İstanbul’un Tarihi Semti Boyacıköy’de Bahar Gezintisi

İstanbul’un Tarihi Semti Boyacıköy’de Bahar Gezintisi

Boyacıköy

Baltalimanı ile Emirgan arasında yer alan İstanbul’un tarihi semti Boyacıköy’de bahar gezintisi yapmaya ne dersiniz? Hele ki baharın bütün cömertliği bu semtlerdeki evlerin bahçelerine yansırken. Baltalimanı’ndan Kemik Hastanesi’ni geçtikten 200 metre sonra sol tarafta göreceğiniz ‘Boyacıköy Yokuşu’ tabelasından yukarı doğru tırmanarak Emirgan tarafından geliyorsanız eğer yürümesi yaklaşık 10 dakika. Arada Ata Olgaç Sokak’a uğrayıp, mor salkım ve yaseminlerin fışkırdığı bahçeleri koklarsanız zamanın nasıl geçtiğini anlamadan yol biraz uzayabilir. Sahilden yürüyerek de buraya ulaşmanız  mümkün ama çıkacağınız dik yokuş için hazırlıklı olun.

Boyacıköy Evleri

Yasemin ve mor salkım kokulu apartmanlar, kırılgan ahşap köşkler, gösterişli yalılar, mütevazı konaklar hep bir aradadır burada. Yürürken bir yokuşun başında durup öteden görünen denizin maviliklerine dalarsınız aynı zamanda… Boğaziçi’nin gözü gibi sakındığı Boyacıköy’ü kırk yıldır aynı buraya gelip çay, kahve içen de sever ilk kez görmeye gelen de.

Boyacıköy’ün Hikâyesi

Boyacıköy’ün Hikâyesi

Geçmişte bir sayfiye yeri olarak tercih edilen Boyacıköy, ismini III. Selim döneminde, Trakya’dan; özellikle Kırklareli civarından getirtilen boyacı ailelerden alıyor. Bu aileler çeşitli kumaşları, fesleri boyamak için gelip bu semte yerleşmiş. Bir kısmı günümüze kadar gelmiş olan ahşap evlerde yaşamlarını sürdürmüş.

Boyacıköy’ün sakinleri 1900’lerin ortalarına kadar en fazla Rumlar, sonra Ermeniler ve Türklerden oluşuyormuş. Bu yüzden burada gezerken, gayrimüslimler için yaptırılmış mezarlıklara, Rum Ortodoks ve Ermeni Kiliseleri’ne denk gelebilirsiniz. Aynı zamanda Boyacıköy Caddesi ile Doğru Muvakkithane Sokağı’nın köşesinde Emirgan iskelesinin karşısında yer alan, ana kapısı üzerindeki kitabeye göre 1779–1780 yıllarında I. Abdülhamit tarafından –şehzadelerinden Mehmet ve onun annesi Hümaşah Hatun için– yaptırılan Emirgan Hamid-i Evvel Camisini de görebilirsiniz.

Cafe Boyacıköy

Boyacıköy’de Mola Vermek İçin Uğrayabileceğiniz Mekanlar

Boyacıköylüler’in çok sevdiği mekanlarda çay eşliğinde menemen yemek mi yoksa çilekli pasta ile damakları çatlatmak mı, siz karar verin. Boyacıköy gezinizde uğrayacağınız iki mekan önerimiz de aklınızda olsun.

Cafe Boyacıköy

Kahvaltı tabağı, menemen, ev yapımı börek ve demleme çay eşliğinde nefis bir kahvaltı yapabileceğiniz minik butik kafe; Baltalimanı sahile yaklaşık 200 metre mesafede Boyacıköy yokuşu üzerinde yer alıyor. Saat 8:30-19:00 arasında hizmet veren kafenin kara tahta üzerine yazdıkları mevsime göre değişen günlük menüleri bulunuyor. Kahvaltı tabağı içerisinde beyaz peynir, dil peyniri, domates, salatalık, siyah ve yeşil zeytin, ceviz, poğaça, ayva reçeli ve seçtiğiniz şekilde pişirilmiş yumurta bulunuyor. Kahvaltının yanı sıra günlük ve taze olarak hazırlanan makarna, çıtır mantı, börek, kek, ekmek ve zeytinyağlılar da servis ediliyor. Vegan tüketime uygun birçok ürünün de mevcut olduğu bu kafeye Boyacıköy’ü gezmeye geldiğinizde uğrayın.

Cafe Boyacıköy İletişim:

  • Adres: Emirgan, Fırın Sk. No:36/A, 34467 Sarıyer/İstanbul
  • Telefon: (0212) 229 32 04

Beam Bakes

Beam Bakes

Çiçekli pastalar, nohut ve kestane unlu ekmekler, rafine şekersiz cevizli kekler ve nefis balkabaklı muffin’ler… Hepsi Emirgan’da küçük bir atölyenin mutfağından çıkıyor. Bu leziz tatlı ve ekmeklerden şeker hastaları da tüketiyor, küçük çocuklar da. Burası kurumsal hayatı bir kenara bırakıp mutfağında sağlıklı lezzetler geliştirmeye başlayan Berfe Tümen’in butik atölyesi Beam Bakes… Bu renkli pasta ve ekmek atölyesinde sağlıklı ve iştah açıcı seçenekler sizi bekliyor.

Beam Bakes İletişim:

  • Adres: Emirgan, Haydar Rıfat Sk. no:6 34467, 34467 Sarıyer/İstanbul
  • Telefon: 0542 351 77 89

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir