Korku, en insani duygularımızdan biri. Her insan zaman zaman bu duyguyu bir yerlerde, bir şekilde yaşıyor. Kimi insan karanlıktan korkuyor kimi insan terk edilmekten korkuyor kimisi böcekten kimisi uçaktan kimi insan da sınavdan korkuyor. Korkularımız oldukça çeşitli.
İnsanların bir şeylerden korkuyor olmasının üç temel sebebi var: başkaları tarafından reddedilmek veya onaylanmamak, kontrolü elinden kaçırmak ve belirsizlik. Ancak asıl önemli olan konu, korkularımızdan sıyrılmanın ve dingin bir ruha sahip olmanın yolu var mı?
Özellikle kültürel kodlarımıza baktığımızda, bizde çocukluktan bu yana mütemadiyen devam eden bir ‘korku politikası‘ vardır. Yemek yemediğinde, “Doktor amca gelecek sana iğne vuracak” diye çocuklarımızı korkuturuz. Çocuk, okula başladığında, “Ödevlerini yapmazsan seni sevmeyeceğim” der yine korkuturuz. İşe başlayınca, insanları işten atmak ile korkuturuz. Yaşam içinde sürekli olarak insanları bir nevi eşini, işini, malını, dostunu, postunu velhasıl onun için değerli bir şeyi ‘kaybetme’ ile tehdit eder ve korkan varlıklar halinde onları hayatın ortasına bırakırız.
Korkuyu Yenmenin Yolları
- • Korkularının Farkına Var
Korkuları ortadan kaldırmak için ilk aşama, korkularımızın farkına varmaktır. Bizi endişelendiren, kalp atışlarımızı hızlandıran, bizi böylesine korkutan şey ne?
- • Korkunun Ne Olduğunu Tanımla
Bir korkunuz olduğuna emin olduktan sonra sıra geldi korkunuzu tanımlamaya. Bu nasıl bir korku? Size çok mu yakın, çok mu uzak? Çok mu sıradan, çok mu gerçek, çok mu sürrealist?
- • Korkuna Odaklan
Korkunuzu tanımladıktan sonra şimdi sıra tanımladığınız korkuya odaklanmak, korkuyu diğer duygularımızdan ayırmak ve sınırlandırmak olacaktır. Odaklanma safhası, aynı zamanda korkuyu tetikleyen nedenleri de anlama çabasıdır.
Korktuğunuz bu durum ortaya çıktığında neler hissediyorsunuz? O an ki durumla nasıl başa çıkıyorsunuz? Korku, sizi hangi davranışlara yöneltiyor? Bu soruları cevapladıktan sonra artık tam anlamıyla korkunuzla tanışmış olacaksınız. O artık size yabancı değil.
- • Kendi Kendine Telkin
Tekin, fikir aşılamak anlamına gelir. İnsanlar hem kendi kendine telkinde bulunabilir, hem de başkalarına. Korkunuz ortaya çıktığında en iyi derman, kendi kendimize sunduğumuz ve bizi sakinleştiren tekinlerdir.
- • Korku, İrrasyoneldir
Korkularımızın çoğu temelsiz ve gerçek dışıdır. Bu nedenle korktuğunuz an, aklınıza hep mantıkdışı ve sizi endişelendiren pek çok şey gelir. Bu yersiz duygular ve endişeler, sizin halihazırda yaşadığınız anı mahveder ve sizi bir kısırdöngünün içine sürükler.
Ruhuzunu daraltan bu duygular üstünüze üstünüze geldiğinde biraz temiz hava almakta, yürümekte, mekan değiştirmekte fayda var. Biraz temiz ava, kafanızdaki bulutların dağılması için size o an çok iyi gelecek.
- • Korkunu Yeneceğine İnan
Geldiğinde, kalbinizi sıkıştıran, kalp atışlarınızı hızlandıran ve içinde bulunduğunuz her anı kabusa çeviren bu duygu durumundan kurtulmak elbette mümkün.
