Karın Bölgesindeki Yağlanmalara Dikkat!

Karın Bölgesindeki Yağlanmalara Dikkat!

Bel Bölgesindeki Yağlanmanın Zararları

Mart ayının sonlarına yaklaşıp nisana göz kırptığımız şu günlerde herkesi yine bir zayıflama telaşı sardı. Bunun nedenini bilimsel olarak açıklamak zor ama kadınsal içgüdülerle açıklamak çok basit: Yaz geldiğinde zayıf olmalıyız. Diyet ve sağlıklı beslenme kilo vermenin anahtar noktasıdır. Ancak fiziksel aktivite ve egzersizle kombine edilmeyen diyet her zaman eksik kalacaktır. Bilhassa bölgesel kilo problemi olan kişilerde egzersiz olmazsa olmazdır.

Bu yazımda bel bölgesindeki kalınlaşmalardan bahsetmek istiyorum. Hepimizin korkulu rüyası haline gelen karın ve yan karın bölgesindeki yağlanmalar fiziksel olarak kötü görünmenin dışında birçok hastalığı da beraberinde getiriyor. Tip 2 diyabet, obezite, hipertansiyon, koroner arter hastalıkları gibi ciddi hastalıklarla ilişkisi bilimsel olarak ispatlanmıştır. Cinsiyete bağlı olarak bel çevresi ölçümünün normal değerleri değişmektedir.

Bel Kalça Oranı Nasıl Ölçülür

Evde bel çevremi ölçebilir miyim? Doğru yöntemi kullandığınız zaman elbette ölçebilirsiniz. Doğru yöntem ise şöyle olmalıdır:

  • 1. Esnek olmayan bir mezura kullanılmalıdır.
  • 2. Mezura gövdenin her iki yanında aynı seviyede ve yere paralel olmalıdır.
  • 3. Yağ dokusu sıkıştırılmadan ölçüm yapılmalıdır.
  • 4. Göbek deliği seviyesi referans alınmalıdır.

Bel çevresi ölçümleri yağ seviyesi ve obezite durumu hakkında bilgi verse de artık bel bölgesinin kalça bölgesine oranı klinikte daha sık kullanılmaktadır. Kalça ölçüsü alırken de aynı hususlara dikkat edilmelidir. Ancak bu sefer mezura kalçanın en geniş bölgesine yerleştirilmelidir. Yine dokunun sıkıştırılmamasına dikkat edilmelidir. Bel/kalça oranı erkeklerde 1,0, kadınlarda 0,8’in üzerine çıkmamalıdır.

Karın Yağları Eritme Egzersizi

Bunları size anlatmamın sebebi bir sonraki yazımda bel ve kalça bölgesinde yağlanmayı azaltıp kas kütlesini artıracak egzersizlerden bahsedeceğim. Ama önce herkesin kendi vücudunu tanıması, problemleri saptayıp karar vermesi lazım. Çünkü egzersiz sabır gerektiren bir süreçtir. 3-4 cm incelmek için bazen aylarca uğraşırsın ama bıraktığın an 2-3 gün içinde kazandığın incelmeyi kaybedebilirsin. Ayrıca spora başladıktan sonra vücut ağırlığı hemen değişmeyebilir. Ama yağ dokusu yerini kas dokusuna bıraktıkça incelmeyi çok rahat takip edebilirsiniz.

Şişmanlık sadece görüntü problemi değildir. Diyabet ve kalp hastalıklarının en önemli risk faktörlerinden birisidir. Yaşam kalitesini oldukça azaltmaktadır. Her an canlı bir bombayla yaşamak gibidir. O yüzden bir sonraki yazıma kadar beynimizi psikolojik olarak bu sürece hazırlayalım. Kararlı bir şekilde egzersize başlarsak inşallah devamı da gelecektir. Sağlıkla kalın.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir