Kendi İç Çatışmalarımız İlişkilerimize Nasıl Yansır?

Kendi İç Çatışmalarımız İlişkilerimize Nasıl Yansır?

Kendi İç Çatışmalarımız İlişkilerimize Nasıl Yansır

‘İlişkiler birbirini mutlu etmek için değil, bilinçlendirmek için kurulduğunda gerçektir. Bilinçlenen insan mutluluğu başkasında aramaz kendisi mutludur, hiç nedensiz. Böylece mutluluğu ve huzuru bulur partneriyle paylaşır. İki tarafta birbirini besler ve geliştirir.’

Geleceği Hatırlamak Kitabı

Sağlıklı ilişkilerde de çatışma olur mu? Öz saygısı yüksek olan kişiler neden çatışır? İlişkilerde çatışma ve eleştiri arasındaki fark nedir?

Büyüklerimizin hep dediği gibi, tartışmalar bir ilişkinin tadı tuzudur. Diyebilirim ki bir ilişkide tartışma yoksa, o ilişkide tartışmaya değer bir şey de kalmamıştır. İki insan bir birinin aynı değildir. Hatta böyle olsaydı, hayatta ilişkide çok sıkıcı olurdu. İnanın sadece senin bildiğini bilen, sadece senin gördüğünü gören, sadece senin duyduğunu duyan birisi ile hayat hiç de zevkli olmayacaktır. Böyle bir ilişki ne kendini, nede sizi besleyemez.
Birde şöyle düşünün; siz başka bir bakış açısıyla, eşiniz başka bir bakış açısıyla bakıyor. Bu iki bakış açısını birleştirip sentezlediğinizde ortaya aynı yöne açılan bambaşka bir pencere daha açılır.

Kendi İç Çatışmalarımız İlişkilerimize Nasıl Yansır

Kişi Kendi İçinde Bile Çatışabilir

İki insanın farklılığı bir yana, kişi zaman zaman kendisi ile bile çelişebilir. Biz farkında olmasak da yaşadığımızın gerilimlerin bir çoğu kendi içimizde yaşadığımız çatışmalardan kaynaklıdır. Kendi kendimizi dövemeyiz, saldıramayız ya da sağlıklı bir şekilde nasıl atlatacağımızı da bilemiyor olabiliriz ve kendi içimizde yaşadığımız gerilimleri dışa yansıtabiliyoruz.

Çatışma aslına bakarsanız kendimizi yetersiz ya da değersiz hissedip durumla başa çıkamadığımızda ortaya çıkar. Bazen eşimizin ya da sevgilimizin söylediği bir söz, hoşumuza gitmeyen bir davranış sizi o anda değersiz ve önemsiz hissettirebilir. Bazen de kendi fikrimizi anlatıyoruzdur, kendi bakış acımızı paylaşıyoruzdur. Karşımızdaki kişinin bizi yeterince anlamadığını düşünüyorsak, bu seferde yetersizlik duygusuna kapılırız.

Kendi İç Çatışmalarımız İlişkilerimize Nasıl Yansır

İç Çatışmamız İlişkilerimize Nasıl Yansır?

Yetersiz ya da değersiz hissettiğimiz noktalarda çatışma dışa doğru başlaması için zemin oluşur. Normal yollarla baş edemediğimiz yetersizliğimizle bu sefer farklı doğal olmayan yollara başvurabilirsiniz. Sesimizi yükseltiriz, karşımızdaki kişinin enerjisini düşüren, hakaret içeren tavırlarla, onu ne kadar aşağıya çekersek o kadar yükseleceğimizi sanırız. Tabi bunlar bilinçsizce gerçekleşir.

Aslında stres içindesinizdir. Stres durumu ise bir nevi kişinin kendini tehdit altındayızdır. Bilinç altımız bu tehdidi yaşamsal bir tehlike olarak algılar, gerçekte ise böyle bir tehdit yoktur. Gerçekte içinde bulunduğumuz durum; sadece yaşam yolumuzdaki hayat arkadaşımızla yaptığımız ufacık bir tartışmadır.

Fakat böyle bir stres altında bilinç altımız direk kendini yaşamsal tehlikede hissettiği ve algıladığı için, bilinç altı otomatik kontrolü eline geçirir. Artık o anda, bütün geçmişte kendimizi tehditte hissettiğimiz ne kadar durum varsa onlar gelir devreye girer, bizi etkisi altına alır ve verdiğimiz tepki artık anın tepkisi olmaktan çıkar.

Kendi İçimşzdeki Çatışmalar İlişkilerimize Nasıl Yansır

Peki Çatışmalarda Öz Saygısı Yüksek Olan Çiftlerin Farkı Ne?

Bu gibi çatışmalara her çift sürüklenebilir. Peki bu çatışmalarda öz saygısı yüksek olan çiftlerin farkı ne olmalı? Çatışma anlarında nasıl davranmalılar?

Öz saygısı yüksek olan çiftlerde de, eşinin söylediği bir söz ya da yaptığı bir davranış kişiyi çok eskiye götürebilir. Kendisini yetersiz hissettiği tüm anıları hatırlatabilir. Kontrolü kaybettiğinin farkına bile varmaz.
Karşınızdakini duymamaya dinlememeye başlar, kendilerini savunmaya geçebilir.

İşte öz saygısı ve farkındalığı yüksek olan bir çiftte, eğer eşinin yaptığı bir hareket ya da sözden stres yüklendiğini hissettiğinde, bunun karşısındakinden değil de kendi içlerinde kabul veremediği bir şeyden kaynaklandığının farkına varması ve içinde bulunduğu stres durumunu sağlıklı yönetebilmesidir. Aksi takdirde iki tarafta birbirini hiç dinlemezken, kendini ifade etme derdine düşen kişilere dönüşürler.

Çatışmalarda hepimizin derdi sadece ve sadece anlaşılmaktır. Fakat bunun için kişinin ilk önce kendi içinde bulunduğu durumu neden yaşadığını anlaması gerekir. İlk soru ‘Ben şuan neden bu kadar rahatsız oldum aslıda kendi içimde kabul veremediğim ne?‘ Yeterince dingin bir şekilde sorduğunuzda bilinç altınız size doğru işareti verecektir.

Online Yaşam ve İlişki Koçluğu Hizmetleri üzerine ayrıntılı bilgi almak için www.interaktifdanismanlik.com ‘u ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir