Kefir ile Yoğurt Arasında ki Fark Nedir?
Kefir, kefir taneleri ile elde edilen Kafkas orjinli etilalkol ve laktik asit fermantasyonlarının bir arada oluştuğu tarihi geçmişi olan bir süt içeceğidir. Kefir çok karışık mikrobiyolojik yapıya sahiptir. Boyutları 0, 5-3 cm arsasında değişir ve fındık yada buğday tanesi büyüklüğünde beyaz, beyaz-sarı arasında renklerde küçük karnabahar veya patlamış mısır görünümündedir.
Keçi tulumu içinde, inek sütünün süt kuzusu ile süt danasının şirdenleri ile pıhtılaştırılması sonucu elde edilir. Pıhtılaştırmanın yapıldığı tulumun iç yüzeyinde birkaç hafta sonra süngerimsi bir kabuk tabakası oluşur. Bu kabuk tabakası alınır ve bölünerek kurutulur.
Kuruma sonunda oluşan küçük topaklar kefir taneleridir. Kefir taneleri patlamış mısır veya karnı bahar şeklindedir. Canlı mikro organizmalardan oluştuğu için çok hassas koşullarda korunması ve uygun proseslerde sütle mayalanması gerekir. Hijyenik ortamlarda üretim yapılmazsa bu daneler ölebilir.
Kefir kültüre edilmiş, birçok sağlık unsuru içeren ayran benzeri bir içecektir. Kefir ekşi ve ferahlatıcı tadı ile ayrana, yoğurtta bulunan maya ve bakterilerin bağırsak siteminde tutunma özelliği olan ‘probiyotik’ yapıları ile de yoğurda benzemektedir. Kefirde doğal olarak yer alan bakteriler ve mayaların simbiyotik etkileşimi sonucu oluşan yapılar bu içeceğin düzenli tüketilmesi durumunda sağlık açısından faydalar içermektedir. Değerli vitamin ve mineraller ile yüklenmiştir, kolay sindirilebilir proteinler ve doğal antibiyotik özellikler içermektedir.
Her iki ürün de kültüre edilmiş süt ürünleridir ama farklı türde faydalı bakteri içermektedirler. Yoğurdun içermiş olduğu bakteriler sindirim sistemini temiz tutarak burada konakçı olan diğer faydalı organizmalar için besin sağlamaktadır. Kefir bu özelliklere artı olarak yoğurdun sahip olmadığı sindirim sistemini kolonize etme özelliğine de sahiptir.
Kefirin Faydaları
- Mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci arttırır.
- Serinletici aromasıyla kronik yorgunluğu giderir.
- Stres azaltır, sakinleştirir ve sinir sistemini güçlendirir.
- Uykusuzluğu ve sinirsel depresyonu ortadan kaldırır.
- Damar sertliğini ve kas kasılmalarını önler.
- Yüksek tansiyonu düzenler ve dengeler, kolesterolü düşürür.
- Kan bozukluklarını giderir ve kanı temizler.
- Karaciğer rahatsızlıklarını iyileştirir.
- Cildi güzelleştirir ve parlaklık verir.
- Egzema ve benzeri deri hastalıklarına iyi gelir.
- Yara ve yanıkların hızla iyileşmesini sağlar.
- İdrar yolu iltihaplarını tedavi eder.
- Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir.
- Safra kesesi ve böbrek hastalıklarına iyi gelir.
- Sindirim sistemini mükemmel şekilde düzenler.
- Sağlıklı diyet için önemlidir, kilo almayı önler.
Kefir İçmek Caiz midir?
Bir süt ürünü olan, insanın normal olarak içebileceği miktarı (hatta daha da çoğu) asla sarhoş etmeyen, içine dışarıdan alkol katılmayan, mayasında kendiliğinden oluşan bir miktar etil alkol bulunmakla beraber bu da başka maddelerle karışık ve bileşik olarak bulunan, üründe tat, renk ve koku olarak alkolün hiçbir izi bulunmayan kefire -canları öyle istediği veya bilgileri yetersiz olduğu için- haram diyenler olmuştur fakat kefir, sarhoş eden alkollü içkilerden değildir. Bir içeceğin -sarhoşluk vermesi sebebiyle- haram olabilmesi için, bir insanın normal olarak içebileceği azami miktarı içildiğinde insanı sarhoş etmesi gerekir. Kefirde böyle bir etki yoktur ve içilir, caizdir.
Kaynak: Hayrettin Karaman
[…] pofuduk pofuduk olurlar. Ama bu sefer en az süt kadar sağlık ve besin değeri yüksek olan kefir ile […]