Alışılagelmiş bir klişe vardır: “Evlendiğimde zayıftım, sonrasında kilo aldım” diye. Peki neden kadınlar evlendikten sonra kilo alır? Düğün öncesi ve düğün sonrası değişen, bu artışa neden olan şeyler neler olabilir? Bilindiği üzere Düğün öncesi normalin üstünde bir maraton yaşanır gelin adayları sıkı diyet programları, yoğun koşuşturma, düğün öncesi stres gibi nedenlerle normal kilolarının altına ineler. Gelinliğe daha rahat girmek, düğünde daha fit görünmek her gelin adayının istediği bir durumdur. Peki sonra ne değişiyor da kilo artışı yaşanıyor? Hele bir de artan kiloya hamilelik eklendiğinde durum daha da zorlaşıyor. Elbette bunun altında yatan bir takım nedenler var. Bu nedenleri 4 başlık altında toplamak mümkün.
En önemlisi beslenme alışkanlıklarının değişmesi denilebilir. Evlendikten sonra daha düzenli bir hayata geçiliyor. Önceden ihmal edilen öğünler daha önem kazanıyor. Akşam yemekleri daha gösterişli bir hal alıyor. Daha önceden geçiştirilen öğünler ziyafet sofralarına dönüşebiliyor. Artan davetler, davetlerde artan çeşitler de buna eklenince kiloda artış kaçınılmaz oluyor. Yemeklerin, tatlıların, yemekteki karbonhidrat oranının artması kaçınılmaz sonu tetikliyor. Artan kaloriler artan kilolara dönüşüyor.
Bir diğer faktör de yemek yeme tarzını değiştirmek. Hızlı yemek yemenin obeziteye yol açtığı su götürmez bir gerçek. Kadınlar önceden daha yavaş yemek yiyip daha çok çiğnerken evlendikten sonra ve özellikle çocuk doğduktan sonra eşlerine ayak uydurarak daha hızlı yemeye başlıyor. Bu da kilo almayı tetikleyen bir faktör oluyor.
Kadınlar porsiyon miktarını fark etmeden artırabiliyor. Bunun nedeni eşleri ile aynı miktarda yemek yemeye başlamak. 1 tabak makarna erkek için normal enerji ihtiyacını karşılarken aynı miktar makarna bir kadın için fazla olabilir. Aynı miktarda yemek yemek, aynı miktarda tatlı tüketmekle alakalı gündelik hayattan birçok örnek verilebilir. Bu konuda daha dikkatli olmak ve eşine kıyasla daha küçük porsiyonlar tüketmekte fayda var. Erkeklerin kas oranları ve bazal metabolizma hızları kadınlara göre daha yüksektir. Bunu göz önünde bulundurarak kadınların eşlerine göre daha az oranda kalori alması gerektiğini unutmamak gerekir.
Hayatın monoton bir hal alması Egzersiz ve Spordan uzak durmak da kilo artışında bir neden diyebiliriz. Çiftler birlikte evde oturmak yerine birlikte yürüyüş veya egzersiz yapabilir veya bir spor salonuna kaydolabilir. Yaşın artmasıyla metabolizmanın yavaşlaması, değişen hormonal dengeler ve yaşam tarzı, azalan fiziksel aktiviteye eklenen hamileliklerle kilo artışı kaçınılmaz oluyor. Daha bilinçli ve kontrollü bir beslenme programı ile kilo artışına dur demek mümkün.
Bahar Akçin
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı
Yorumlar