Kadının Sesi Mahrem midir?
Kadının yabancı erkeklerle konuşması ile ilgili olarak Kur’an ve Sünnette herhangi bir yasak olmadığı gibi aksine bunun mubah olduğunu gösteren deliller vardır.
Biat esnasında Peygamberimizin kadınlarla konuşması, kadınların Peygamberimize soru sormaları, sahabenin Peygamberimizin eşlerine soru sormaları, o dönemde kadınların ticaretle uğraşmaları dolayısıyla alış-veriş esnasında yabancı erkeklerle konuşmaları ve daha buna benzer pek çok olay kadınların yabancı erkeklerle konuşabileceğini gösteriyor.
Çünkü kadınlar için mubah olan ticari işlemler, soru sorma, bilgi alma, öğrenme hakkı ya da benzer diğer ihtiyaçlardan dolayı konuşmak zorundadır. Kadının yabancı erkeklerle konuşmasını yasaklamak kendisine yine dinin verdiği akları elinden almak anlamına gelir ki bu da mantıksız olur.
Kadının yabancı erkeklerle konuşmasına izin verilmiştir ancak bu konuda bir ölçü de belirlenmiştir. Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulur:
“Ey Peygamber hanımları! Siz kadınlardan her hangi biri değilsiniz. Eğer Allah’tan korkuyorsanız (yabancı erkeklere karşı) çekici bir eda ile konuşmayın; sonra kalbinde hastalık bulunan kimse ümide kapılır. Güzel söz söyleyin.
(Ahzab 32/33)
Ayette her ne kadar Peygamber hanımlarına hitap ediliyorsa da onların mü’minlerin anneleri olmaları ve mü’min kadınlara örnek olması nedeniyle hükmün tüm kadınları kapsadığını söylemek yanlış olmasa gerekir.
Burada kadının konuşmasına ölçü getirilmesi kadının hakkını sınırlamak değil, yabancı olduğu için kendisinden emin olunamayan kişinin muhtemel kötülüklerinden ya da kötü düşüncelerinden kadını korumaktır.
Ancak kadının sesini zevk almak için dinlenmesi, kadının da sesini bu amaçla kullanması haramdır. Yani bu konuda kadının sesi mahremdir.
Kaynak: Kadın ve Aile İlmihali
Yorumlar