Namaz Kılarken Kılık kıyafetimiz Nasıl Olmalı?
Bir kadın hakiki anlamda müftiye gelip: “Ben dar, ama tenimi göstermeyen bir çorapla ya da çok dar bir eşofmanla namaz kıldım. Namazım kabul oldu mu? Yoksa onu kaza mı etmeliyim?” diye sorsa, fıkıh açısından verilecek cevap namazın sahih olduğu ve kazasına gerek olmadığıdır. Ancak fıkhın dışında ona şu tavsiyelerde bulunulur:
“Böyle bir elbise ile kıldığınız namaz kabul olmuş olsa bile imkanınız varsa böyle bir elbise ile yalnızken dahi namaz kılmamalısınız. Çünkü namahreme görünmek için sadece örtülü olmak yetmez; elbisenin vücut hatlarını belli edecek şekilde dar olmaması, süslü ve kokulu bulunmaması da şarttır. Yani tesettür namaz için farklıdır, namahrem için farklı. Namazdaki tesettürde vücut hatlarını belli olmaması şartı yoktur, ten renginin görünmemesi şartı vardır. Ancak kendi başına olsa dahi bol uzun bir elbise ve başörtüsü ile kılınan namaz çok daha güzeldir, müstehaptır ve tabii ki sevabı fazladır. Diğerinde namaz borcu üzerinden düşmüş olur ancak sevap azalır, katlanarak çoğalmaz. İmkanı varken dar kıyafetlerle namaz kılınmamalıdır. Ama kılınırsa da sadece borcu ödenmiş olur.”
“Elbise altını, tenin rengini belli edecek şekilde ince olursa, bununla avret yeri örtülmüş olmaz. Fakat kalın olsa da, uzva yapışsa ve uzvun şeklini alsa (uzvun şekli görünür hale gelse), bu durumda örtünme hasıl olduğu için men edilmemesi gerekir, namaz caiz olur.” Halebî-i Sağır, s.141. l.Menânü’l-Celü, 1:136
Bu nakillerden şöyle bir neticeye varmak mümkündür:
Kadının yabancı erkeklerin yanında, giymiş olduğu elbise tenin rengini belli edecek ve gösterecek şekilde ince ise, bununla örtünme gerçekleşmiş olmayacağından giyilmesi caiz olmaz. Bu giyecek, bir elbise, gömlek ve etek olduğu gibi, başörtüsü ve çorap da olabilir. Fakat gerek çorap olsun, gerekse başörtüsü ve diğer giyecekler olsun kalın oluyor da, altını göstermiyorsa böyle bir elbisenin giyilmesi caizdir. Çünkü çorap ve başörtüsü ne kadar kalın olursa olsun mutlaka bacağın ve başın şeklini belli edecektir.
Fakat vücudun azalarını iyice belli edecek şekilde giyilen dar pantolon ve dar gömlekle namaz sahih olsa da, bakanların dikkatini çekip tahrik edeceğinden meşru görülmez. Merhum İbn-i Âbidin de eserinde bu hususa işaret etmektedir. Reddü’l-Muhtar, 5:238.
Kaynaklar: Nurgül Dere, Sorularlaİslamiyet
Benim de merak ettiğim bir şey var kıyafetin üstünde Mickey veya hello kity gibi karakterler varsa onla namaz kılınırmı?