Yüzyıllardır Ramazan fenerlerinin hiç sönmediği, sahur davulcularının sokaklarda gezindiği, upuzun iftar masalarıyla birlik ve beraberliğin çoğaltıldığı bir şehir olan İstanbul, bu sene de Ramazan’ı tüm misafirperverliği ile konuk ediyor. 11 ayın sultanı Ramazan’da İstanbul’un kadim semtlerinde sokaklar şenlik yerine dönüşüyor.
Oruç tutmaya alıştığımız ilk günleri geride bıraktık. Rahmet ve bereket ayı Ramazan’ı tüm coşkusuyla hissedebilmek için artık sokağa çıkma vakti. Meydanlardaki iftar sofraları ve sahura kadar devam eden kültür ve sanat etkinlikleri Ramazan ruhunu hissedebilmeniz için belediyeler tarafından programlandı.
Semtlere göre İstanbul’da Ramazan etkinliklerini sizin için derledik. Bu kutlu ayın her gününü hissedebilmek için kendi programınızı oluşturun. Bırakın Ramazan hem evinize hem ruhunuza sokulup size yenilikler, bereket, şifa getirsin.
Ramazan ayının vazgeçilmezi Sultanahmet
İstanbul’da Ramazan deyince akla ilk gelen semt şüphesiz ki Sultanahmet’tir. Sultanahmet Meydanı bu sene tam anlamıyla Ramazan için donatıldı. Belediyenin meydan düzenlemesi sayesinde, ailenizle iftar veya sahur yapabileceğiniz masalar eklendi.
Meydandaki Meşhur Ramazan Etkinlikleri
- Türk Sanat Müziği ve Tasavvuf Müziği konserleri
- Seyr-ü Temaşa ve Semazen gösterileri
- Hacivat-Karagöz
- Mehter takımı
- İllüzyon, jonglör – kukla gösterileri
İftardan önce, Diyanet İşleri Başkanlığının Beyazıt meydanında düzenlediği kitap fuarını gezebilirsiniz. Fuar her gün saat 11.00’den gece 24.00’e kadar ziyaret edilebilecek. İftardan sonra ise, Sultanahmet meydanındaki ebru, çini, tezhip, sahlep, boza gibi geleneksel tatların ve sanatların sergilendiği Asırlık Tatlar ve Sanatlar Çarşısını gezip, alışveriş yapabilirsiniz.
Ramazan’da Eyüp Sultan’ı ziyaret…
Uzun zamandır beklenen müjde nihayet geldi. Eyüp Sultan Türbesi, yaklaşık 2,5 yıl aradan sonra yeniden ziyarete açıldı. Ramazan ayı boyunca 09:00 – 12:30 saatleri arasında türbeyi ziyaret ederek, dua edebilirsiniz. Eyüp’te Ramazan, 24 saat boyunca aynı coşkuyla devam ediyor.
Bizim tavsiyemiz, iftarınızı Eyüp Camii civarında yapıp, iftardan sonra Feshane’ye koşmanız. Eğer teravih namazını ve sabah namazını Eyüp Sultan Caminde kılmayı istiyorsanız namaz vaktinden önce orada bulunmanız gerekiyor. Çünkü cami bahçesine örtüler serilmesine rağmen, cemaat bir hayli kalabalık olduğu için yer bulmak da sorun yaşayabilirsiniz.
Mihrimah Sultan Caminde teravih…
Bu Ramazan, akşam vakitleri Üsküdar meydanında duyduğunuz o güzel Kur’an-ı Kerim sesinin geldiği yere, Mihrimah Sultan Camisine davetlisiniz. Ramazan sizin için Kur’an zifayeti anlamına geliyorsa soluğu Üsküdar’da almalısınız. Osmanlı’nın geleneksek “Enderun Teravihi” geleneği, bu yıl Üsküdar’da Valide-i Cedid Camisinde yaşatılmaya devam ediliyor. Teravihe Üsküdar’a gitmek için bundan daha güzel bir sebep olamaz.
Üsküdar sahildeki Ramazan çadırında veya restaurantlardan birinde iftar yaptıktan sonra, denize karşı çayınızı yudumlayabilirsiniz. Üsküdar’daki ara sokaklarda küçük bir gezinti yaptıysanız birbirinden güzel camiler olduğunu görmüşsünüzdür. Teravih için onlardan birini de seçebilirsiniz.
Ayrıca Ramazan’da bir akşam olsun, Çınaraltı sohbetlerine katılmanızı tavsiye ederiz. Üsküdar; iftar çadırları, sahur sofraları ve Enderun Teravihleri, Çınaraltı sohbetleri ile Ramazan’da sizleri bekliyor.
Hazırlayan: Hümeyra Yabar
Yorumlar