Kural Tanımayan Çocuklar İçin Neler Yapılabilir?

Kural Tanımayan Çocuklar İçin Neler Yapılabilir?

Çocuklar

Her anne çocuğunun uyumlu ve sakin bir çocuk olduğuna inanmak ister. Ancak bazı durumlarda, gerek kalıtımsal gerekse çevresel etkenlerden dolayı çocuklar çok daha asi, uyumsuz ve kural tanımaz bir portre oluşturabilirler. Çocuğun çevresindeki herkes, bu kural tanımazlıktan ve agresiflikten nasibini alır. Peki böyle bir çocuğa sahip olan aileler neler yapmalıdır, çocuk için nasıl bir tedavi yolu izlenmelidir ve çözüm yolları ne olmalıdır?

Karşıt Olma Karşıt Gelme Bozukluğu

Psikoloji biliminde ve psikiyatride, çocuk veya ergenin kurallara uymak istememesi, anne ve babasına sürekli karşı gelmesi, çevreye karşı negatif bir tavır, sürekli ortaya çıkan uyumsuz davranışlar ile öğretmenlerin sinirlendirilmesi ve insanlara karşı düşmanca davranma “Karşıt Olma Karşıt Gelme Bozukluğu” yani “KOB” olarak adlandırılır. KOB sıklıkla, dikkat eksikliği olan çocuklarda daha fazla görülmektedir ve aynı zamanda tipik olarak çocuklarda rastlanan bir davranış bozukluğudur.

KOB yaşayan çocuklar kontrolsüz davranışlara sahiptir. Kurallara uymazlar. Sürekli olarak kendinden büyüklere karşı gelirler. Kendisi herhangi bir hata yaptığında her zaman başkalarını suçlarlar. Çoğunlukla öfkeli, kızgın ve yıkıcı davranışlar ortaya koyan çocuklardır. Yanlış anlaşılma olmaması için belirtmek isterim ki; bu çocuklar suç işleyen, yıkan döken çocuklar değillerdir. Bu çocuklar kurallara uymamak için direnç gösteren ya da bir şey yapacağı zaman söylenerek yapan çocuklardır.

KOB rahatsızlığına sahip çocuklar, büyüklerini kasten sinirlendirmeye çalışırlar. Sürekli huysuz bir tablo çizer. Kincidir ve intikam almak ister. Bunların yanısıra alıngandır, çabuk darılır ve gücenir. Çok popüler bir dizi olan Simpson’ların oğlu Bart Simpson, psikolojide KOB hastalığının en tipik örneği olarak gösterilmektedir. Hatırlarsanız Bart Simpson, okula gitmemek için her şeyi yapan, okula gitse bile söylenerek giden veya geç giden, okul kurallarına uymadığı için sık sık uyarı alan, öğretmenini sürekli olarak sinirlendiren, üzerine düşen görev sorumlulukları yerine getirmeyen ve sıkıntılı konularda başrol olmaya hevesli bir çocuktur. KOB rahatsızlığı yaşayan pek çok çocuk gibi Bart Simpson da çocukluk ile davranış bozukluğu arasında gidip gelmektedir.

Anne Çocuk İlişkisi

KOB Tedavi Edilebilir Bir Rahatsızlıktır!

İlerleyen süreçte eğer önlem alınmazsa bu çocuklarda depresyon, antisosyal davranışlar gibi bozuklukların görülmesi muhtemeldir. KOB esasen yanlış ebeveyn tutumları nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu nedenle çocuğa faydalı olmak için ailenin de muhakkak bu konuda bilgilendirilmesi ve eğitim alması gerekir. Çocuğunuzu KOB’dan korumanın yolları elbette var. Aşağıdaki önerilerimizi uyguladığınızda bile çocuğunuzun ruhsal hastalıklara karşı riskini büyük ölçüde azaltmış olacaksınız:

  • Anne ve çocuk arasındaki bağı güçlendirin.
  • Çocuğunuzun sağlıklı ve güvenli bir çocukluk yaşadığına emin olun.
  • Çocuklarınıza karşı ilgili bir tutum belirleyin.
  • Aile içindeki anlaşmazlıkları çocuğa yansıtmayın.
  • Çocuğunuzu fiziksel şiddet ile korkutmayın ve çocuğunuza fiziksel şiddet uygulamayın.
  • Önce siz çocuğunuza bir ebeveyn olarak örnek olun.

Sizin çocuğunuz belki böyle bir çocuk olmayabilir. Ancak etrafınızda böyle çocuklar varsa mutlaka aileleri bu konuda bilgilendirin. Çünkü Karşıt Olma Karşıt Gelme Bozukluğu ilaçla değil, tamamen aile ilgisi, sevgisi ve desteği ile çözülmektedir. Bu nedenle, bu sıkıntıyı yaşayan ne kadar çok çocuğu kendi çocuğumuz gibi görerek onları bu atmosferden kurtarırsak birbirimize o denli faydalı olacağız. Çünkü her çocuk mutlu olmayı hak eder…

Psikolojik Danışmanlık & Aile Danışmanlığı üzerine ayrıntılı bilgi almak için:
Telefon: 0 533 692 3411
www.cozumpsikoloji.com

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir