Kurban bayramında kurban kessin ya da kesmeye gücü yetmesin her Müslümanın kılması faziletli namazlar vardır. Kurban kesen Müslüman bu ibadeti yapmaya güç yetirdiği için Allah’a teşekkür mahiyetinde şükür namazı kılar. Mali gücü el vermediği için kurban kesmeye muktedir olamayan Müslüman da Allah’a acziyetini ifade etmek için namaz kılar. Peki bu namazlar nasıl kılınır? Nasıl niyet edilir? Hangi dua ve sureleri okumak daha faziletlidir.
Kurban Kestikten Sonra Şükür Namazı Nasıl Kılınır?
Kurban kesildikten sonra 2 rek’at teşekkür namazı kılınır. Fâtiha’dan sonra birinci rek’atte 1 Kevser Sûresi (İnnâ a’taynâ…), ikinci rek’atte 1 İhlâs Sûresi (Kul hüvallâhü ehad…) okunur.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki:
“Kurbanınızı kestiğinizde elinizdeki bıçağı bırakın. Sonra iki rek’at namaz kılın. Müslümanlardan hangisi bu iki rek’at namazı kılıp Allâhü Teâlâ’dan bir şey isterse Allâhü Teâlâ o kimseye elbette istediği şeyi verir.”
“Yâ Rabbi! Bu kurban (sığır, koyun veya keçi) sendendir, sanadır ve senin rızan içindir. Lütfunla ve kereminle Halîl’in İbrâhim (a.s.) ve İsmâîl (a.s.)’dan ve Habîb’in Muhammed’den (s.a.v.) kabul ettiğin gibi fazlın, lütfun ve kereminle kabul et; yâ Ekrame’l-Ekramîn!..” diye dua edilir, din ve dünya hacetleri istenir.
Kurban Kesemeyenlerin Kılması Gereken Namaz
Kurban kesmeye mâlî vaziyeti müsâit olmayanlar, bayramın birinci günü öğleden sonra iki rek’atte bir selâm ile altı rek’at namaz kılarlar.
Namaza şöyle niyet edilir: “Yâ Rabbi, âciz kulun kurban kesemedi. Kurban yerine şu vücudumu huzurunda yere sererek kurban ediyorum, beni de kurban kesenler meyanına kabul eyle.”
1. Rek’atte: 1 Fâtiha, 1 İnnâ enzelnâhü…,
2. Rek’atte: 1 Fâtiha, 1 İnnâ a’taynâ…,
3. Rek’atte: 1 Fâtiha, 1 Kul yâ eyyühe’l-kâfirûn…,
4. Rek’atte: 1 Fâtiha, 1 İhlâs-ı şerif,
5. Rek’atte: 1 Fâtiha, 1 Felak sûresi,
6. Rek’atte: 1 Fâtiha, 1 Nâs sûresi okunur.
Kaynak: Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat
Yorumlar