı
Askeri Müze Panorama’dan çıktığımızda saatler 12.00’yi gösteriyordu. Merkez Efendi’de öğle yemeği yedikten sonra yolculuğumuz Askeri Müze’ye doğru devam etti. Böyle bir fetih turunda müze ziyaret edilmezse çok şey eksik bırakılmış olur. Çünkü devasa mekanda hem bizim hem de diğer ülkelerin savaşta kullandığı hemen her aleti görmek mümkün.
Son durak Fatih’in türbesi
Fetih turunun son durağı Fatih Camii ve Fatih Sultan Mehmet Han’ın türbesiydi. Sultan Fatih’in özellikle bu mekânı kabri olarak vasiyet etmesinin özel bir nedeni var. Sebebini merak edenler geziye katılıp rehber Müslim Adli’den öğrenebilir.
Yorumlar