Ancak buna başkalarının inanmasını size bir fayda getirmeyecek. Korkunuzun üstesinden geleceğinize önce siz inanmalısınız.
- • Seçim Yapın
Huzur mu istiyorsunuz, kaos mu? Elbette bu soruya ruhsal açıdan sağlıklı her insan ‘huzur’ yanıtını verecektir. Huzursa cevabınız, siz korkunuzdan daha güçlüsünüz. Çünkü korkular, çoğu kez yaşamı kaosa çeviren faydasız duygulardır.
Yaşamın devam etmesi için içten gelen bir dürtüyle bir miktar korkunun faydalı olduğunu biliyoruz Ama bu kadar. Ötesi, her konuda olduğu gibi zarar.
- • Korkunu Normalleştir
Korkunuzu olağanüstü bir durum olmaktan ve olağanüstü bir durum gibi yaşamaktan sıyrılın. Korku, insani duygularımızdan biridir ancak yıkıcıdır.
Yıkıcı olma özelliği ile ruh yapı taşlarımızı yerlerinden oynatır ve ruh evimizi temellerinden sarsar. Bu nedenle korkunun yıkıcı özelliklerinden korunmak için onun yaşamın bir parçası olduğunu, kalıcı olmadığını ve sizi sıradışı bir tedirginliğe yöneltmemesi gerektiğini lütfen aklınızdan çıkarmayın.
- • Korku Hiyerarşisi Yapın
Korkularınızı basamaklandırın. Korktuğunuz şey her ne ise hedefe onu koyun ve daha az korktuğunuz bir duygudan başlayarak, o en çok korktuğunuz hedefe adım adım ulaşın.
Bu elbette bir günde olacak bir iş değil. Sabırlı olun. Sonuçta korkunuza duyarsızlaşacağınızı göreceksiniz.
- • Korkunun Hükümranlığını Yıkın
Korkularınızdan hiçbir zaman yüzde yüz bir oranla kurtulamazsınız ancak korkularınızın üstesinden gelebilirsiniz. Korkunuzla veya başka bir korku edindiğinizde, bu aşamaları uygulayarak korkunun size hükmetmemesini sağlayabilirsiniz.
İnsanların çoğu kaybetmekten korktuğu için, sevmekten korkuyor.
Sevilmekten korkuyor, kendisini sevilmeye layık görmediği için.
Düşünmekten korkuyor, sorumluluk getireceği için.
Konuşmaktan korkuyor, eleştirilmekten korktuğu için.
Duygularını ifade etmekten korkuyor, reddedilmekten korktuğu için.
Yaşlanmaktan korkuyor, gençliğinin kıymetini bilmediği için.
Unutulmaktan korkuyor, dünyaya iyi bir şey vermediği için.
Ve ölmekten korkuyor aslında yaşamayı bilmediği için.
William Shakespeare’ın da söylediği gibi, hissettiğimiz her korku ‘bilmemekten’ geliyor. Korkunuzu bilinir, anlaşılabilir kıldığınız noktada her şeyi daha net görmeye başlayacaksınız.
Hayatınızdaki bilinmezlerle, olurlarla ve olmazlarla, bastırdığınız duygularla yüzleşin. Bu zor ama yüzleşin. Kendinizi bu durumu tek başınıza yapamayacağınıza inanıyorsunuz, uzman bir kişiden destek alın. Ama hayatınızı kendiniz için bilinir kılın. Kendi hayatımız ve kendi ruhumuz, hayatta en aşina olduğumuz iki dost.
Yaşamınızı bilinmezlerle, belirsizliklerle karartmak yerine, korkularınızı ve korkularınıza sebep olan duyguları, endişeleri paylaşmaktan asla geri durmayın.
Korkularınızın sizi ele geçirmediği, rahat ve sakin ve de bereketli bir hafta olmasını temenni ederim.
Psikolojik Danışmanlık & Aile Danışmanlığı üzerine ayrıntılı bilgi almak için:
Telefon: 0 537 580 19 20
www.cozumpsikoloji.com
Çeşitli korkularım var