Aşure sadece bir tatlı değil aynı zamanda paylaşmanın, dayanışmanın, birlikte olmanın, şükretmenin ve bereketin simgesidir.
Bu sebeple Nuh Peygamber zamanından bu yana hala pişirilir ve konu komşuya dağıtılır. Bu güzel gelenek pandemi şartlarında biraz sekteye uğrasa da halen devam ediyor.
Muharrem ayının 10. gününden itibaren hemen hemen her mutfakta aşure yapma telaşı yaşanıyor. Yeşiltopuklar.com ekibi olarak daha önce pek çok aşure tarifi paylaştık. Bu sefer de aşurenin İstanbul’daki en iyi 7 adresini sizler için araştırıp, derledik.
İster damak zevkinize göre kendiniz yapın ister bu derlediğimiz mekanlara gidin ama Muharrem ayının geleneksel lezzeti aşureden mutlaka tadın.
Zennup 1844 Büyükyalı Fişekhane
Şef Ömür Akkor’un da dediği gibi, “Aşure demek Zennup 1844 demek…
Bu yılda her yıl olduğu gibi bolluk ve bereketin sembolü aşureyi hem görsel hem de lezzeti doruklara taşıyan bir tarif ile pişiren Zennup 1844, çok eski bir gelenek olan “gül suyu ile yıkanan tabaklarda” Zennup Misk’li Saray Aşuresi olarak sunuyor.
Rengarenk bir görsel şölen havasında hazırlanan aşurelerin sunulduğu tabaklar da kendinizi eski dönemlerde hissetmemeniz imkansız.
Beyaz Fırın
İki asırlık bir İstanbul markası olan Beyaz Fırın, bolluk ve bereketi sembolize eden, vitamin ve enerji deposu olarak bilinen buğdayla hazırlanan aşurede; kuru fasulye, nohut, kuru üzüm, ceviz, kayısı, fındık ve nar kullanıyor. Beyaz Fırın mutfağında, en kaliteli malzemeler, en eski ve en hakiki reçetelerle sayısız lezzetlere dönüşüyor yıllar içinde. Ürünlerinde tazelik ve lezzet ise vazgeçilmezleri. Aşureyi de ev tariflerini aratmayacak kıvamda yapanlardan.
Kandilli Pastanesi
Osmanlı saray mutfağının bereketli lezzetlerinden olan Aşure, Kandilli Pastanesi’nin orijinal tarifi ve limitli üretilen zarif sunumu ile bu hafta sizlerle…
Sütiş
Tüm sütlü tatlıların reçetelerini, hala orijinaline sadık kalarak hazırlayan bir işletme Emirgan Sütiş. Geleneksel lezzetlerden aşureyi de bu reçetelere göre özenle hazırlıyor.
Hafız Mustafa 1864
İstanbul’un hem Anadolu hem Avrupa yakasında şubeleri bulunan Hafız Mustafa 1864’ün aşuresine sarı rengi safran veriyor. Tadını bozduğunu düşündükleri için aşurede kuru fasulye kullanmayan mekan; buğday, pirinç, kuru üzüm, kayısı, ceviz ve incirle damak çatlatan bir lezzete imza atıyor.
Saray Muhallebicisi
86 yıllık bir geçmişe sahip Saray Muhallebicisi “Biz zevkle yemeyeceğimiz bir tatlıyı asla misafirlerimize sunmayız” prensibiyle hareket ediyor. Buğday, şeker, üzüm, incir, kayısı; süslemek için de ceviz, fındık, kuşüzümü, nar kullanarak geleneksel bir aşure yapıyor.
Özsüt
1938 yılından beri özellikle en lezzetli sütlü tatlıların adresi Özsüt’te aşure, pirincin özel değirmenlerde öğütülmesiyle hazırlanan sübyeyle doygun bir kıvama ulaşıyor. Aşurelik buğday, fasulye, nohut, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir, portakal şekerlemesiyle pişirip; tarçın, susam, ceviz, kuru kayısı ve kuşüzümüyle süslüyor.
Yorumlar